Hlavní obsah

Alimenty: Dvě možnosti, jak z otce dětí dostat peníze!

Foto: thinkstock

Už jen to, že jste na dítě samy, je náročné. Když se k tomu přidají finanční potíže, je to doslova pekloFoto: thinkstock

Reklama

O děti se starají samy a leckdy nemají z čeho svým ratolestem koupit nové botičky, o letním táboře nebo výletu do zoo nemůže být řeč. Tatínkové totiž na své děti neplatí výživné. Takhle z nich ale můžete peníze dostat!

Článek

Problém s neplacením výživného trápínejspíš více žen, než si myslíte. Aktuální čísla uvádějí, že se s ním potýká 147 tisíc matek! „Budeme-li vycházet z průměru dvou dětí na jednu matku, vyjde nám takřka 300 tisíc dětí, na něž jejich otcové neplatí. Naprosto děsivé číslo, že?“ říká advokát Pavel Novák z občanského sdružení Dostupné právo. Přitom ale možností, jak se pokusit donutit nezodpovědné otce k plnění svých povinností, je několik.

Dvě cesty, jak z něj dostat alimenty

Zákon upravuje dvě základní cesty, kterými se matky, kterým otec jejich dětí neplatí alimenty déle než čtyři měsíce, mohou vydat:

  • Civilně-právní cesta neboli exekuční řízení. Matka se může obrátit na exekutora a podat na otce návrh na exekuci. „V podstatě to znamená, že může rovnou požádat o exekuci na příjmy otce. Exekučním titulem je v tomto případě pravomocný rozsudek, jímž bylo stanoveno výživné, na jehož plnění muž takzvaně kašle,“ vysvětluje Pavel Novák. 
  • Trestně-právní cesta neboli trestní řízení. Neplacení výživného, a to jak úmyslně nebo jen z nedbalosti, je trestný čin. Proto může matka na otce podat trestní oznámení. „I při ,pouhém' neplacení výživného z nedbalosti hrozí trest až dva roky nepodmíněně. Pokud rodič neplatí výživné úmyslně, pak mu hrozí trest od šesti měsíců až na tři roky nepodmíněně. A pokud zanedbáním výživy způsobí dítěti stav nouze, tedy dítě trpí vážným nedostatkem, případně byl-li rodič za stejný trestný čin v posledních třech letech už odsouzen, hrozí mu odnětí svobody na jeden rok až pět let nepodmíněně,“ upřesňuje Pavel Novák.
Foto: thinkstock

Místo, aby s dětmi vyrazily třeba do zoo, počítají každou korunu. Přitom by stačilo, aby otcové platili alimentyFoto: thinkstock

Otec ve vězení není řešení

Dostat ale neplatícího otce za mříže není asi ideální cestou. Když neplatí na svobodě, těžko bude peníze posílat z vězení. Možná tím dosáhnete jistého pocitu zadostiučinění, ale to je tak vše. „Proto je tento trestný čin jako jeden z mála takzvaně zánikový. To znamená, že i v průběhu soudního řízení má otec do poslední chvíle možnost vše napravit. Pokud svůj dluh na výživném zaplatí nejpozději do okamžiku, kdy soud začne vynášet rozsudek, odsouzen nebude. Zaplacením trestnost jeho dosavadního jednání zanikne,“ vysvětluje Pavel Novák, který nyní díky sponzorům zorganizoval akci nazvanou 1000 matek, kdy chce zdarma pomoci minimálně jedné tisícovce žen s právním vymáháním alimentů.

Co když vážně nemá peníze?

Ne vždy je ale za neplacením výživného nezodpovědnost a nezájem o vlastní děti. Jsou muži, kteří by platit alimenty víceméně chtěli, ale opravdu peníze nemají. Jsou například dlouhodobě nemocní, nemají zaměstnání a podobně.

Foto: thinkstock

Uživit dítě bez jakékoli finanční pomoci otce je těžké. Ještě těžší je ale dítku vysvětlovat, proč nemůže jet na tábor, proč nelze jít do kina a proč mu nemůžete koupit nové botyFoto: thinkstock

I když ale víte, že váš „ex“ nemá ani korunu, tudíž není šance od něj cokoli v současné chvíli získat, přesto byste měly využít všech právních cest a alimenty oficiálně vymáhat. „Důvod je jednoduchý. Jednotlivé splátky alimentů se promlčují ve lhůtě tří let. Jestliže se do té doby nárok neuplatní, jsou ty peníze definitivně pryč. Pokud je ale nárok včas uplatněn právní cestou, trvá nárok v exekučním řízení v podstatě neomezeně,“ radí Pavel Novák.

A je skutečně nepravděpodobné, že bude muž celý život nezaměstnaný, nemocný nebo zavřený v base. A pokud se budete svých peněz právní cestou domáhat, kdykoli se finančně zmátoří, bude dluh vůči dětem na prvním místě. „Jednou uplatněný nárok na dlužné výživné trvá, a to i přesto, že třeba mezitím dítě dostuduje a již se samo živí. Největší chybou tedy je nárok na peníze nechat nečinností propadnout,“ varuje Pavel Novák. Navíc od ledna tohoto roku má zaplacení dluhu na výživném přednost před všemi jinými dluhy, které váš ex může mít. Jednoduše jste první v pořadí.

Máte zkušenosti s vymáháním alimentů? Podělte se o ně v naší diskusi.

Reklama

Načítám