Hlavní obsah

Odložení Oscaři? Překvapil Hopkins i účes Halle Berry

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

93. ročník udílení Cen Akademie se konal v netradičním čase, na netradičních místech a vůbec byl celý jiný. Obvykle je to velká sláva a favorita máte ve vícero kategoriích. V čem se letošní předávání Oscarů lišilo, kdo si sošku odnesl a kdo zazářil?

Článek

Předávání Oscarů bývá vrcholem pro umělce i filmový průmysl. A odpovídá tomu obvykle i samotné předávání zlatých sošek. Tradičně se koná v Dolby Theatre v Los Angeles, v prvních řadách sedí áčkové hvězdy v nejlepších šatech a mezi nominovanými jsou snímky, které v posledním roce kralovaly kinům.

Nad letošním udílením cen visel chvíli dokonce otazník, zda se bude vůbec konat. Pandemie koronaviru ovlivnila vše: kina byla zavřená, premiéry odkládány a streamovací služby jako Netflix měly pré. Nakonec byla pozměněna pravidla: nominovány mohly být i snímky, které kinem neprošly a premiéru měly až do 28. února letošního roku.

Předávání se konalo s několikaměsíčním zpožděním, bez diváků kolem červeného koberce a herci si sundávali roušku jen na focení a při přebírání ceny. Ceremoniál proběhl tradičně naživo a nově na dvou místech: klasicky v Dolby Theatre v Hollywood & Highland Center a na losangeleském nádraží Union Station.

Země nomádů kralovala

Malou nápovědou, jak Oscaři dopadnou, bývají Zlaté glóby. A tak nikoho nepřekvapilo, že nejlepším filmem se stala Země nomádů, nejlepší herečkou v hlavní roli Frances McDormand (63) a za režii si cenu odnesla Chloé Zhao (39). Ta se stala druhou oceněnou režisérkou v historii, první byla Kathryn Bigelow (69) za film Smrt čeká všude (2010), a navíc první oceněnou ženou barevné pleti.

Foto: Profimedia.cz

Pyšný vítězný tým ze Země nomádů. Zleva: Peter Spears, Frances McDormand, Chloé Zhao, Mollye Asher a Dan JanveyFoto: Profimedia.cz

Nečekaný vítěz

Anthony Hopkins (83) je bezesporu legenda a skvělý herec a ve filmu Otec předvedl fenomenální výkon. Favoritem v kategorii Nejlepší herec byl sice Chadwick Boseman (†43) za roli ve filmu Ma Rainey – matka blues, který loni podlehl rakovině tlustého střeva, ale zvítězil Hopkins a stal se tak nejstarším oceněným hercem v historii.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Otec se Anthony Hopkins těžko vyrovnává s nemocí a chřadnoucí myslíFoto: Profimedia.cz

O čem se mluvilo?

Umělci často využívají prostor během moderování a při děkovných řečech ke komentování aktuálního dění. Mnozí se věnovali událostem v Minneapolis a skutečnosti, že bílý policista Derek Chauvin byl uznán vinným z vraždy černocha George Floyda. Herečka Regina King například řekla, že její syn je tmavé pleti a nyní má naději, že se nemusí bát.

Děkovné řeči tentokrát nebyly nikterak limitované a jejich délka podle toho vypadala. Snad jen Frances McDormand, která si odnesla již třetí sošku během své kariéry, byla ve svém poděkování příjemně svižná.

Foto: Profimedia.cz

O kauze z Minneapolis se zmínila i herečka Regina King (50) Foto: Profimedia.cz

Móda červeného koberce

Bývalá Bond girl, která si před lety odnesla Oscara za film Ples příšer (2001), je, co se týče účesů, chameleon. Nyní se Halle Berry (54) vrátila ke krátkému šmrncovnímu střihu a v purpurových šatech značky Dolce & Gabbana vyrazila všem dech.

Foto: Profimedia.cz

Nádherný model, co říkáte?Foto: Profimedia.cz

Americká supermodelka českého původu Pavlína Pořízková nedávno oslavila 56. narozeniny a na červeném koberci zářila ve zlaté róbě po boku svého přítele, dramatika Aarona Sorkina (59).

Foto: Profimedia.cz

Za povšimnutí stojí vedle skvostné postavy a modelu i zajímavá kabelkaFoto: Profimedia.cz

Pravá blondýnka a majitelka zlaté sošky za roli ve filmu Walk the Line (2005) dorazila na předávání v rudých šatech od Diora. Na ceremoniálu se Reese Witherspoon (45) objevila po pěti letech a vypadala báječně.

Foto: Profimedia.cz

Tahle dáma zapomněla stárnoutFoto: Profimedia.cz

Kamarádka Reese a její kolegyně ze seriálu Sedmilhářky (2017–2019) bývá obvykle elegantní, ale letos se jí model úplně nevyvedl. Laura Dern (54) zvolila šaty se sukní bohatě zdobenou pštrosím peřím od Oscara de la Renty, k tomu černý rolák, a nebylo to úplně ono.

Foto: Profimedia.cz

Laura Dern to umí rozhodně lépe...Foto: Profimedia.cz

Na většině slavnostních událostí se objeví někdo, kdo módu a červený koberec neřeší a na nákladné róby si nepotrpí. Na letošních Oscarech to byla oceněná režisérka Chloé Zhao, která si pro sošku přišla v béžových pletených šatech a teniskách.

Foto: Profimedia.cz

Jak vidět, letošní Oscaři byli opravdu netradičníFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám