Hlavní obsah

Máma pěti dětí počítá každou korunu a bojí se, že nevyjde s výplatou. Pohled do peněženek českých žen

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomáháte nám ukázat, jak jsou na tom reálně české rodiny s financemi. Dnes můžeme nahlédnout do situace, jak a s kolika penězi hospodaří velká rodina. Rozhodně to nemá lehké!

Článek

Máme radost, že vás zaujaly příběhy žen, které nám umožnily nahlédnout do svých rodinných financí a podívat se, jak hospodaří. Budeme rádi, když se také zapojíte a pošlete nám své údaje – poprosíme o vyplnění dotazníku, krátký popis vaší rodinné situace a nezapomeňte napsat i věk a přibližné bydliště (stačí okres nebo kraj). Nebojte se, anonymitu zachováme! Své příspěvky můžete posílat na mail: redakce.prozeny@firma.seznam.cz.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Máme pět dětí a starost, jak je uživit

Janě je 37 let a má s manželem (47) pět dětí. Momentálně je na mateřské s nejmladším dvouletým, nejstaršímu je patnáct. Rodina bydlí na Pardubicku v pronajatém 4+1.

Základním příjmem rodiny je plat manžela, domů přinese 27 tisíc čistého. Snažil se najít si lépe placenou práci nebo brigádu navíc, ale ani jedno z toho mu neumožňuje jeho zdravotní stav, lékař mu dokonce doporučil nemocenskou, což s ohledem na peníze odmítl. Dalších 23 tisíc dostávají jako mateřskou a na přídavcích na děti.

Nejhůř jsou na tom poslední dva roky – jak děti rostou, zvyšují se i jejich potřeby a tím i finanční náročnost. Zdražuje se také nájem. Nemají nic našetřeno ani příbuzné, kteří by jim pomohli. Rodina je zvyklá žít skromně – nikdy nebyli na dovolené ani po republice, natož v zahraničí. Výlety, návštěvy zoo a všelijaké další společné rodinné akce si nemohou dovolit.

Děti jsou zvyklé žít skromně

Rodinný rozpočet je každý měsíc velmi napjatý a po zaplacení nájmu a všech nutných výdajů počítají každou korunu – jak Jana uvedla: „Přemýšlíme, jak to doklepeme k další výplatě.“ Šetřit na horší časy tedy nemají z čeho.

Klidu rodině nepřidá ani nemoc manžela, který musí i přes svůj stav chodit do práce, ale ani zdraví nejstarší dcery, je nutné platit léky.

Děti jsou sice zvyklé žít z mála, ale jak dospívají, je na nich znát, že se jich dotýká například to, že nemají oblečení jako spolužáci ani další věci, které se mohou zdát dospělým malicherné, ale pro ně jsou v kolektivu zásadní. Jana doufá, že se vše časem zlepší a budou jim moci dopřát více. Zatím musí šetřit, jak to jde. U kadeřníka už nebyla léta, stejně jako například v restauraci na kávě s kamarádkou. Nemá uzavřenou ani žádnou pojistku, která by kompenzovala případný výpadek výplaty manžela. Doufá v lepší budoucnost, i když přiznává, že v tuhle chvíli k ní nezná cestu.

Dotazník: rodinné finance

JANA A JEJÍ RODINA

Jméno a věk: Jana 37 let

Rodinný stav a počet dětí: vdaná, 5 dětí od 2 do 15 let

Povolání: na mateřské

Celkové rodinné příjmy: manželův plat 27 000 a mateřská plus přídavky 23 000 – celkem 50 000 Kč

Náklady na bydlení: bydlíme v podnájmu za 25 000 Kč měsíčně

Náklady za jídlo na měsíc: 12 000 Kč a někdy i víc

Náklady na oblečení: kolem 2 000 měsíčně, někdy víc

Náklady na drogerii a jiné větší položky: za drogerii dáme kolem 1 500, větší položkou jsou kredity do mobilu za 800 pro všechny, za školku 800, jízdné vyjde asi na 1 200, splácíme i půjčky, což jsou 3 000, kroužky dětí 800 a platíme také dost za léky pro nemocnou dceru – i 3 000 Kč měsíčně

Co jsme museli oželet: všechno, co není nezbytně nutné

Úspory na horší časy: ty bohužel nemáme, není z čeho šetřit

Museli jsme už šetřit na dětech: dostanou jen to, co opravdu potřebují, a bohužel jim nemůžeme splnit žádná jejich přání, dokonce ani lepší oblečení

Kolik můžeme investovat do dovolené: nic

Moje finanční zlozvyky: nevím o žádných, u kadeřníka jsem byla asi před 7 lety, na kafe s kamarádkou nechodím, uděláme si ho doma

Moje finanční cíle nebo přání: mít nějakou finanční rezervu, kdyby se něco stalo nebo muž nemohl do práce

Moje finanční obavy: z každého nenadálého výdaje nebo výpadku výplaty manžela

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: není to dobré, opravdu občas nevíme, jak vyjít s penězi do další výplaty, ale pokud jsou děti ještě malé na to, aby si našly brigádu nebo se osamostatnily, asi to lepší nebude

Rady finančního odborníka

Alan Pock, spoluzakladatel investiční platformy Investown, se snažil najít, kde i v této situaci ušetřit nebo ještě něco vydělat.

  • Největším výdajem je bydlení. Ovšem i přesto vychází finančně lépe nájem než hypotéka. Podle současných cenových map, když vezmeme v potaz okolí Pardubic, jsme při nákupu bytu na ceně 54 000 korun za m2, tedy na 4 968 000 Kč za byt 92 m2. I kdybyste dokázali půjčit si celou částku bez depozitu bance (který je typicky 10-20 %), spláceli byste 26-27 tisíc Kč, což by nebylo výhodnější.
  • Ušetřit by se dalo na mobilních tarifech, pokud byste využívali připojení přes wifi a volání, SMS či další placené služby využívali pouze výjimečně. Lze najít i velmi levné tarify, které by náklady snížily.
  • Za velmi zásadní ovšem považuji konsolidaci půjček, takže bych se obrátil na bankéře a pokusil se najít možnost, jak ušetřit. Třeba by dokázal poradit s úsporou i v dalších věcech, například v optimalizaci energií nebo právě mobilních tarifů.
  • Ke zvážení je najít si při mateřské dovolené drobný přivýdělek. Může jít o výrobu nějakého řemeslného produktu nebo některou ze služeb. Vždy ale prozkoumejte víc nabídek a porovnejte je i z hlediska času a náročnosti.
  • V případě, že se vám po konsolidaci úvěrů, změně operátora či tarifu a nějakém přivýdělku podaří získat 1 500 korun měsíčně, doporučuji si 1 000 korun vložit na spořicí účet. Finance se budou drobně zhodnocovat a pomůže vám to v dlouhodobé tvorbě rezervy. Zbylých 500 korun se nebojte použít na své současné potřeby, aby se vám snáze vycházelo do další výplaty.

Načítám