Hlavní obsah

Pokusy o hubnutí se nedaří? Víme, co musíte změnit!

Foto: Africa-Studio, shutterstock.com

Někdy jde hubnutí jedna radost, jindy se ne a ne dočkat výsledkůFoto: Africa-Studio, shutterstock.com

Reklama

Pustila jste se s novým rokem do hubnutí, a přes veškeré úsilí zatím nevidíte změny? Poradíme, co změnit i jak ve snaze vytrvat.

Článek

Začala jste jíst zdravě, pravidelně sportujete – a výsledek nikde. Když jste si novoroční předsevzetí zhubnout dávala, byla jste plna odhodlání, pár týdnů ale uteklo a vy ztrácíte motivaci, protože váha neustupuje.

Neřešte jen váhu

Jestliže se skutečně začnete hýbat a ozdravíte jídelníček, po více než měsíci už nějakou změnu vidět prostě musíte. „První výsledky jsou obvykle viditelné už po týdnu. Samozřejmě nemůžete čekat zázraky. Pokud máte jen mírnou nadváhu, obvyklý pokles váhy za týden při cvičení a úpravě jídelníčku je asi 0,5 až 1kg," popisuje Markéta Brožová, hlavní trenérka Contours fitness pro ženy.

Ale pozor! Někdy je váha zavádějící. Když jste dlouho nic nedělali a najednou se pustíte do sportu, může vám paradoxně váha stoupat, protože přibývá svalová hmota. „Soustředit byste se tedy měli především na ubývající centimetry. Pokud se ztrácejí nejvíce kolem pasu a břicha, pak hubnete pravděpodobně správně, odbouráváte tuk, a nikoli svalovou hmotu,“ dodává odbornice.

Jestliže pravidelně cvičíte a přejdete na zdravější stravování, ucítíte po několika dnech určitě také nový příval energie. S každým centimetrem pryč se budete cítit lépe, což je samo o sobě příjemným stimulem a motivací.

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Lepší než kontrolovat úbytky hmotnosti je měřit centimetry, které jste ztratiliFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Jíte doopravdy zdravě?

Jestliže k žádné změně nedošlo, zřejmě nežijete doopravdy zdravě, ale svůj nový životní styl za zdravý považujete pouze vy. Pokud tápete, možná je na čase obrátit se na odborníky. Ti s vámi proberou detailně vaše stravovací návyky a odhalí, kde mají nedostatky. Nejde totiž jen o to, co jíte, ale i o načasování, množství či kombinace jídel.

Zapoťte se

Totéž se týká sportu – možná jste zvolily nevhodnou aktivitu, nebo se jednoduše příliš šetříte. Pokud navíc dlouhá léta experimentujete s nejrůznějšími dietami, ale pohybu moc nedáváte, je váš metabolismus zřejmě zpomalený. Je třeba vybrat takové aktivity, které ho znovu nastartují. Začněte zlehka, ale pravidelně, postupně přidávejte na zátěži, ať vaše tělo cítí, že dostává zabrat.

Foto: Soloviova_Liudmyla, shutterstock.com

Pohyb vám nejen pomůže zhubnout, ale dostane vás do kondiceFoto: Soloviova_Liudmyla, shutterstock.com

Nesrovnávejte

Pustily jste se do hubnutí s kamarádkou? Spolu cvičíte, přestaly jste sladit kávu, sem tam si odpustíte sladkost a povečeříte salát. A zatímco kamarádka už má čtyři kila dole, u vás se ručička na váze neposunula. Jak je to možné?

Samozřejmě mají vliv genetické dispozice, ale i to, jak jsme ke svému tělu přistupovali v minulosti. „Pokud máte za sebou celoživotně desítky diet nebo hladovek, ovlivní to vaši další redukci. Z druhé strany, pokud máte správně upravený jídelníček, nebudete potřebovat doping v podobě sladkého ani kávy," radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Jídelníček pro redukci hmotnosti by měl být pro každého individuální. „Někdo bojuje v těle více s tukem, někdo jiný zase více se zadržovanou vodou. To, že budete mít stejný jídelníček jako kamarádka, ještě neznamená, že se hodí i pro vás a že s ním budete stejně dobře hubnout. Také hubnutí souvisí se spánkovým režimem, lehkou pohybovou aktivitou, mírou stresu," vyjmenovává Věra Burešová.

Úspěšnost hubnutí se odvíjí od konkrétního metabolismu i zdravotního stavu. „Co pomůže jednomu, není vhodné pro druhého. Jestliže někdo přemýšlí nad hubnutím, měl by ideálně absolvovat konzultaci s výživovým poradcem či fitness trenérem,“ dodává Markéta Brožová.

I vy jste začala hubnout? Jak rychle začala být vidět změna?

Reklama

Načítám