Hlavní obsah

Povedená divadelní provokace

Foto: Patrik Borecký

L. Noha a N. DrabiščákováFoto: Patrik Borecký

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerstvý absolvent režie na pražské DAMU Jan Frič v Divadle Na Zábradlí zinscenoval českou premiéru hry Nikolaje Koljady Polonéza Ogińského. Frič diváka šokuje nejen bizarními situacemi, ale i svou výraznou obrazotvorností a nápady...

Článek

„Lenin umřel, Stalin umřel a na mě něco leze. Dal bych si něco kyselýho."

Z Ameriky se po deseti letech vrací dcera zemřelého ruského velvyslance, který je majitelem bytu v Moskvě. Setkává se s bývalými zaměstnanci svého otce, houserem a svou první a jedinou láskou. I když je její snahou vzkřísit minulost a vrátit dětství, současnost je nesentimentální, nekompromisní a tvrdá. Stejně jako obě velmoci. Jenom houser si může dovolit odletět do teplých krajin.

Současný ruský dramatik Nikolaj Vladimirovič Koljada (1957): „Na první stránce se musejí osoby navzájem pojmenovat - divák musí vědět, jak se kdo jmenuje. První stránka také musí dát odpověď na otázku, proč se všichni sešli na jednom místě, co se odehrálo do otevření opony ... První dějství musí být delší než druhé - tak je uzpůsoben divák. A na konci prvního dějství se nutně musí zařvat, zakřičet, rozrušit se, aby divák o přestávce neodešel."

Foto: Patrik Borecký

L. Noha, G. Pyšná, J. Polášek, N. Drabiščáková a L. HamplFoto: Patrik Borecký

Gabriela Pyšná - Táňa Ladislav Hampl - Dima Josef Polášek - Ivan Natália Drabiščáková - Ludmila Leoš Noha - Sergej Vladimír Marek - Dejvid Ivan Voříšek - Houser Scéna - Nikola Tempír Kostýmy - Radka Vyplašilová

8.  a 16.  prosince od 19 hodin v Divadle Na Zábradlí.

Reklama

Související témata:

Načítám