Hlavní obsah

Jižní Morava není jen kraj vína, jaká lákadla na vás čekají?

Foto: DG-photo, Shutterstock.com

Foto: DG-photo, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Na Moravu se jezdí za vínem, folklorem, na nenáročnou cykloturistiku v rovinatém terénu i za četnými památkami. Objevte ale i další turistické cíle, které vás rozhodně nezklamou: jsou parádní i naučné a vhodné také pro děti a celou rodinu.

Článek

Jižní Morava zažívá turistický boom. A zatímco Znojmo, Mikulov nebo Lednicko-valtický areál se návštěvníky jen hemží, jsou tu i další turistické cíle, které mají co nabídnout – a navíc si je můžete užít bez tlačenice. Nabízíme tipy pro dobrodružné povahy, romantiky i milovníky historie.

Jeskyně lákají na špacír i řádnou dřinu

Podívat se do jeskyní je mimořádný zážitek a na Moravě jich najdete hned několik. Balcarka, Sloupsko-šošůvské jeskyně nebo jeskyně Na Turoldu přímo v Mikulově lákají na krápníkovou výzdobu i podzemní labyrinty. Chcete-li zažít něco extra, zamiřte do Ostrova u Macochy, kde na milovníky dobrodružství čeká podzemní speleoferata. Dostanete přilbu a čelovku, kombinézu, sedací úvaz a jeskyňářský jisticí set s karabinami a namísto procházky si užijete plazení, šplhání a slaňování. Triko pořádně propotíte, ale za možnost prolézt si místa s vtipnými názvy jako Tykadlo, Šneček, Utržené splachovadlo nebo Porodní bolesti to stojí. Cenu a vše potřebné najdete na stránkách pořadatelů.

Foto: SpeleoArt

Trochu se zapotíte, zašpiníte půjčenou kombinézu a protáhnete svaly, ale zážitek za to stojíFoto: SpeleoArt

Dvě botanické zahrady v jednom městě

Chystáte se do moravské metropole? Užijte si spoustu zajímavé zeleně. Město Brno má totiž hned dvě botanické zahrady – a obě stojí za návštěvu. Jedna patří Mendelově univerzitě: zve k návštěvě arboreta plného vzácných dřevin a pokocháte se i kvetoucími orchidejemi nebo kosatci. Otevírací dobu i ceník vstupného najdete zde. Botanická zahrada Masarykovy univerzity je volně přístupná, nabízí zajímavé dřeviny, vodní rostliny, japonskou zahradu i skleník s tropickými rostlinami a bohatou sbírkou kaktusů. V červnu tu lze navštívit výstavu bonsají, v srpnu zahradní slavnost u cimbálu. Program je na stránkách zahrady.

Foto: Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity

V Brně můžete vidět i viktorii královskou, největší leknín na světěFoto: Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity

Moravský singltrek: pro zkušené i děti

Nebaví vás cyklojízdy rovinatým jihomoravským terénem? Na své si tu přijdou i milovníci adrenalinové jízdy! I zde totiž vyrůstá síť singltrekových tras, které nabízejí zážitkové svezení klikatým a zvlněným terénem. Méně zkušení jezdci by měli zamířit do Jedovnic, kde najdou tři okruhy různé náročnosti a nemusejí se tu bát ani začátečníci nebo rodiny s dětmi. Stezky vedou atraktivním terénem Moravského krasu a prověří vaši odvahu.

Divočejší jízdu si užijete v Mariánském údolí nedaleko Brna-Líšně, kde kromě lehčí modré a červené trasy narazíte i na černou stezku pro zkušené. Vstupné je dobrovolné a otevřeno je každý den. Jaké jsou možnosti zapůjčení celoodpružených kol a ubytování, se dočtete zde.

Foto: Singletrail Moravský Kras

Jedovnické stezky zvládnete i na vlastním horském koleFoto: Singletrail Moravský Kras

Na vodu? Klidná Dyje je bez davů

Zatímco oblíbená Vltava nebo Sázava jsou v létě přeplněné davy vodáků, na Moravě si můžete užít nečekaný klid a přitom atraktivní projížďku. Dyje se sjíždí od Znojma až na novomlýnskou nádrž, příjemně meandruje a je dost široká a poklidná, abyste ji zvládli i bez větší praxe nebo s dětmi. Ve Znojmě si lze půjčit potřebné vybavení a absolvovat instruktáž, pokud nemáte žádné zkušenosti. Půjčovné lodi a vybavení stojí od 300 Kč za den, tábořiště na trase je od 50 Kč na osobu, více info je tady.

Foto: Krajský úřad Jihomoravského kraje

Z hladiny Dyje se otevírá atraktivní pohled na město ZnojmoFoto: Krajský úřad Jihomoravského kraje

Po stopách železné opony

Železná opona je naštěstí již minulost. Chcete-li se o ní dozvědět víc, na jižní Moravě máte hned několik možností.

Ve Valticích najdete Muzeum železné opony: seznámíte se s řadou důležitých faktů, dobovými uniformami i kouskem obnovené železné opony – jak přesně to tu chodí, se dočtete na stránkách muzea. V areálu pěchotního srubu v Šatově uvidíte i dobové zbraně, strážní věž a protitankové překážky – podívejte se, kdy mají otevřeno. Z Mikulova se můžete vydat do Sedlce po naučné Stezce svobody vybudované v místě bývalé státní hranice. Kromě informačních panelů zde narazíte i na památník obětem železné opony nazvaný Brána ke svobodě. A v bunkru si lze dokonce i ustlat: v Hnanicích u Znojma nabízejí ubytování v zrekonstruovaném řopíku za 1290 Kč na noc pro dvě osoby.

Foto: Muzeum železné opony Valtice

Rodiče či prarodiče ve valtickém muzeu zavzpomínají, děti se poučíFoto: Muzeum železné opony Valtice

Chcete v létě shodit pár přebytečných kil? Vydejte se na 5 aktivních dovolených, na kterých zaručeně zhubnete.

Reklama

Načítám