Hlavní obsah

Suché ruce a lámavé nehty? Napravte následky dezinfekce!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pálí a štípe vás pokožka na rukou a třepí a lámou se vám nehty? Důvodem je častější a důkladnější mytí, stejně jako používání dezinfekčních přípravků. Jak se o ruce postarat, a přitom dodržovat maximální hygienu?

Článek

Chladnější měsíce roku jsou obecně pro ruce namáhavějším obdobím, protože jsou vystavené chladu a studenému větru, ale letos se k tomu přidala ještě nutnost si je častěji mýt a dezinfikovat. Ve výsledku to znamená, že byste měli svým rukám dopřát i větší péči.

Jak si správně mýt a dezinfikovat ruce?

Mytí rukou a jejich dezinfekce je momentálně prioritou, ale můžete dohlédnout na to, abyste je přitom zbytečně netrápili. Jak postupovat, a používat tuhé, nebo tekuté mýdlo?

  • Dezinfekční přípravky na ruce - Berte je jako první pomoc a až to půjde, hned je z rukou smyjte vodou a mýdlem. Ty účinné i proti virům mají 60–80 % alkoholu, takže hodně vysušují.
  • Mýdlo - Je účinným dezinfekčním přípravkem, díky němuž ruce zbavíte snáze virů i bakterií. Protože ale mýdlo odmašťuje, naruší také kůži. Je zapotřebí ho po umytí dobře opláchnout tekoucí vodou, a to nejméně po dobu 20 sekund.
  • Tuhé, nebo tekuté mýdlo - Podle odborníků je to jedno, ruce umyjete oběma způsoby kvalitně. Z hlediska hygieny je ale lepší využít na veřejných místech tekuté mýdlo v dávkovači.
  • Po umytí - Látkový ručník používejte jen doma, kde víte, kdo se do něj před vámi utíral. Na veřejných místech můžete použít ručník papírový. Posledním krokem by mělo být natření rukou kvalitním krémem.
Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Při mytí rukou mýdlem dbejte hlavně na to, abyste ho pak dobře opláchli Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Jaký krém na ruce?

Krém na ruce byste měli použít ideálně po každém umytí – můžete ho nosit s sebou v malém balení. Zásadní je ošetřit je kvalitním krémem.

Mastnější krém není lepší, protože ho pokožka déle absorbuje a máte pocit mastnoty. Lepší je vybrat přípravky s lehkou texturou, která se rychle vstřebá a nezanechá mastný film. Dobré jsou krémy, které obsahují lipidy, ceramidy, bambucké máslo nebo bylinky, které zklidňují a hojí, například heřmánek.

Ošetřit ruce byste si takto měli nejen po každém mytí, ale také než jdete ven a zásadní je krém použít před spaním – tam pak nešetřete na množství a dejte si záležet, abyste natřeli i nehty a jejich okolí.

Domácí zábal

Jednou za týden prospěje vašim rukám výživný zábal na olejovém základě. Můžete si ho vyrobit sami. Stačí smíchat lžičku panenského olivového oleje a lžičku medu a směs nanést na ruce. Je dobré, pokud si na to vyčleníte alespoň hodinu a necháte zábal působit. Na natřené ruce si navlečte kosmetické rukavice, které koupíte v drogerii. Než zábal aplikujete, můžete použít lehký peeling.

Jak se postarat o nehty

Dezinfekce a mytí rukou se samozřejmě podepisuje i na nehtech. Pokud jsou lámavé, vysušené a třepí se, je zapotřebí náprava nejen zvenčí, ale i zevnitř. Lámání nehtů pomůže odstranit zařazení konopného semínka do jídelníčku. „Obsahuje totiž hodně vápníku, ale i omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou pro nehty potřebné. Konopné semínko přidejte třeba do salátů, ale lze ho jíst jen tak samotné,“ radí Jiří Stabla, zakladatel Konopných lékáren.

Zvenčí vám nehty pomohou ošetřit přírodní oleje. „Avokádový změkčuje a zvláčňuje ztvrdlou kůži kolem nehtů, uklidňuje svědivou pokožku a působí protizánětlivě. Má vysoký podíl vitaminů A, D, E, B a minerálů na vyživení lůžka. Mandlový olej je bohatý na vitamin E, minerály a nenasycené mastné kyseliny, tím pomáhá při obnově a regeneraci pokožky. Olivový zase urychluje léčení ranek a oděrek,“ vysvětluje Alexander Krajňák z kosmetické společnosti NevO Dead Sea Spa.

Přípravky na péči o ruce a nehty

Ocenili byste pár konkrétních tipů? Tady jsou:

Foto: Archiv firem

Zleva: Mandlový krém na ruce Dermacol, 150 ml, pumpička, obsahuje glycerin, koenzym Q10, mandlový a parafínový olej, v e-shopu Notino za 109 Kč. Balea krém na ruce a nehty, 100 ml, s heřmánkem, hydratuje, zklidňuje, regeneruje, v dm drogerii za 30 Kč. Cerave, obnovující krém na ruce, 100 ml, pro extrémně suchou kůži, v e-shopu Lékárna za 245 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Univerzální konopná mast Hempin, 100 ml, v e-shopu Konopné lékárny za 330 Kč. Indulona intenzivní regenerace, bez konzervačních látek, 50 ml, v Alze za 49 Kč. Sada krémů na ruce Magical Woodland značky Cath Kidston, 3 × 30 ml, bambucké máslo a vitamin E, vůně levandule a heřmánku, v e-shopu Bella Rose za 239 KčFoto: Archiv firem

Načítám