Hlavní obsah

Jak udržet rodinné finance na uzdě a možná i ušetřit? Nepůjčujte si peníze, ale věci

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno se zdražuje, jen vaše výplata zůstává stále stejná a máte pocit, že s ní už prostě nejde vyjít? Možná nevíte, jak zvládnout rodinné hospodaření, přitom byste chtěli i trochu ušetřit… Jak na to? Zkuste to s našimi tipy.

Článek

Ještě před pár lety jste s rodinným rozpočtem v pohodě vycházeli, a dokonce zbylo i na dovolenou nebo občasné radůstky… A teď se zapotíte, abyste koncem měsíce nešli do minusu? Jak to zvládnout v roce, který přinese spoustu dalších výdajů navíc? Pokusíme se vám naznačit způsob, jak a kde najít skryté rezervy.

Jen pětina Čechů má finanční polštář

V poslední době už mnoho domácností sáhlo kvůli vyšším životním nákladům i do úspor na horší časy. Zdravý „finanční polštář“ by přitom měl pokrýt všechny vaše náklady alespoň na tři měsíce pro případ ztráty zaměstnání nebo delší nemoci. „Naše data ukazují, že takovou rezervu má jen pětina Čechů, nejhůř jsou na tom Husákovy děti,“ říká zakladatel fintechu Frenkee Jiří Hluchý. Jak uhlídat rozpočet a možná trochu ušetřit?

1. Zapisujte si výdaje

Začněte sledovat své výdaje, ale opravdu poctivě. Pečlivě si zapisujte, kolik peněz jste přes den utratili a za co. Pomoci vám s tím mohou i mobilní aplikace: například Wallet, Spendee, Buxfer nebo Debito. Ale klidně to vezměte do vlastních rukou – stačí si koupit sešit a zaznamenávat do něj veškerou útratu alespoň měsíc. Možná budete překvapeni, až sečtete, kolik jste dali za kafe do kelímku, rychlé občerstvení nebo pivko s kamarády. Možná vás pak od zbytečných výdajů odradí už jen ta představa, že si to budete muset zapsat. Hlavní cíl je zjistit, kde vám peníze utíkají zbytečně.

2. Nekupujte na dluh

Podlehnete občas reklamě nebo pocitu, že musíte mít nový telefon či nové boty, i když ty staré ještě slouží? Jestli to znamená, že si na ně vypůjčíte, tak si takový nákup raději odpusťte. Vždy je lepší si našetřit a potom si případně udělat radost, než se kvůli zbytným věcem zadlužovat a zatěžovat rozpočet nadlouho dopředu – a navíc s úroky a poplatky.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Abyste měli své finance pod kontrolou, jako první krok si musíte sepsat všechny nezbytné výdaje a pečlivě sledovat, za co peníze utrácíteFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

3. Dodržujte pravidlo 50/30/20

Ekonomové radí, abyste si peníze, se kterými měsíčně disponujete, rozdělili podle zlatého pravidla 50/30/20. To říká, že 50 % měsíčních příjmů by mělo putovat na nezbytné výdaje – nájem, hypotéku, energie a jídlo. 20 % je dobré dát stranou jako finanční rezervu a 30 % zbyde na všechno ostatní.

4. Investujte do úspor

Abyste v budoucnu mohli šetřit, budete někdy muset investovat. Například do změny vytápění, pořízení solárních panelů a podobně. Vždy se však předem poraďte s odborníky, kteří navrhnou nejefektivnější model právě pro vás a poradí, jak získat dotace.

5. Nakupujte na bazarech a věci si půjčujte

Vrací se obliba nákupů v second handech a na bazarech. Motivem je sice většinou ekologie a udržitelnost, ale finanční stránka rozhodně není zanedbatelná. „V poslední době posilují i další dva trendy. Prvním je stále častější využívání zapůjčení produktů na den či víkend, druhým pak komunitní nákup, kdy si například několik sousedů zakoupí tlakovou myčku, sekačku či čerpadlo a vzájemně je sdílejí,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Stejný trend nastupuje i při půjčování aut. „Pokud s vlastním autem nenajezdíte ročně ani deset tisíc kilometrů, pak je levnější si ho na víkend nebo dovolenou vypůjčit,“ říká Milan Beutl, ředitel společnosti Anytime.

Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Nakupování v second handech dává smysl. Najdete tam módní i retro kousky za lepší cenu a ještě bojujete proti plýtváníFoto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

6. Srovnávejte ceny

Než cokoli koupíte, srovnejte si na internetu nabídky u více prodejců: stačí zadat název výrobku třeba do vyhledávače Zboží.cz, navíc tam můžete najít také recenze zákazníků nejen na samotnou věc, ale také na obchod. Naučte se porovnávat i při hledání nejvýhodnějšího dodavatele energií, pojištění nebo půjček. „Odborníci na vyhledávačích také poradí, zda neplatíte příliš velké zálohy na energii či jak ideálně vypovědět stávající smlouvu,“ upozorňuje Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.

Načítám