Hlavní obsah

První pomoc při bolesti zubů: Jak ji ihned utišit?

Foto: thinkstock

Bolesti zubů jsou velmi nepříjemné, zkuste ale ještě předtím, než sáhnete po léku, naše tipy. Jsou šetrnější!Foto: thinkstock

Reklama

Existuje mnoho léků, co poskytnou úlevu od bolesti zubů. Podívejte se ale na ty, které nemají vedlejší účinky a chovají se k vašim ústům šetrně. Od koření po ledové kostky!

Článek

Bolest zubů většinou upozorňuje na nějaký problém – zubní kaz, obnažený krček, uvolněná výplň nebo zánět dásní. Nejčastějším důvodem je podle stomatologa Pavla Hájského nadměrná konzumace sladkých a škrobových potravin, které obsahují velké množství cukrů. Ty v ústech reagují s bakteriemi, což vede ke vzniku kyseliny, která napadá zubní sklovinu.

Dříve než vyhledáte zubaře, budete se snažit všemožným způsobem bolest utlumit. Vybírat můžete i z těchto jednoduchých prostředků:

1. Hřebíček

Nakapejte na prst pár kapek hřebíčkového oleje a potřete jím oblast bolavého zubu. Po chvilce se dostaví znecitlivující účinek. Hřebíčkový olej obsahuje 70–90 procent eugenolu a působí jako lokální anestetikum. Nemáte-li po ruce hřebíčkový olej, použijte klidně celý hřebíček. Pro úlevu od bolesti stačí v ústech několik minut požvykovat jeden nebo dva kousky hřebíčku. Opakujte několikrát denně vždy s čerstvým hřebíčkem, dokud se úleva nedostaví.

Foto: thinkstock

Zkoušeli jste žvýkat hřebíček? Funguje to!Foto: thinkstock

2. Zázvorový prášek

Smíchejte půl lžíce zázvorového prášku, stejné množství mleté červené papriky a s trochou vody vytvořte pastu. Naneste ji na malý vatový tampon tak, aby byl pořádně nasáklý. Pak ho položte na bolavý zub a nechte působit, dokud se nedostaví úleva. Proces můžete opakovat bez omezení, ale bolest se většinou zmenší již při prvním pokusu.

3. Peroxid vodíku

Jednu lžíci tříprocentního lékařského peroxidu vodíku držte 10 minut v ústech a poté vyplivněte. Opakujte alespoň 3x denně. Tento výplach nejenže výrazně zmírní bolest, ale také zabije nežádoucí bakterie, které se usazují v ústech (například na zubech ve formě zubního plaku). Pavel Hájský k tomu říká: „Tříprocentní peroxid je roztok a v neředěném stavu je určen k přímé aplikaci i do úst. V dané koncentraci má dezinfekční a antiseptické účinky. Používat by se měl jen ten zakoupený v lékárně spolu s příbalovým letákem. Po každém použití je nutné roztok vyplivnout a vypláchnout ústa vodou, nikdy nepolykat."

Další tipy na využití peroxidu v ústní hygieně

  • Zubní pasta: smíchejte 1 lžičku jedlé sody s pár kapkami tříprocentního peroxidu do konzistence pasty.
  • Dezinfekce: kartáček na zuby občas namočte do 3% peroxidu.
  • Bělení zubů: samotné výplachy 3% peroxidem působí na zuby jako bělidlo. Použijte v poměru 3 lžíce peroxidu na sklenici vody. Ušetříte za drahé metody bělení.

4. Kostka ledu

Několik kostek ledu vložte do plastového sáčku a zabalte ho do utěrky. Položte na kůži v blízkosti bolavého zubu a 10–15 minut chlaďte. Znecitliví se nervy a bolest ustoupí.

Foto: thinkstock

Kostky ledu zabalte do utěrky či plátna a přiložte k tváři. Do čtvrt hodiny by se měla dostavit úlevaFoto: thinkstock

5. Čajový sáček

Použijte teplý sáček černého čaje na pokožku, kde zub bolí. Dochází k úlevě, ale i ke zmírnění možných otoků.

6. Vanilkový extrakt

Ponořte vatový tampon do vanilkového extraktu a držte ho v ústech na bolavém zubu. Místo vanilkového je možné použít extrakt z máty peprné, mandlí anebo citronu.

7. Tea tree olej

Pár kapek tea tree oleje nakapejte na prst a potřete plochu bolavého zubu. Při mírných bolestech můžete několik kapek tohoto olejíčku přidat do sklenice s vodou a bolavý zub tím průběžně oplachovat.

8. Vyměňte zubní pastu a kartáček

„Když zjistíte, že vám ustupují dásně a zuby reagují citlivě na změny teploty, okamžitě začněte používat ultra měkký zubní kartáček. Měkké štětiny ochrání dásně a zastaví další obnažování zubů. Stejně tak vsaďte na zubní pastu pro citlivé zuby. Poskytne úlevu od bolesti, která vás trápí při střídání studeného a teplého jídla," říká dentální hygienička Zuzana Mrázková. Správná péče je vždy základ, proto si přečtěte i články Naučte se konečně správně čistit zuby! a Péče o zuby: Na čem se nevyplatí šetřit a na čem ano?.

Co děláte vy, když vás chytnou zuby? Vezmete si radši prášek, nebo vsadíte na sílu přírody?

Reklama

Načítám