Hlavní obsah

Jak přežít první společné Vánoce?!

Foto: shutterstock.com

Prožijte první společné Vánoce v pohoděFoto: shutterstock.com

Reklama

První Vánoce s partnerem! Každou z nás to někdy potkalo anebo jednou potká. Ačkoli si jako pár můžete rozumět sebelépe, přece jen svátky slaví každá rodina trochu jinak. Nechte si proto poradit, jak co nejlépe vaše vánoční zvyklosti sladit!

Článek

Aby vaše Vánoce skutečně byly svátky klidu a pohody, je třeba mít ve spoustě věcech jasno ještě dříve, než čtyřiadvacátého prosince ráno otevřete oči. Na Štědrý den vám tak zbudou jen činnosti, které vám mohou zlepšit náladu a nejsou nijak složité, například zdobení stromečku, zabalování dárků či předsmažení kapra. „Mnoho domácností si dokonce vaří polévku o den dříve, nejenže uleželá více chutná, a také proto, že na sváteční den už chtějí mít od vaření klid,“ říká psycholožka a socioložka Veronika Pavlíčková.

„Jen“ s partnerem?

Toto je zásadní! S vaším milým byste si měla předem pohovořit o tom, zda budete Vánoce trávit jen spolu, anebo zda navštívíte vaše nebo jeho rodiče. Případně rodiče obou. Někdo je navíc zvyklý oslavovat vánoční svátky s přáteli, někdo, zejména ti, kteří dlouho neměli žádný vážný vztah, chodí na vánoční večer tančit do klubu a popíjet. Pokud je na něco takového váš partner zvyklý a vám se představa Štědrého večera na diskotéce nelíbí, nebojte se mu to říci. Je důležité, abyste byli spokojení oba.

S rodiči?

Pokud nebudete u stromečku sami dva, dejte pozor na jednu věc - rozbalování dárků. Bylo by trapné, kdybyste si před vlastními rodiči rozbalila od partnera dárek v podobě vibrátoru, pout a bičíku. „Když u rozdávání dárků nejste sami dva, počítejte s tím, že je pravděpodobně budete také před ostatními lidmi rozbalovat. Jestliže máte pro partnera nějaký intimní dárek, klidně ho obdarujte o pár hodin později, až budete o samotě. Nic tím nezkazíte,“ radí psycholožka Pavlíčková.

Foto: shutterstock.com

Na dárcích je lepší se předem domluvitFoto: shutterstock.com

Jak drahé dárky dávat?

Ještě před samotnými Vánoci budete asi řešit otázku, kolik peněz chcete do nákupu dárku pro partnera investovat. Ideálem je, když si oba dají přibližně stejně drahý dárek (pokud vy nejste například studentka a partner není prosperující podnikatel). Bavit se o cenách dárků nepatří rozhodně mezi vhodné rozhovory. Ale pokud se navzájem dobře znáte, můžete různými náznaky zjistit, kolik asi do vašeho dárku partner investuje. A tomu přizpůsobit i svůj nákup. A jestliže patříte k lidem, kteří dávají dárky spíše symbolické, a na Vánocích vás baví třeba něco úplně jiného (klid, sváteční atmosféra), je dobré to své polovičce sdělit v dostatečném předstihu.

Co budete jíst?

I stravovací návyky se v jednotlivých rodinách různí. Pokud váš partner není zvyklý jíst smaženého kapra a dává přednost řízku, berte na to ohledy. Když nebude sám chtít svůj zvyk měnit, nesnažte se ho přimět k jiným zvyklostem. Klidně osmažte o kousek kapra navíc s tím, že kdyby chtěl, může ochutnat také. A když ne, nic se neděje a můžete ten kousek sníst druhý den vy. „V oblasti vánoční gastronomie bych doporučila udělat kompromisy. Není nutné, aby večeřeli oba to stejné. Především je důležité, aby byli oba spokojení a aby jim chutnalo,“ radí Veronika Pavlíčková.

Užít si první společné Vánoce s partnerem v klidu a pohodě je snem snad každé zamilované dvojice. Aby vám to opravdu vyšlo, snažte se být co nejvíce tolerantní. Přece jenom se těžko naráz změní něco, na co je ten druhý zvyklý od dětství.

Vzpomenete si na vaše první společné Vánoce s partnerem? Jaké to bylo? Napište nám své zážitky na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám