Hlavní obsah

Nejčastější nádor u nás: Jak poznat rakovinu tlustého střeva

Foto: Elvira Koneva, Shutterstock.com

Foto: Elvira Koneva, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi nejčastější onkologické nemoci u nás patří kolorektální nádor neboli rakovina tlustého střeva. Přestože se počet nemocných pomalu snižuje, každý rok si tuto diagnózu vyslechne 6 až 8 tisíc Čechů. Pokud se rozpozná včas, je nemoc dobře léčitelná. K hlavním příznakům patří střídání zácpy a průjmu nebo krev ve stolici.

Článek

Nevysvětlitelné hubnutí, krev ve stolici, průjmy nebo naopak zácpa. To všechno může mít na svědomí nebezpečný nádor tlustého střeva. Tento typ rakoviny postihuje hlavně lidi starší 60 let. Víte, jak se před nemocí chránit a jak se na ni můžete sami otestovat?

Nejčastější typ rakoviny

Rakovina tlustého střeva patří mezi nejčastější typ onkologických nemocí u nás. Postihuje hlavně lidi po šedesátce, ale výjimkou už nejsou ani mladší pacienti. Mezi hlavní příčiny vzniku patří především nevhodné stravovací návyky, zejména nadměrná konzumace červeného masa, uzenin a strava chudá na vlákninu. Nevhodný je i velký příjem kalorií spolu s nedostatkem pohybu, což způsobuje obezitu, která je dalším rizikovým faktorem. Značný podíl na vzniku karcinomu má také nadměrné pití alkoholu. Češi by si tak měli dát pozor na svůj oblíbený nápoj — pivo.

Odborníci však varují i před určitou formou zpracování jídla. Nevhodné je především uzení, nedoporučuje se ale ani fritování a grilování. Těmito tepelnými úpravami se totiž do jídla dostávají karcinogenní látky.

Foto: hlphoto, Shutterstock.com

Červené maso a některé tepelné úpravy jídla zvyšují riziko vzniku rakoviny tlustého střevaFoto: hlphoto, Shutterstock.com

Příznaky nádoru střev 

S vyšším věkem úměrně roste riziko výskytu slizničních výrůstků, které se mohou postupem času přeměnit ve zhoubné buňky. To je však dlouhý proces, který trvá i několik let. Nádor střev se proto dlouho nemusí nijak projevit. „Příznaky mohou být velmi nespecifické, jako je břišní dyskomfort, únava, nadýmání a podobně,“ potvrzuje MUDr. Irena Peprná, praktická lékařka z kliniky Canadian Medical.

Přesto existují určité varovné signály, které se mohou objevit v pozdějších fázích nemoci. Patří mezi ně krev ve stolici, bolesti břicha, hubnutí bez příčiny, střídání zácpy a průjmů nebo také nutkání na stolici s pocitem neúplného vyprázdnění.

Jak se léčí rakovina tlustého střeva

To, že je nemoc dlouho bez jakýchkoli příznaků, způsobuje, že se lidé k lékaři vydají pozdě a průběh léčby je pak náročnější. Proto návštěvu neoddalujte, zvlášť pokud je vám víc než 55 let nebo máte rakovinu tlustého střeva v rodině.

„Zhoubný nádor ve své nejčasnější fázi může být někdy odstraněn již při endoskopickém výkonu. V jiných případech pacienti podstupují chirurgický zákrok s cílem odstranění nádoru a uzlin. Jednou z cest je také léčebná chemoterapie a ozařování. V současné době je možné onemocnění léčit i v pokročilých stadiích, včetně metastáz,“ vysvětluje Irena Peprná.

Včasná diagnóza zachraňuje životy

Stejně jako při jakémkoli jiném typu rakoviny jde i u nádoru tlustého střeva o čas. Pokud se totiž nemoc podchytí brzy, je tento typ  poměrně dobře léčitelný. A to je dobrá zpráva! Nádor tlustého střeva se diagnostikuje pomocí jediné spolehlivé metody, kterou je kolonoskopie. Ještě předtím se však dělá speciální vyšetření, které má odhalit přítomnost krve ve stolici. Alternativou je i krevní test, který se dá provést jako první krok pro včasnou detekci tohoto typu karcinomu.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Domácí test na zjištění krve ve stolici si můžete zakoupit i sami v lékárněFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Samovyšetření doma

Odhalit nemoc včas vám může pomoci domácí test, který zjišťuje přítomnost krve ve stolici. Jmenuje se Test okultního krvácení do stolice a dá se snadno pořídit v lékárně. Pokud vyjde pozitivně, pak určitě na nic nečekejte a jděte k lékaři, který vám provede skutečné vyšetření. Stejně tak nespoléhejte pouze na domácí test, pokud máte jakékoli podezření, svěřte se se svými obavami odborníkovi.

„Až jedna čtvrtina nemocných přijde k lékaři v pokročilém stadiu onemocnění, kdy dochází k šíření nádoru do dalších orgánů, nejčastěji jater a plic. Bohužel pouze malá část populace pravidelně podstupuje screeningové testy na kolorektální karcinom, neboť tyto testy jsou vnímány jako nepříjemné,“ uvádí RNDr. Magdalena Uvírová, odborný garant genetických laboratoří CGB.

Rakovina je velmi zrádná a nevybírá si. Víte, proti kterému typu se dá očkovat?

Reklama

Načítám