Hlavní obsah

Kde se vzala svíčková a kam s kůží svatomartinské husy

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Skvěle a rádi vaříte a vaše koláče jsou pověstné a vždy se po nich jen zapráší? Co si ale vyzkoušet teoretické znalosti z oblasti gastronomie? Právě tohle téma má následující kvíz.

Článek

Přemýšleli jste někdy při válení těsta na štrúdl, proč se mu říká listové, nebo kde přišla ke svému jménu svíčková? Zajímali by vás lidové tradice, spojené se svatomartinskou husou? I to jsou otázky, na které můžete odpovědět v následujícím kvízu. Pusťte se do toho!

1. Proč se listovému těstu říká listové?
2. Proč se masu ze spodní části hřbetu hovězího říká svíčková?
3. Jedna z legend říká, že se husa dostala na jídelníček svatomartinských oslav proto, že rušily kázání svatého Martina. A tak je umlčeli a dali na pekáč… Víte ale, co se dělalo s kůží z husí pečínky?
4. Co přesně znamená nastavovaná kaše?
5. Z čeho se vyrábí droždí?
6. Čemu se říkalo „culifinda“?
7. Existuje opravdu jídlo s názvem „Čápi s mákem“?
8. Odhadnete, co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
9. Co znamená pojem pošírovat?
10. Jaký je rozdíl mezi steakem a biftekem?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Jestli vás kvíz pobavil, můžete si dát ještě jeden: Kvíz: Kolik barev vidí pes a umí kočka plavat? 

Reklama

Související témata: