Hlavní obsah

Proti nudě: Oslavy revoluce online a Běh na pomoc seniorům

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem žila Česká republika oslavami 30. výročí sametové revoluce. Plnily se ulice a náměstí, konaly se koncerty, vzpomínalo se a diskutovalo. Letos se oslavy 17. listopadu přizpůsobují opatřením, která společnému slavení nepřejí. Máme pro vás tipy jak i tak slavit a nenudit se.

Článek

Listopad je letos jiný, komornější. Nedělají se rezervace na svatomartinské menu, veřejné akce se přesouvají nebo rovnou ruší. Ale nevadí. Trávit čas s nejbližšími vlastně vůbec není špatná varianta. Hody si můžete uspořádat doma, historii republiky připomenout z knih a dokumentů a místo návštěvy festivalu filmové hudby si udělejte filmový večer.

Běžíme pro babi a dědu

Mnozí z vás v sobě teď objevili běžce, protože když běžíte, můžete sundat roušku, děláte něco pro své zdraví a vyčistíte si hlavu. Co zkusit svým sportovním výkonem i pomáhat? Od 1. do 21. listopadu probíhá po celém Česku Běh na pomoc seniorům pod záštitou nadace Krása pomoci Taťány Gregor Brzobohaté (32). Běhat můžete doma i venku, tři a více kilometrů. Po registraci a zaplacení startovného dostanete do mailu svoje číslo a s tím se pak můžete vyfotit na Instagram a motivovat k běhu přátele a kamarády.

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Pomozte svým sportováním, budete z toho mít dvojnásob skvělý pocitFoto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Oslavte 17. listopad jinak

Jak si připomenout 31. výročí listopadové revoluce? Festival svobody nebude letos pořádat akce, koncerty, ani besedy, kde by se připomínaly klíčové momenty a bilancovalo. Tento rok se spíše než do minulosti snažíme hledět s optimismem do budoucnosti bez roušek a doufáme, že už bude brzy lépe. Organizátoři proto v rámci iniciativy #samialespolu vyzývají k vzájemné ohleduplnosti, sounáležitosti a solidaritě, ke kterým odkazovala i sametová revoluce. Zapalte svíčku jako symbol naděje a udělejte někomu radost.

Podobně se k oslavám postavili i pořadatelé Korzo Národní. Z pražské Národní třídy se nestane živá ulice s hudbou, svoboda se bude slavit z domova. Těšit se můžete na živý přenos z několika jevišť, kde se uskuteční i tradiční Obývák Václava Havla nebo Sametový brunch. A online budou zpřístupněny i přednášky nebo výpovědi pamětníků. Slavit se bude i na sociálních sítích: na Instagramu na vás bude např. čekat filtr se stuhou v barvách trikolory.

Foto: Ekaterina Cherezova, Shutterstock.com

I v bezpečí svého domova si připomeňte, jaký význam revoluce mělaFoto: Ekaterina Cherezova, Shutterstock.com

Pusťte si do bytu filmovou hudbu

Jedna z věcí, která dělá mnohé filmy nezapomenutelné, je hudba. Filmová filharmonie vás 13. listopadu měla přenést do světa kouzel, bohužel koncert byl odložen. Soundtrack z filmů Avatar (2009), Zloba – Královna černé magie (2014) či Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005), kterou nastudoval 90členný orchestr doprovázený pěveckým sborem, zazní naživo pravděpodobně až na jaře. Jestli ale o libozvučné tóny nechcete přijít, pusťte si nějaký film podle předlohy J. R. R. Tolkiena nebo třeba C. S. Lewise. Třeba na Netflixu je teď nově trilogie Pán prstenů! A máte celý víkend o zábavu postaráno.

Foto: filmharmonie.cz

Filmová hudba je v podání hudebního tělesa silným zážitkemFoto: filmharmonie.cz

Svědectví o Gileádu v audio podobě

Patříte k fanouškům seriálu Příběh služebnice (2017–2021) a s napětím jste sledovali život v podivném Gileádu, který se vedle ekologických katastrof potýká i s rostoucí neplodností? Řešením má být vytvoření spolku služebnic, které by rodinám velitelů porodily dítě. Seriál vycházel z knihy Margaret Atwood (80) a když vloni vyšlo navazující Svědectví, stalo se jednou z literárních událostí roku.

Kniha začíná patnáct let poté, co June neboli služebnice Fredova (v seriálu má jméno z originálu Offred) uprchla z Gileádu a zmizela neznámo kam. Příběh nabízí tři pohledy, vyprávění tří žen, z nichž každá má s prohnilým režimem co do činění. A ukazuje se opět, že láska bude vždy silnější než smrt. Svědectví vychází nyní jako audiokniha a vy se můžete těšit na hlasy Taťjany Medvecké (67), Veroniky Khek Kubařové (33), Evy Josefíkové (30) a Martina Myšičky (50).

Foto: Nakladatelství Argo

Svědectví, Margaret Antwood, nakladatelství Argo, 396 stranFoto: Nakladatelství Argo

Drak Koron

Omalovánkový příběh vymyslely dvě maminky malých dětí, Ingrid Dach a Jana Andrésková, aby mohly (nejen) svým potomkům srozumitelně a bez strašení vysvětlit, jak se před nemocí covid-19 chránit, proč nemůžou být ve škole a jak můžeme společně zvítězit nad drakem Koronem. Naši nejmenší tak získají větší kontrolu nad novou situací a jsou klidnější, když vědí, co právě oni mohou a mají dělat, abychom společně draky nemocníčky neboli virové onemocnění porazili. Pohádku si oblíbili rodiče, učitelé, děti, ale i odborná veřejnost a byla přeložena do sedmnácti jazyků (včetně znakové řeči). Má i animovanou podobu s hlasem herce Pavla Lišky (48).

Foto: drakkoron.cz

Omalovánkový příběh vám pomůže vysvětlit dětem obtížnou situaci a můžete si je stáhnou zdarma Foto: drakkoron.cz

Pochopte s dětmi Einsteina

Máte děti na distanční výuce a víc než kdy předtím si uvědomujete, že je třeba jim udělat školu zábavnější a učení jim zpříjemnit? A třeba se něco dozvědět i společně? Albert Einstein byl génius, jeho teorie relativity patří k základům moderní fyziky a zároveň nás donutila mnohé přehodnotit. A co pak fascinující svět kvantové fyziky, který ovlivňuje náš každodenní život, aniž si to uvědomujeme? Autoři graficky zajímavě zpracovaných knih Moje první kniha o teorii relativity a Moje první kniha o kvantové fyzice přiblíží větším dětem i dospělým jednu z nejzásadnějších oblastí fyziky. Možná konečně odhalíte tajemství Schrödingerovy kočky!

Foto: Nakladatelství Grada

Moje první kniha o teorii relativity a Moje první kniha o kvantové fyzice, Eduard Altarriba & Sheddad Kaid-Salah Ferrón, nakladatelství BambookFoto: Nakladatelství Grada

Načítám