Hlavní obsah

Průvodce pro nevěsty: Deset věcí, které vás zbytečně stresují

Foto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Foto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatba je významný den. Každá nevěsta samozřejmě chce, aby byl dokonalý. Organizuje, plánuje a také se nervuje, aby všechno vyšlo. Je to zbytečné! Tohle jsou věci, s nimiž se vy trápit nemusíte.

Článek

Průběh tak významné životní události se plánuje klidně i rok dopředu. Řada nevěst se s blížícím datem svatby mění v uzlíček nervů. Většinou jde o zbytečný stres, jak dokazuje tohle desatero pro nevěsty.

1. Rozpočet

Kolik to bude stát? Tak tohle je asi otázka, kterou řeší všechny páry mířící k oltáři. Podle tradice mají většinu věcí kolem svatby platit rodiče nevěsty, rodiče ženicha se zase mají postarat o pití, hudbu a svatební cestu. Dnes je ovšem běžné, že si vše hradí budoucí manželé. Tady platí jednoduché pravidlo: kupujte jen to, co vás nezruinuje. Nemít statisíce na svatbu není ostuda. Rozhodně větší trapas je hrát si na něco, na co nemáte.

2. Počasí

Bude svítit sluníčko, nebo pršet? Nebude hostům zima, nebo vedro? Tohle jsou zbytečné starosti, protože na přírodu jste krátcí. Pokud se vdáváte venku, pro vlastní klid připravte i variantu pro rozmary počasí (party stany, možnost být uvnitř restaurace…) a dál to neřešte. Vždyť i déšť může být romantický!

3. Dokonalý vzhled

Ty nejúžasnější šaty, dokonalý make-up a účes, a to vše sladit se ženichem. Než propadnete zoufalství, uvědomte si, že každá nevěsta je krásná, protože je šťastná a má kolem sebe ty, kteří ji milují. I kdybyste se vdávala v pytli, pro své nejbližší a svého nastávajícího budete v tu chvíli jednička.

4. Seznam hostů

Tetičku ze sedmého kolena jste sice viděla naposledy před dvaceti lety, ale máte pocit, že ji musíte pozvat. A počet hostů se nebezpečně rozrůstá. Tady myslete jen na to, že je to váš den, takže by měli být poblíž lidé, kteří jsou pro vás a vašeho partnera důležití. Jestli se tetička ze sedmého kolena urazí? No a co, vždyť jste ji dvacet let neviděli!

5. Zasedací pořádek

Ne každý má štěstí, že se jeho blízcí snesou. Co když jsou vaši rodiče rozvedení a stále se nemohou ani cítit? Vedle sebe je neposazujte, ale věřte, že v tak slavnostní den si hádky odpustí.

Foto: Dmitry Sheremeta, Shutterstock.com

Je to váš den, tak při něm myslete hlavně na sebeFoto: Dmitry Sheremeta, Shutterstock.com

6. Zábava

Co když se budou svatebčané nudit? Nebojte, nebudou! Můžete si pomoci muzikou a třeba nějakými svatebními hrami, ale jen pokud se vám chce. Většinou si hosté ten den užijí i bez vaší urputné snahy je zabavit.

7. Svatební dary

Už dopředu se děsíte, kolik domácích robotů, příborových sad a svátečních ubrusů se mezi dary sejde? V duchu přitom pláčete, jak by se vám hodily peníze, které do toho svatebčané investovali? Buďte upřímní a klidně na svatební oznámení napište, že věcné dary nepotřebujete, ale uvítáte finanční příspěvek. Není to ostuda, nýbrž už celkem běžná praxe.

8. Jídlo

Není svíčková moc velká klasika? Nechce to něco „modernějšího“? A bude babičce chutnat tatarák z lososa jako předkrm? Tak za prvé, na žádné svatbě ještě nikdo hlady neumřel. A za druhé, stejně se nejspíš nikdy nezavděčíte všem, takže zvolte to, co chutná vám. Opět si zopakujte, že je to váš den!

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Nestresujte se ani s tím, co se bude podávat k jídlu. O to na svatbách nejdeFoto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

9. Alkohol

Na svatbách se pije. Jestli se dopředu stresujete tím, kdo to s alkoholem přežene a kdo ztropí nějaký průšvih, přestaňte! Stejně neuhlídáte všechny. Navíc, co by to bylo za svatbu, kdyby se někdo neopil a druhý den nebylo z koho si dělat legraci.

10. Aby si to nerozmyslel

Tohle je spíš taková úsměvná „starost“ na konec. Spíš než že by si to ženich na poslední chvíli rozmyslel, hrozí, že by mohl zaspat. Tak mu pořiďte spolehlivý budík, co oznámí začátek veledůležitého dne hodně hlasitě!

Už máte svatbu za sebou? Z čeho jste měly největší nervy?

Reklama

Související témata:

Načítám