Hlavní obsah

První seznámení s otcem? U soudu po smrti matky!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zuzanu (21) vychovávala jen matka, otce nikdy nepoznala. Když jí bylo šestnáct, zemřela jí i maminka. Poslední slib, který jí Zuzana dala, bylo, že vystuduje vysokou školu. Na to ale potřebovala finanční podporu. A tak se poprvé setkala se svým otcem. U soudu, když žádala o vyšší výživné. Jak to dopadlo?

Článek

Život není někdy snadný a může se zdát, že z daných problémů neexistuje cesta. Právě pro takové situace tu jsou ale mediátoři, kteří umí zklidnit spory a narušené vztahy. A tohle je další příběh z praxe vztahové mediátorky Kateřiny Bělkové.

Loučení s maminkou

Zuzana měla s matkou Janou krásný vztah, koneckonců žila jen s ní. Vztah s jejím otcem skončil, když byla ještě úplně malinká, na tátu neměla jedinou vzpomínku. Roky plynuly a Zuzana si nepřítomnost otce ani neuvědomovala. V pubertě se s ním zkoušela zkontaktovat, napsala mu dopis, ale odpověď nikdy nepřišla, tak to vzdala.

Když jí ale bylo šestnáct, Janě byl diagnostikován zhoubný nádor v pokročilém stádiu. Následovala léčba a snaha nad nemocí vyhrát, ale po několika měsících se ukázalo, že nádor metastázuje, a Zuzanina maminka léčbu ukončila. „Rozhodla se, že čas, který jí zbývá, chce strávit s dcerou, ne po nemocnicích,“ říká Kateřina Bělková.

V té době matka Zuzaně také řekla, jak to bylo s jejím otcem. Oba byli mladí a největší problém byl prý v rodině Zuzanina otce, která vztahu nepřála.

Pak přišel smutný konec a Zuzana se s maminkou musela navždy rozloučit. „Svou matku doprovodila až do konce. Když překonala prvotní šok a zármutek, začala pracovat na tom, aby splnila slib, který mamince dala. Že vystuduje svou vysněnou vysokou školu, veterinu,“ popisuje mediátorka.

Na studium neměla peníze

Zuzana úspěšně odmaturovala a skutečně se na vysokou dostala. Aby ale studium zvládla, potřebovala peníze. Respektive navýšit výživné, které na ni otec sice platil, ale šlo spíš o symbolickou částku.

A tak podala žádost o zvýšení výživného na soud. Soudce ale tehdy napadlo, že vzhledem k neexistujícímu vztahu dcery a otce by mohl pomoci mediátor. „A tak se Zuzana s otcem dostali do mé kanceláře,“ vzpomíná Bělková.

Těžké začátky

Z počátku ani jeden z nich nemluvil. Zuzana svému biologickému otci zazlívala, že se na ni a její matku vykašlal. Josef zase vůbec netušil, co má od mediace očekávat, myslel si, že je v nějaké psychologické poradně.

Nakonec se ale Kateřině Bělkové podařilo oba rozmluvit, a když začal Zuzanin otec Josef (45) popisovat příběh ze svého pohledu, začala jeho dcera pomalu vše vnímat jinak.

Každá mince má totiž dvě strany, a to i tahle. Josef vzpomínal na dobu, kdy Jana přijela z města na brigádu na vesnici do zemědělského družstva, kde pracovala celá jeho rodina. Strávila tam několik dní, zakoukali se do sebe, Josef ji pak ve městě několikrát navštívil a ona mu při jedné z návštěv oznámila, že je těhotná.

On ale chtěl žít na vesnici a věnovat se svým milovaným zvířatům, Jana chtěla zůstat ve městě a dokončit studium na vysoké. Josef se chvíli snažil zůstat ve městě, ale když onemocněl jeho otec, musel se vrátit na rodinný statek. Jana odmítla žít na vesnici, a tak se rozešli. „Josef přiznal, že si myslel, že si Zuzanina matka našla nového partnera a bude tak lepší, když se nebude plést dceři do života,“ dodává Bělková.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Teprve díky mediátorce k sobě našli otec s dcerou po 21 letech cestuFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Našli společnou řeč

Zuzana díky tomu pochopila, že všechno je trochu jinak a její otec není žádný lump. Navíc díky mediaci zjistili, že mají jednu věc společnou, a to lásku ke zvířatům. „Když Zuzana otci řekla, na co peníze potřebuje, Josef neváhal a výživné ochotně zvýšil,“ říká Kateřina Bělková.

Díky společné zálibě k sobě ale tihle dva nakonec dokázali najít cestu a svůj vztah pomalu budují. Zuzana úspěšně studuje a praxi vykonává v zemědělském podniku, které její otec a jeho rodina po revoluci získali do vlastnictví.

Po rozchodu rodičů bývají někdy vztahy dětí s rodiči složité. Syn dal otce k soudu: Mám právo na luxusní školu a auto!

Reklama

Načítám