Hlavní obsah

Puberťák a mimino: Jak připravit dospívající dítě na příchod sourozence?

Foto: Thinkstock

Přemýšlíte, jak říct vašemu dospívajícímu potomkovi, že čekáte miminko, tedy že bude mít sourozence? Poradíme vám!Foto: Thinkstock

Reklama

Máte doma už skoro dospělé dítě, a najednou bum ho – čekáte dalšího potomka. Jak se s tím váš teenager vyrovná? Bude mít malého sourozence rád? Nemějte obavy, čeká vás víc radosti než problémů!

Článek

Zlato, čáp ti přinese bratříčka! Pokud takhle spustíte na dospívajícího potomka, nečekejte dojetí ani gratulaci – spíš šokovaný pohled a spontánní „no to si děláš…!!!“ Na co byste se měli v takové situaci připravit?

Jako dva jedináčci

„Především byste si měli uvědomit, že nepořizujete staršímu dítěti sourozence, ale sobě dalšího jedináčka. Při takto velkém věkovém rozdílu, od sedmi let výš, se už v podstatě o klasický sourozenecký vztah nejedná. Počítejte spíš s tím, že takový vztah bude navázán a projeven až v dospělém věku,“ říká psycholožka Mgr. Jitka Jeklová.

Typických projevů sourozenecké žárlivosti se v tomto případě nemusíte obávat. Jak s humorem podotýká Jitka Jeklová, úbytek rodičovské pozornosti mnozí dospívající spíše ocení. To, co může starší mladšímu závidět, je spíš rozdílný způsob výchovy. Většina rodičů má totiž sklon být k prvnímu dítěti nejpřísnější, zatímco ty další mají už cestičku prošlapanou. Rodiče se tak nemůžou divit, když od velkého dítěte uslyší: Mě jste drželi zkrátka, ale mrňous může všechno!

Foto: Thinkstock

Puberťáci většinu času žijí ve svém světě, je proto třeba velmi opatrně volit čas, kdy jim novinku řekneteFoto: Thinkstock

Zbožňování nebo nezájem

„Podle mé zkušenosti z vlastní rodiny i z poradny jsou obvyklé dvě varianty: buď se starší sourozenec do miminka vysloveně zblázní, rád o ně pečuje a chlubí se jím svým vrstevníkům, nebo naopak zaujme pozici ,nezájem´,“ popisuje možné scénáře PhDr. Eva Labusová, terapeutka a poradkyně pro oblast rodičovství, výchovy a vztahů.

Pokud v rodině panují otevřené a láskyplné vztahy, není se podle ní třeba obávat, že by prvorozený malého sourozence nepřijal. Ještě lepší je to v případě, že jsou velcí sourozenci dva nebo tři – příchod miminka „do party“ je pak opravdu radostná událost. „Hodně ovšem záleží na otevřenosti, s jakou se v rodině hovoří o sexualitě. Pokud je toto téma naprosto tabu a matka dospívajícího je najednou těhotná, může to vést k velkým rozpakům,“ upozorňuje Eva Labusová.

Foto: Thinkstock

Motivačním prvkem může být i to, že starší sourozenec bude jakýmsi průvodcem toho mladšího. Třeba spolu mohou koukat na filmy nebo jít poprvé do kina, cirkusu...Foto: Thinkstock

Tahle strategie funguje!

Jak to udělat, abyste vztah staršího dítěte k miminku podpořili hned od začátku?

  • Projevte mu důvěru. Váš prvorozený by měl být druhým člověkem (hned po manželovi), který se tu zprávu dozví. A pokud ho navíc přizvete k debatě o jméně, určitě mu to polichotí!
  • Mluvte s ním jako s dospělým. O organizačních věcech, o tom, jak se změní život rodiny (maminka bude doma!) a co to bude znamenat pro něj. Připravte ho na to, že bude potřeba, aby byl mamince oporou a aby pravidelně pomáhal s hlídáním, domácností a nákupy. Ideální příležitost k tomu, aby se teenager víc zapojil do chodu rodiny (a třeba se i naučil trochu vařit). Více o pomoci dětí zde.
  • Nepřestávejte se o něj zajímat. I puberťák potřebuje vědět, že je pro vás pořád důležitý. Zdůrazněte, že bude pro sourozence vzorem a že pro vás vždycky zůstane „tím prvním“. I když máte miminka plnou hlavu, najděte si chvilku, abyste se syna zeptali na výsledek zápasu nebo s dcerou zašli nakupovat.
  • Neberte mu osobní prostor, dospívající jsou na to velmi citliví! Společný dětský pokoj není při tak velkém věkovém rozdílu ani vhodný, ani praktický. Pokud nemáte možnost zařídit dva pokoje, vymyslete optimální řešení společně. Možná budete muset zrušit pracovnu, zmáčknout se v ložnici nebo na nějaký čas ukrojit kus obýváku.

Na závěr upozorňuje Eva Labusová na důležitý bonus: „Mít ve starším věku sourozence/miminko je navíc i báječnou přípravou k rodičovství!“

Reklama

Načítám