Hlavní obsah

Vaše svatba napoví, jaké bude vaše manželství

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakou jste měli svatbu? Velkou, nebo jen vy dva a svědci? Kolik jste za svůj den utratili peněz? A jaké měla nevěsta šaty? Jsou to totiž informace, které prý napoví, jaké bude vaše manželství.

Článek

Nové průzkumy ukazují, že váš svatební den toho může hodně napovědět o tom, jaké bude vaše soužití. Na základě různých studií to tvrdí britská expertka na vztahy Tracey Cox.

1. Velká svatba – dlouhé manželství

Dva psychologové z univerzity v Denveru zjistili, že páry, které na svatbu pozvali hodně lidí, se méně často rozvádějí. Prý to může být ze dvou důvodů:

  • Veřejné prohlášení před velkým množstvím lidí, které znáte, vás vlastně nutí ho dodržet. „Je to podobné, jako když chcete přestat kouřit. Čím více lidem o svém plánu řeknete, tím víc se budete snažit, a tím větší šanci na úspěch máte. Většina lidí se totiž snaží udržet soulad mezi tím, co říkají, a tím, co dělají,“ vysvětluje Tracey Cox.
  • Pokud máte kolem sebe velké množství dobrých přátel a příbuzných, máte vedle sebe tím pádem hodně lidí, kteří vám jsou ochotni pomoci podpořit váš vztah. „Malá svatba, kde jste jen vy dva a vaši svědci, zní sice romanticky, ale dost často je to proto, že rodina či vaši kamarádi váš krok příliš neschvalují,“ dodává Tracey Cox.

2. Svatební šaty by měly být prosté

Ženy, které na svůj den zvolily okázalou svatební róbu, oblékly se jako princezny, dost často očekávají, že manželství bude jako pohádka (svatební šaty z konfekce 2020). Že konečně přijel ten princ na bílém koni, co je zachrání.

Foto: Profimedia

Jednoduché šaty, nebo nákladná róba? I z toho se dá odvodit, jak se budete ve vztahu chovatFoto: Profimedia

3. Nechtějte od manželství příliš

Jenže tohle očekávání vytváří nepříjemné jiskření na obou stranách. „I když jste tradiční žena, která touží být svým mužem chráněna před velkým ošklivým světem, získáte časem z jeho nadměrné pozornosti pocit, že vás spíš příliš kontroluje a ovládá, než chrání,“ popisuje Tracey Cox.

A muži zase necítí v manželství podporu. Není to „já a ty proti zlému světu“, ale „já proti všem a pro tebe“. To je vysilující a stresující.

Navíc nedávná americká studie odhalila, že ženy, které od manželství očekávají takovýto pohádkový život, jsou pak častěji nespokojené a mají větší sklony k depresím.

4. Drahé svatby končívají rozvodem

Dva ekonomové z Emory University, kteří studovali páry před svatbou a po ní, zjistili, že drahá svatba vůbec nezaručuje spokojené manželství. Naopak, páry, které za svůj den utratily více peněz, měly vyšší riziko rozvodu (na čem se dá na svatbě ušetřit).

Jednou z teorií je, že drahá svatba vlastně vnese do manželství vysoký stupeň stresu ještě dřív, než ve skutečnosti začne. „Je to zatížení v podobě, že když už jste vy či rodiče utratili tolik peněz, tak to prostě musí fungovat, musí to vyjít, protože jinak byste zklamali,“ upřesňuje Tracey Cox.

Možné je ale i to, že ti, co se vyhnou nákladné svatbě, umí lépe hospodařit s penězi, a to je pro vztah samozřejmě velmi důležité.

Foto: Profimedia

Svatba ve dvou a se svědky sice vypadá romanticky, ale lepší je mít kolem sebe pořádný šrumecFoto: Profimedia

5. Pozvěte na svatbu spokojené páry

Manželství je jako všechno ostatní v životě. Jsou tu dobré dny a jsou tu i ty špatné. „Připustit si, že vztah není statický a plný jen krásných dnů, znamená vědět, jak vlastně spokojené manželství ve skutečnosti funguje,“ říká Tracey Cox. A tohle vám nejlépe vysvětlí ti, co již mají s dlouhodobým vztahem zkušenosti. Pokud jich kolem sebe máte hodně, je to skvělé.

„Jsou to totiž lidé, kteří vám mohou poradit, uklidnit vás, že ne vždy slunce svítí, že není dobré při prvním mráčku všechno vzdávat,“ dodává Tracey Cox.

Reklama

Související témata:

Načítám