Hlavní obsah

Dřevostavby, které vás budou fascinovat: I takovéhle domy někde stojí!

Foto: archiv Salonu dřevostaveborks

Dřevostavba Oliver dokazuje, že dům se nemusí stavět jen na zemiFoto: archiv Salonu dřevostaveborks

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V segmentu bydlení v posledních letech frčí fenomén dřevostaveb, a to i za našimi hranicemi. Zajímá vás, jak by mohly vypadat, když je navrhují architekti na míru svým majitelům? Tak se podívejte!

Článek

Dva domy stojí na Slovensku, jeden v Rakousku, každý vypadá jinak, a přitom je spojuje jedinečnost. Takové dřevostavby jen tak někde neuvidíte. Pokud vás právě tohle téma láká, přijměte pozvání na Salon dřevostaveb, v rámci nějž se představí několik desítek realizací. A právě tři z nich vám nyní chceme ukázat.

1. Pasivní dům jako stodola?

Zajímavá dřevostavba, která skutečně získala jméno Stodola, nedávno vyrostla v podtatranské Liptovské Kokavě. Samo umístění domu je kouzelné; nabízí krásný výhled na okolní krajinu, včetně například hory Kriváň.

Dům se realizoval výhradně z přírodních materiálů, což byl také jeden z požadavků investorky. Jak to konkrétně vypadalo? Obvodové stěny jsou ze slaměných panelů Ecococon, které se omítaly hlínou. „Na fasádu jsme použili obklad z červeného smrku, ale bez povrchové úpravy,“ uvádí architektka Petra Trokanová, spoluautorka návrhu ze studia Createrra. Střecha z dřevěných vazníků je vyplněná foukanou celulózou, vchodové dveře a okna v kombinaci dřevo a hliník samozřejmě splňují parametry pasivního standardu.

Foto: archiv firmy

Dům Stodola spotřeboval 102,09 m^2 zastavěné plochy, užitná plocha je 122,74 m^2Foto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Interiér je zařízený tak, aby působil vzdušně a zároveň útulněFoto: archiv firmy

K domu ještě patří přístřešek (jak jinak, než ze dřeva), pod nějž se vešel sklad i auto, a nezbytná terasa.

2. Plave, a jde mu to!

Tak tohle je opravdu bomba – dům, který plave. Tedy, jednopatrový dům Oliver stojí v Bratislavě na jednom místě, ale vypadá, jako kdyby plaval. A přestože jde o rekreační objekt, jeho majitel chtěl, aby se dal obývat celoročně. „Koncipovaly jsme ho jako nízkoenergetickou dřevostavbu,“ vysvětlují architektky Mária Klaučová a Diana Šajdová ze společnosti eXworks.

Foto: archiv firmy

Samotný ponton zabere 189 m^2 , přičemž užitková plocha domu představuje 135,3 m^2Foto: archiv firmy

Základ domu představuje železobetonový ponton s polystyrenovým jádrem. Ponton má díky této technologii vysokou pevnost a stabilitu, je nepotopitelný a bezúdržbový. Na něm stojí samotný dům s dřevěnou rámovou konstrukcí, obklad je z hrubě opracovaného sibiřského modřínu.

A jak takový dům funguje? Elektrickou energii má doslova na dosah, tu čerpá z břehu, ale ostatní si už s pomocí moderních technologií zajišťuje sám, mimo jiné je vybavený tepelným čerpadlem, nuceným větráním s rekuperací (zpětným ziskem tepla), biologickou čističkou vody a dalšími užitečnými prvky.

Foto: archiv firmy

Na přírodní materiály se sází rovněž v interiéruFoto: archiv firmy

3. Vítejte v Rakousku

Tento dům v jižním Burgenlandu, což je východní spolková země, navrhla jako letní byt architektka Judith Benzer ze společnosti 24gramm Architektur (ostatně právě s ní se můžete setkat na letošním Salonu dřevostaveb).

Foto: archiv firmy

Dům není nijak obrovský, spotřeboval 85 m^2 zastavěné plochy a nabízí téměř dvakrát tolik – 176 m^2Foto: archiv firmy

A ač vám na pohled možná nepřijde nijak zvláštní, zajímavý je už proto, že majiteli slouží nejen na sezonní ubytování, ale i na výrobu a samozřejmě také uskladnění vína. Tady je vlastně vše naopak: od velikosti vinného sklepa se odvíjí samotná velikost i tvar stavby. Mezi potřebné vychytávky pak kromě jiného patří i to, že schody z přízemí do patra vedou vedle domu – jinak by tepelné prostupy mezi sklepem a obytnou částí mohly vínu ublížit.

Vzato čistě technicky, pak podzemní podlaží je ze železobetonu, přízemí a první patro představují klasickou dřevostavbu, která je obložena modřínem, a to včetně střechy. Navíc všechny materiály byly záměrně použité v neopracovaném stavu.

Foto: archiv firmy

Jako protipól k všudypřítomnému dřevu se mimo jiné použil pohledový betonFoto: archiv firmy

Dokázali byste si z těchto tří realizací vybrat? A pokud ne, jak by měl vypadat váš dům snů?

Reklama

Načítám