Hlavní obsah

Kvíz: Kde se vzala svíčková a čemu se říkalo culifinda?

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Reklama

Kdo by neměl rád dobré jídlo! Někdo ho s radostí uvaří, jiný ho s radostí sní. Lidé o jídle přemýšlejí, čtou si o něm, studují recepty a milují různá gastro show a food festivaly. Tak si pojďte udělat zábavný kvíz z oblasti gastronomie. Co nevíte, to se dozvíte!

Článek

Skvěle vařit a vybraně jíst? K tomu sice nemusíte mít žádné zásadní teoretické gastronomické znalosti, ale je jasné, že je máte. Přemýšleli jste někdy, proč se těstu na štrúdl říká listové nebo kde přišla ke svému jménu svíčková? Znáte lidové tradice spojené se svatomartinskou husou? Odpovězte v našem kvízu, pobavíte se, osvěžíte si znalosti a možná se dozvíte i něco nového.

1. Proč se listovému těstu říká listové?
2. Proč se masu ze spodní části hřbetu hovězího říká svíčková?
3. Jedna z legend říká, že se husa dostala na jídelníček svatomartinských oslav proto, že rušily kázání svatého Martina. A tak je umlčeli a dali na pekáč… Víte ale, co se dělalo s kůží z husí pečínky?
4. Co přesně znamená nastavovaná kaše?
5. Z čeho se vyrábí droždí?
6. Čemu se říkalo culifinda?
7. Existuje opravdu jídlo s názvem čápi s mákem?
8. Odhadnete, co je nejdražší laskominou na světě? Její cena se pohybuje kolem 1 700 000 Kč za kilo!
9. Co znamená pojem pošírovat?
10. Jaký je rozdíl mezi steakem a biftekem?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám