Hlavní obsah

Proti nudě: Festival Malé oči a svatomartinské hody

Foto: Kojin, Shutterstock.com

Foto: Kojin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako každý rok se i letos napjatě čeká, jestli přijdete svatý Martin konečně na bílém koni, nebo zvolí opět jinou barvu. Každopádně ho čekejte ve čtvrtek 11. listopadu. Co podniknout a kde se pobaví celá rodina v následujících dnech a o víkendu? Zkuste naše tipy!

Článek

Pranostik vztahujících se k listopadu znáte možná vícero, ale ta nejznámější je o svatém Martinovi. Říká se, že jaký je den svatého Martina, taková bude i zima.

Bez ohledu na počasí, na nás se můžete spolehnout. Budeme vám stále přinášet tipy na zážitky, které je dobré využít, ať už bude venku pršet, sněžit, nebo svítit sluníčko.

Praha: workshop U jednoho stolu

Tvořivých workshopů se dá najít mnoho, ale s výhledem na Vltavu na pražské smíchovské náplavce se pořádají jen ty U jednoho stolu. Ženská setkávání a tvoření mají kořeny v dávné minulosti a Veronika Ondráčková se na ně snaží svojí kreativní dílnou navázat. Můžete se učit krasopsaní či vázat věnce a u toho si dát sklenku prosecca nebo hrnek kávy.

Ve čtvrtek 11. listopadu se můžete těšit na kurz japonské dekupáže, kdy se naučíte pracovat s luxusními křídovými barvami, vosky a laky a proniknete do této jedinečné japonské techniky. V ceně 2190 Kč je veškerý materiál a občerstvení během večera.

Foto: jedenstul.cz

Během kurzu se seznámíte s novými technikami tvoření a vytvoříte si luxusní a originální šperkovniciFoto: jedenstul.cz

Filmový festival Malé oči

Osmý ročník dětského festivalu filmů Malé oči, s podtitulem Čáry, kouzla, magie, přináší dětem i letos pestrý program. Letošním mottem je „fantazie nemá hranice“ a během listopadu a prosince se můžete těšit na filmové projekce po celé republice.

Největším lákadlem je animovaný film Můj soused Totoro z japonské produkce nebo česká novinka Myši patří do nebe.

Putovní festival začíná o víkendu 6. listopadu v jihlavském divadle Diod. Na webu divadla lze zakoupit vstupenky na filmy jak jednotlivě (cena kolem stovky), tak různé zvýhodněné rodinné balíčky.

Foto: maleoci.cz

Čeká vás magický filmový i doprovodný programFoto: maleoci.cz

Na Moravu do Punkevních jeskyní

Láká vás nahlédnout do tajemných jeskyní na jihu Moravy, ale v létě vám to nevyšlo? Punkevní jeskyně jsou otevřené i v zimě. Teplota je zde stálých 8 °C, takže se nemusíte bát, že umrznete.

Užijte si projížďku na lodičkách po podzemní říčce Punkvě na dně Macochy a pokochejte se bohatou krápníkovou výzdobou. Punkevní jeskyně se nachází asi 13 km od Blanska.

Kam ještě vyrazit na jižní Moravě? Do botanické zahrady, na zámek i do muzea.

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně mají svá tajemství, zkusíte je objevit?Foto: Profimedia.cz

Kam na svatomartinské akce

Svatý Martin letos vychází na čtvrtek a vy můžete na akce s tímto svátkem spojené vyrazit kdykoli v průběhu celého týdne. V Polici nad Metují se ve staré roubené škole Dřevěnka konají 6. listopadu Martinské trhy, na které zve Muzeum Náchodska a Cech panen rukodělných. Budou předvádět různé rukodělné techniky a těšte se i na různé regionální dobroty.

Háčkování je zpět! Jak oživit váš domov?

V Kroměříži se pak 11. listopadu na Hanáckém náměstí koná tradiční svatomartinské hodování. V nabídce budou ta nejlepší vína českých a moravských vinařů, která bude rozlévat sám svatý Martin, a husí a zabijačkové dobroty. Děti si užijí kolotoč a lampionový průvod.

Foto: Profimedia.cz

Jaký asi bude letošní ročník mladých vín?Foto: Profimedia.cz

Do kina na Eternals

Milovníkům superhrdinů by neměla uniknout novinka v kinech: Eternals. Nový tým nesmrtelných mimozemských superhrdinů, kteří jsou na Zemi už přes 7 000 let, musí vystoupit ze stínu a spojit se proti monstrům nazývanými Devianti.

Režie se ujala oscarová Chloé Zhao (39) a do rolí obsadila například Angelinu Jolie (46) Salmu Hayek (55) Richarda Maddena (35) nebo Kit Harrington (34).

Foto: Profimedia.cz

Režisérka (uprostřed) se svými superhrdiny, kteří zaujali diváky po celém světěFoto: Profimedia.cz

3 knihy z ženského světa

Romantiky i thrillerů plných násilí bylo dost. Zkuste naše tipy na knížky ze života, u kterých se občas i zasmějete.

Vychází novinka Michala Viewegha (59) Dula, volně navazující na Biomanželku a Biomanžela. Stárnoucí spisovatel Mojmír nikdy neodpustil manželce, že od něj odešla. Jeho asistentkou je dula, bez které se neobejde a neustále se dohadují. Nakonec ji vezme na Maledivy a sám je překvapený, jak se dovolená vyvine.

Herečce Janě Bernáškové (40) vyšla po knize Jak přežít svého muže další, s názvem Coura. Lucie a její kamarádky zažívají vše, co k životu třicátnic patří. Snaží se plnit si pracovní sny, být dobré mámy, najít chlapa, ideálně na celý život. Ale potýkají se i s bývalými partnery či nevěrou. Pozor, když si u slova lulin dáte pokaždé panáka, na konci vás čeká veselá nálada.

Knihou Stará, tlustá, blbá uděláte radost všem ženám se smyslem pro humor. Napsalo ji trio Linda Finková (53), Aneta Christovová (40) a Vlaďka Pirichová (45). Dámy řeší klasická holčičí témata, jako co dělat, když partnera nachytáte ve svém spodním prádle apod.

Foto: Archiv firem

Dula, Michal Viewegh, nakladatelství Ikar, 184 stran; Coura, Jana Bernášková, nakladatelství Rosier, 412 stran; Stará, tlustá, blbá, Finková Linda, Aneta Christovová, Vlaďimíra Pirichová, nakladatelství XYZ, 176 stranFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám