Hlavní obsah

První milování ovlivňuje budoucnost

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bude na mě hodný?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybavujete si svůj první sex? Jaký byl? Vzpomínka na něj může vyvolat úsměv, rozpaky nebo i nepříjemné mrazení v zádech. Zkušenosti prožité při vkročení do světa milování přitom výrazně ovlivňují naše budoucí sexuální chování.

Článek

Přístup k první milostné zkušenosti se stává klíčovým faktorem ovlivňujícím pocity, které při sexu získáme. Osmdesát pět procent těch, kteří v mládí podlehli nátlaku partnera, aby se s ním i přes vlastní nepřipravenost pomilovali, uvádí, že si z této doby nesou negativní zkušenost. Podobně na tom jsou i ti, jež se spontánně vyspali s člověkem, kterého příliš neznali. Naproti tomu lidé, kteří měli pohlavní styk z důvodu sblížení se se svým partnerem, získali zkušenosti pozitivní.

Následky brzkého sexu

Jak uvádí Sheree Dukes Conradová a Michael A. Milburn v rozsáhlé studii sexuálního chování v knize Sexuální inteligence, čtyřikrát více žen než mužů se setkalo s naléháním partnera: „Musíš mi dokázat svoji lásku." Z těchto statistik vyplývá, že převážně ženy jsou těmi, které mají s prvním sexem negativní zkušenosti. S někým spát u teenagerů většinou znamená zapadnout do party. Zklamání ale na sebe nemusí dlouho čekat, protože před prvním sexem teenageři nemají žádné zkušenosti a realitu zkreslují dezinformace.Mnohdy ani není k sexu ten správný důvod - k činům nás přivádí špatná motivace. Není tedy divu, že si z mládí odnášíme lecjaké předsudky a řešíme sexuální poruchy v pozdějších vztazích, se kterými se vyrovnává zhruba 30 % jedinců.

Zkušenosti získané „poprvé" nás doprovázejí po celý život a ovlivňují naše chování v dospělosti. Ti, kteří začínají sexuálně žít velmi brzy, se také častěji potýkají s problémy v milostné oblasti a jsou méně sexuálně inteligentní. To znamená, že podléhají mýtům a nevěnují pozornost vědeckým poznatkům, příliš neznají sami sebe a neumí si s partnerem promluvit o svých pocitech, starostech a obavách.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mnozí rodiče se svými dětmi o sexu nemluvíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Když rodiče nevnímají

První sex pro někoho může znamenat vstupenku mezi dospělé, a proto se spěchá. Svůj podíl na tom mají i rodiče, kteří většinou puritánsky odmítají řešit cokoliv, co se týká sexu, v domnění, že tím své ratolesti ochrání před nástrahami vnějšího světa. Opak je pravdou. Právě neinformovanost vede ke zbrklým činům a experimentům. Třeba si také říkáte, že kdyby šel vrátit čas, s Tondou nebo Jardou byste to v šestnácti prožila úplně jinak a jinde. Možná by vám pomohlo, kdyby tenkrát přišla matka nebo otec s názorem, co je podle nich to nejlepší řešení. Jenže oni raději předstírali, že na sex jste ještě mladá.

Jelikož mnozí rodiče o sexu se svými dětmi nemluví, je velmi pravděpodobné, že až jejich potomci dosáhnou dospělého věku, ani oni nebudou považovat za normální si s partnerem rozumně popovídat. Ještě horší se jeví situace, kdy má dítě přísné a k sexu negativně postavené rodiče, kteří považují intimnosti za neřest. Co asi může jejich ratolest v budoucnu potkat? Jeho touha a vzdor dokázat rodičům, že se mýlili nebo ho omezovali, vyústí v nesprávný pohled na vztahy, sexualitu a lásku.

Minulost ovládá přítomnost

Lze se s negativními dopady z mládí vyrovnat? Ano. Ale stojí to úsilí a čas. Není lehké si ze špatných zážitků vzít poučení a přenést se přes deprimující vzpomínky. A hovořit s partnerem nebo s někým blízkým o tom, co bylo. Ale jen tak se dá současný sexuální život obrátit k lepšímu a je možné rozvázat sevření, které ovlivňuje současný vztah, jež není tak zcela v pořádku.

Sepište seznam zkušeností

Třeba i vy trpíte pro svoji mladistvou nerozvážnost. Cítíte, že si sex nedokážete naplno užít. Když si v bodech sepíšete svoji sexuální minulost, můžete po přečtení seznamu odhalit to, co vás vnitřně užírá. Svolila jste někdy k sexu, i když se vám do něj nechtělo? Dostala jste od rodičů výchovnou lekci tehdy, když vás přistihli při masturbaci? Spala jste s někým jen proto, že jste se cítila osaměle? Vypátrejte poznatky - negativní i pozitivní. Není pravdou, že je lepší na minulost zapomenout a soustředit se na to, co bude. Klíč k nápravě a lepšímu sebepoznání naleznete právě ve zkušenostech, na které byste raději zapomněla. Je jasné, že traumatizující zážitky vyvolávají stres. Není nutné ho ve vzpomínkách prožívat zas a znovu, účelem je uvědomění problému, aby bylo možné pokračovat dál v cestě za uspokojením. K tomu může přispět i rada odborníka z oboru sexuologie nebo psychologie.

Reklama

Související témata:

Načítám