Hlavní obsah

Milostná aféra v rodině. Ze strýce se stal nevlastní otec

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sourozenci Sylva a Stanislav měli každý svou rodinu a zdálo se, že vše funguje dobře. Až do chvíle, kdy jim jejich partneři oznámili, že od rodin odcházejí, protože chtějí žít spolu. Milostnou rodinnou patálii pomohla vyřešit až mediátorka.

Článek

Život nebývá snadný a přicházejí situace, které jako by neměly řešení. A právě s těmi dokážou pomoci vztahoví mediátoři. Přečtěte si další zajímavý příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Zdánlivá rodinná pohoda

Sourozenci Sylva (42) a Stanislav (39) pocházejí z vesnice a z rodiny, která k sobě měla vždycky blízko. Rodinné sešlosti, oslavy narozenin, svátků, výročí, Vánoc... To vše se pravidelně a často odehrávalo ve velkém domě jejich rodičů.

Účastnili se toho samozřejmě i jejich životní partneři. Stanislavova manželka Marta (38), s níž má Stanislav chlapce (10) a dívku (5), a Sylvin manžel Jirka (41) a jejich dva synové v pubertě. Ač se vše zdálo jako velká rodinná idylka, bylo to jinak.

Jirka a Marta do rodiny až tak nezapadli. Oba pocházeli z města, většinu lidí, o nichž se na těchto setkáních mluvilo, neznali, navíc oba čelili tchyni a tchánovi, kteří měli až příliš velkou potřebu plést se jim do života. „Tchán radil Jirkovi, jak má co dělat ve své domácnosti, jak má vydělávat více peněz, jak má správně vycvičit psa, kdy a jak co dělat na zahradě. Marta zase neustále dostávala nevyžádané rady, jak správně pečovat o domácnost, o manžela, jak vychovávat děti a podobně,“ popisuje Kateřina Bělková.

Jedna hádka a vše se změnilo

Zpočátku se Marta i Jirka snažili nic nekomentovat. Obzvlášť kliďas Jirka, který svou ženu miloval, nechtěl vyvolávat dusno. Na jedné oslavě k rozepři přece jen došlo. Rozpoutala ji Marta, která byla prudší povahy a prostě se vůči tchyni ohradila a naštvaně odešla. Jirka se do té doby těmto střetům vyhýbal, ale bylo to moc už i na něj a šel si s Martou promluvit. „A právě při tomto rozhovoru mezi nimi přeskočila jiskra,“ říká Kateřina Bělková.

Foto: Shutterstock.com

Věčné rodinné sešlosti? Idyla bývá jen zdánlivá a pod povrchem to vřeFoto: Shutterstock.com

Snažili se nepodlehnout

Přestože se Jiří s Martou sblížili – společné trápení je spojovalo –, snažili se nedat na sobě nic znát. Na všech dalších rodinných setkáních se jeden druhého spíš stranili, nechtěli rozbíjet rodiny.

Před Vánoci ale každý z nich odjel na teambuilding se svými firmami a potkali se na sjezdovce na Šumavě. Dál už si odolávat nedokázali a začali si spolu. „Jenže se nejednalo o chvilkový úlet, ale zamilovali se do sebe. Několik měsíců se snažili všechno tajit, ale Marta se na jaře rozhodla, že už dál nechce žít dvojí život, a Stanislavovi vše přiznala,“ popisuje Kateřina Bělková.

Vyhledali pomoc

Když to prasklo, Marta ani Jirka nevěděli, jak situaci vyřešit. „Nevěděli, jak to vysvětlit dětem. Marta se bála hlavně reakce staršího syna, pro kterého byl táta velký vzor. Stejně tak Jirka chtěl, aby jeho synové pochopili, jak se celá věc má. Od té doby, co Sylva odešla k rodičům, Jirka své děti prakticky neviděl,“ popisuje složitou situaci Kateřina Bělková.

Za její asistence se nejdřív sešla Marta se svými dětmi a vše jim bylo citlivě sděleno. „Musely pochopit, že jejich strýc teď s nimi bude žít a bude do určité míry fungovat jako jejich otec. Další částí zakázky bylo setkání Jirky a jeho synů – i zde jsem pomohla otci vysvětlit dětem novou situaci,“ pokračuje mediátorka. Jedno sezení absolvovala i Marta se svým už bývalým manželem a vztahy se postupně podařilo zpřehlednit, vyjasnit a urovnat. „Jediný, s kým se nám to zatím nepodařilo, je Sylva, která se po rozpadu manželství uzavřela do sebe a vše chce řešit pouze skrze své právní zástupce,“ uzavírá mediátorka.

Jakmile dojde k takovým věcem v rámci rodiny, je to hodně složité. Stejně tak se ale může zvrtnout i přátelství. Nevěra na dovolené. Manželka podvedla muže s kolegou

Načítám