Hlavní obsah

Herečky v rolích superhrdinek: Na tyhle dámy si dejte pozor

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Batman, Superman a mnoho dalších. Role superhrdinů patří k těm nejprestižnějším, ale naštěstí nejsou rezervované výhradně pro muže. Někteří filmoví tvůrci fandí i ženské síle. Podívejte se, jak to šlo slavným herečkám v rolích superhrdinek.

Článek

Volání po genderové vyváženosti zasáhlo i filmový průmysl, a tak můžeme v rolích superhrdinů vidět stále častěji superhrdinky. Stávají se hybatelkami dění, zachránkyněmi a drsňačkami, které dokážou odkázat padouchy do patřičných míst.

Angelina Jolie (46)

Akční hrdinku si americká herečka zahrála ve filmech o britské archeoložce Laře Croft. Ve snímku Eternals na motivy komiksů vydavatelství Marvel dostala pak i předponu super. V tomto filmu, který má mít premiéru na podzim, si zahrála Thenu, příslušnici humanoidů zvaných Eternals (věční). S touto rolí se pojí řada superschopností – problém jí nedělá létání, telekineze, telepatie a samozřejmě jí nechybí nadlidské schopnosti. Režisérkou filmu je Chloé Zhao (39) a po boku Angeliny Jolie se objeví například Salma Hayek (54).

Foto: Profimedia.cz

V novém filmu uvidíme Angelinu Jolie jako blondýnkuFoto: Profimedia.cz

Brie Larson (31)

Americké herečce se poštěstilo ztvárnit jednu z nejmocnějších superhrdinek, a dost možná ze všech nejmocnějších. Zatímco jiné herečky by po roli nadšeně sáhly, Brie Larson ji odmítla dokonce třikrát. Bála se totiž, že nezvládne velké pracovní vytížení. Ovšem, když se s tvůrci konečně sešla, nadchl ji feministický přístup a to, kolik se na filmu podílí žen. Jako Captain Marvel se poprvé objevila v roce 2019 ve stejnojmenném filmu režisérské dvojce ve složení Anna Boden (41) a Ryan Fleck (44). Kromě obrovské síly se dokáže Captain Marvel třeba pohybovat vesmírem, jako by se nechumelilo.

Foto: Profimedia.cz

Herečka se nechala pro roli nejmocnější superhrdinky přemlouvatFoto: Profimedia.cz

Gal Gadot (36)

Wonder Woman je legenda, která se jako komiksová hrdinka poprvé objevila v roce 1941. Mezi lety 1975 až 1979 měla tato silná žena v úsporném oblečku dokonce vlastní stejnojmenný seriál. V něm ji hrála Lynda Carter (69) a pro izraelskou herečku Gal Gadot nebylo vůbec jednoduché převzít po ní štafetu. V jejím podání se tato hrdinka objevila ve filmech Wonder Woman (2017), Liga spravedlnosti (2017) a Wonder Woman 1984 (2020). Rychlost, mrštnost a síla od bohů Olympu jsou základními charakteristikami princezny Diany alias Wonder Woman.

Foto: Profimedia.cz

Gal Gadot to slušelo, nicméně v náročných scénách ji, stejně jako ostatní herečky superhrdinky, zaskakovala kaskadérkaFoto: Profimedia.cz

Halle Berry (54)

Z nabídky zahrát si kočičí ženu ve filmu Catwoman (2004) v režii Jean-Christophe Comara (63) měla Halle Berry radost. Byla to příležitost, aby superhrdinku ztvárnila žena s afroamerickými kořeny. Později ale herečka přiznala, že už v průběhu natáčení měla jisté pochybnosti o ději. Místo toho, aby svou obratnost a kočičí reflexy využila k záchraně lidstva, jako třeba Superman, snaží se zabránit prodeji pleťového krému s nebezpečnými vedlejšími účinky. Ani diváky nebyl film moc dobře přijat.

Foto: Profimedia.cz

Film nenaplnil hereččina očekávání a ani diváci nebyli nadšeníFoto: Profimedia.cz

Yvonne Craig (✝78)

Věděli jste, že Batman má svou ženskou obdobu? Feministky se mohou radovat, v komiksech totiž existuje i takzvaná Batgirl, kterou si zahrála americká herečka a baletka v seriálu Batman (1966–1968). Sice nedisponuje nadpřirozenou silou, ale gymnastické dovednosti se také hodí a touha bojovat proti zlu a nespravedlnosti – to jsou ty pravé superhrdinské předpoklady. Vlastním jménem je seriálová Batgirl Barbara Gordon, dcera filmového komisaře Jima Gordona.

Foto: Profimedia.cz

Obleček Batgirl tvořila třpytivá kombinézaFoto: Profimedia.cz

Helen Slater (57)

Filmy o Supermanovi měly velký úspěch, a tak se objevily snahy se na tomto úspěchu přiživit. Například natočením filmu Superdívka (1984) v hlavní roli s okouzlující blonďatou herečkou, která si zahrála Supermanovu sestřenici Karu pocházející z kryptonského města. Tato postava byla v rámci komiksu vytvořena už v roce 1959.

Foto: Profimedia.cz

Kostým superdívky typově odpovídal supermanovu, rozdíl spočíval v sukniFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám