Hlavní obsah

Prožíváte po sexu pocity viny místo radosti? Máme návod, co s tím!

Foto: Profimedia

Neumíte se ze sexu radovat? Naučte se to!Foto: Profimedia

Reklama

Je špatné, že si v posteli užíváte? Není vám dobře, když milování skončí, a vyčítáte si svoje prožitky, zážitky nebo snad i orgasmus? Pak potřebujete překonat pocity viny kvůli radosti! Jak se to dělá?

Článek

„Sex? Mám pocit, že když se dobře bavím, jsem špatná a nezasloužím si, aby mi bylo dobře. Euforii střídají výčitky. Partner mě má za blázna a objednal mě k psychologovi. Mám tam jít?“ ptá se devětadvacetiletá čtenářka Táňa, která patří do jedné ze dvou kategorií lidí, kteří tímto způsobem utlumují svůj dobrý pocit ze sexu. Které to jsou?

Nevěrníci a ti druzí

„Pocity viny mají zejména ti, kteří se věnují sexu s někým jiným, než by měli. Do ordinace přicházejí muži i ženy s výčitkami svědomí, ale zůstat věrnými je pro ně neřešitelným problémem. Potřeba nových zážitků je silnější než pocit zodpovědnosti a snaha o morální chování,“ popisuje sexuolog a psychiatr Luděk Daneš z pražského sexuologického ústavu s tím, že se může jednat o nevyzrálé osobnosti nebo častěji o normální nezdrženlivé jedince.

„Pokud má člověk standardně výčitky svědomí a pocity viny ze sexu s dlouhodobým partnerem, manželem nebo manželkou, pak se jedná pravděpodobně o nějakou psychiatrickou diagnózu. Takoví lidé si vyčítají, že nemají hlad, mají kde bydlet a podobně. Přitom na světě je tolik lidí, co toto nemají. O sexu to platí také,“ shrnuje odborník. A co když i vás přepadávají pocity viny, o jejichž původu nic nevíte?

Foto: Profimedia

Pocity viny mohou být způsobené výchovouFoto: Profimedia

Když je to všechno na začátku

Australská klinická psycholožka a sexuoložka Vivienne Cass se domnívá, že pocit viny při sexu je jasným znamením nějaké předchozí chyby. Prostě vám někdo nepatřičně vnukl názor, že vyjadřování a radování se z vlastního sexuálního vzrušení je něco špatného.

„Velká spousta žen s tím má problém. Když jsme byly dívkami, chtělo se po nás, abychom byly poslušné, jednaly podle přání rodičů a staraly se hlavně o potřeby ostatních, nikoli své vlastní,“ objasňuje ve své knize Opojný orgasmus s tím, že není divu, když dospělé ženě dělá problém uznat, že i její přání a potřeby jsou důležité. Jste připravené na změnu?

„Pokud odpověď zní ano, budete muset změnit některá svá přesvědčení. Tak například, že když se dobře bavíte, znamená to, že jste špatná, líná nebo sobecká. Chvilku uvažujte, jak jste vlastně k takovým názorům přišla. Uvědomte si, jak se cítíte, když si vybavíte zážitky z dětství, které vás pocitům naučily. Položte si otázku, zda vina, kterou nyní pociťujete, není jen zlozvykem, kterému vás někdo naučil,“ doporučuje velmi zkušená odbornice. Pak zkuste toto cvičení. Níže uvedené věty čtěte nahlas po dobu jednoho týdne – a to dvakrát denně.

  • Je čas začít si užívat života.
  • Učili mě, abych měla při radovánkách pocity viny – už se tak nemusím dále cítit.
  • Je v pořádku na chvíli odložit povinnosti stranou a jít se pobavit.
  • Chci se rozhodovat sama, zda půjdu odpočívat, nebo se pobavit. Nechci, aby za mě rozhodovalo mé dětství.
  • Je přirozené se někdy i bavit. Už se kvůli tomu nikdy nechci cítit vinna.
Foto: Profimedia

Pracujte na sobě, život přece nemá být utrpeníFoto: Profimedia

Radost a už nic víc

Po uplynutí jednoho týdne začněte myslet pozitivně a na papír si napište seznam věcí, po kterých toužíte. Může to být například dosažení orgasmu, sexuální vzrušení bez výčitek, touha zažít spontánní sex plný radosti a tak dále.

Stejně jako předtím si tyto věty po dobu jednoho týdne říkejte dvakrát denně. Opakujte je tak dlouho, dokud se s nimi neztotožníte. Před každou sexuální aktivitou si je osvěžte.

„Pokud se při sexu objeví jen náznak viny, zopakujte si je znovu. Netrapte se, pokud se viny nezbavíte okamžitě. Trénujte a buďte trpělivé,“ uzavírá sexuoložka a psycholožka s upozorněním, že pakliže máte s těmito návrhy nebo jejich plněními problém, vyhledejte psychologa, sexuologa nebo odborného terapeuta.

A jak to máte vy? Taky znáte vyčítavý pocit po sexu?

Reklama

Související témata:

Načítám