Hlavní obsah

Nejdražší filmové počiny: S přehledem vedou superhrdinové

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco u některých filmů chtějí tvůrci co nejvíce ušetřit, u jiných si klidně pustí žilou. Velký divácký potenciál jim totiž dává naději, že si na sebe nákladné dílo vydělá. Ovšem ne vždy se tak skutečně stane. Jaké nejdražší filmy byly natočeny?

Článek

Mašinerie filmové tvorby zahrnuje celou řadu profesí, které je potřeba zaplatit, a nemalé peníze spolkne i propagace snímku a další nezbytnosti. Někdy se tak náklady vyšplhají přes stovky milionů dolarů. Ačkoliv vyčíslit přesné částky nelze, určitě je možné říct, které filmové trháky jsou považované za nejdražší. Vyplatilo se to?

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011)

Prvenství mezi nejdražšími filmy pravděpodobně drží dobrodružný fantasy snímek v hlavní roli s Johnnym Deppem (58) jako potrhlým pirátem Jackem Sparrowem. Odhaduje se, že se celkové náklady na velkofilm, který režíroval Rob Marshall (60), vyšplhaly až k číslu 400 milionů dolarů. Nákladné byly zejména vizuální efekty. Investované peníze se ale vyplatily, zisky z návštěvnosti kin dělaly přes miliardu dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Johnny Depp se v roli potrhlého Jacka Sparrowa opravdu vyřádilFoto: Profimedia.cz

Avengers: Endgame (2019)

Superhrdinské série táhnou, a tak není divu, že se do nich tvůrci nezdráhají investovat. Snímek, který vznikl pod taktovkou komiksového vydavatelství Marvel a režisérského dua bratrů Anthonyho (51) a Joea (49) Russoových, měl údajně stát okolo 350 milionů dolarů. Už první promítací víkend byl ovšem rekordní a sci-fi, které má být završením filmové ságy, si na sebe snadno vydělalo: tržby se odhadují na 2,79 miliardy dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Armáda superhrdinů se ve filmu snaží zachránit svět před zkázouFoto: Profimedia.cz

Avengers: Infinity War (2018)

A v žebříčku nechybějí ani další Avengeři. Odhady na náklady „nejsmrtonosnější války všech dob“, opět v režii bratrů Russoových, se různí, ale pohybují se mezi 300 až 400 miliony dolarů. Superhrdinové, jako je například Iron Man či Spider-Man, se snaží zabránit zlovolnému Thanosovi, aby vyhladil polovinu veškerého života ve vesmíru. Tržby filmu, kde si zahrál například Robert Downey Jr. (56), mají činit 2,048 miliardy dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Hrozivého Thanose si zahrál Josh Brolin (53)Foto: Profimedia.cz

Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007)

Ani Piráti z Karibiku z roku 2011 nejsou v žebříčku osamoceni: patří sem i třetí dobrodružství z pirátské série, které režíroval Gore Verbinski (57). Rozpočet se v tomto případě měl pohybovat okolo 300 milionů a tržby dosáhly 961 milionů dolarů. V hereckém obsazení nechybějí kromě Johnnyho Deppa Keira Knightley (36) nebo Orlando Bloom (44) a severská hvězda Stellan Skarsgård (69).

Foto: Profimedia.cz

Keira Knightley si zahrála neohroženou Elizabeth SwannFoto: Profimedia.cz

Star Wars: Poslední z Jediů (2017)

Další sci-fi snímek, který rozhodně nestál pár tisíc, je osmý díl legendární ságy. Režíroval ho Rian Johnson (47), rozpočet činil něco přes 300 milionů dolarů a celosvětové tržby se odhadují na 1,3 miliardy dolarů. O filmu se tvrdí, že se v něm v rolích zamaskovaných stormtrooperů (= vojáci Impéria v ikonických bílých skafandrech) objevili britští princové Harry (36) a William (38), ale představitel Finna John Boyega (29) tvrdí, že jejich scéna byla nakonec vystřižená.

Foto: Profimedia.cz

Britští princové si nenechali ujít londýnskou premiéru. Ve snímku ale prý nakonec nehrajíFoto: Profimedia.cz

Liga spravedlnosti (2017)

Uvedení dalšího velkolepého dobrodružného fantasy, které režíroval Zack Snyder (55), nenaplnilo očekávání jeho tvůrců. Batman v podání Bena Afflecka (48) se spolu s Gal Gadot (36), která ztvárnila Wonder Woman, a s dalšími superhrdiny snaží zabránit zotročení obyvatelstva a následnému zničení planety Země. Natáčení poznamenalo, že režisér kvůli sebevraždě dcery odstoupil a jeho následovníkem se stal Joss Whedon (56). Rozpočet vystoupal na více než 300 milionů, ale celosvětové tržby byly jen něco přes 650 milionů dolarů, což bylo pro tvůrce zklamáním. Původní režisér se po čase k projektu vrátil a v roce 2021 zveřejnila platforma HBO přestříhaný film Liga spravedlnosti Zacka Snydera.

Foto: Profimedia.cz

Ben Affleck v roli BatmanaFoto: Profimedia.cz

Na vlásku (2010)

Před disneyovskou pohádkou se sice v žebříčku ještě pár dražších filmů najde (například Star Wars: Vzestup Skywalkera z roku 2019), ale přesto její cena rozhodně stojí za zmínku. Romantický muzikál totiž pobláznil svět. Jeho rozpočet se pohyboval okolo 260 milionů a tržby přerostly 590 milionů dolarů. Princeznu Lociku s dvacet metrů dlouhými vlasy v originále namluvila herečka Mandy Moore (37).

Foto: Profimedia.cz

Pohádka je plná chytlavých písniček a pobaví nejen děti, ale i dospěléFoto: Profimedia.cz

Film nemusí stát stamiliony, aby potěšil publikum. Které legendární bláznivé komedie diváci milují?

Reklama

Načítám