Hlavní obsah

Jak si říct o vyšší plat, radí odbornice v podcastu O penězích se (ne)mluví. Že kolega bere víc, není argument!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži si říkají o zvýšení platu častěji než ženy. U žen hrají roli emoce – bojí se, cítí se podceňované a nevědí, jak na to. Máte i vy problém říct si o přidání, přestože si ho zasloužíte? Právě pro vás je tu dnešní díl podcastu O penězích se (ne)mluví s kariérní poradkyní Lucií Štáfovou z platformy Tips4work.

Článek

Za vedoucím s žádostí o zvýšení platu nechoďte bez přípravy. „Zjistěte si nejdříve svou cenu na trhu práce. Jděte třeba na webové stránky platy.cz, tam zjistíte, jak jste na tom ve své profesi a kraji. Projeďte si také inzeráty, kde zjistíte, za kolik se nyní ve vašem oboru nabírají lidé,“ radí kariérní poradkyně a personalistka Lucie Štáfová.

Jaká taktika je nejlepší? Jaké argumenty použít, aby vám šéf zvýšil plat? Jak se vyrovnat s odmítnutím? Jak se zbavit nervozity? Na všechny tyto otázky v podcastu odpoví kariérní poradkyně Lucie Štáfová z platformy Tips4Work.

Jak mluvit o platu u pohovoru

Začněme pohovorem, když práci teprve hledáte. Otázka „Jakou mzdu si představujete“ je pro mnoho uchazečů noční můra, ale prakticky žádné přijímací řízení se bez ní neobejde. Víte, jak na ni odpovědět?

„Je důležité znát konkrétní částku, za kterou rádi ráno vstanete a jdete do práce s úsměvem,“ doporučuje Lucie Štáfová. „Jakmile tato částka z vašich úst zazní, snažte se zjistit, zda je to z jejich strany reálná představa,“ pokračuje s tím, že nejhorší možná odpověď je, že se vám ozvou. Doporučuje o své představě o mzdě u pohovoru nemlžit. Klidně můžete částku trochu nadsadit, abyste měli manévrovací prostor pro vyjednávání.

Foto: Proženy.cz

Pozvání Míši Rakové přijala kariérní poradkyně Lucie Štáfová (vlevo)Foto: Proženy.cz

Když chcete zvýšit mzdu

A co dělat, když už práci máte a po čase získáte pocit, že si zasloužíte vyšší mzdu? Řekněte si o ni. Nepodceňte však přípravu.

„Kromě zjištění své ceny na trhu si sepište své konkrétní úspěchy a vaše pracovní výsledky. Připravte se především mentálně, nenechávejte za sebe mluvit emoce. Buďte připravení i na to, že vás šéf odmítne. Teprve až budete počítat se všemi eventualitami, si domluvte schůzku,“ říká kariérní poradkyně. Zároveň varuje, abyste se vyhnuli zjišťování, kolik berou vaši kolegové, to většinou není argument pro zvýšení platu. Stejně tak nejsou relevantní vaše vyšší výdaje.

S kým si povídáme

Lucie Štáfová je kariérní poradkyně. V platformě Tips4work.cz radí, jak dosáhnout svých kariérních cílů. Poradí vám, jak vytunit životopis, jak si upravit LinkedIn, abyste zaujali personalisty, a následně vás připraví na pohovor. Pomůže vám vypořádat se i s výpovědí od současného zaměstnavatele nebo vám dodá potřebné sebevědomí, abyste se nebáli říct si šéfovi o vyšší mzdu.

Jak si říct o přidání

Při rozhovoru mluvte věcně a bez emocí. Svého šéfa se nebojte a vystupujte sebevědomě. „Doma si na papír předem připravte, co všechno mu chcete říct, budete méně nervózní,“ doporučuje Lucie Štáfová. Na pohovor je dobré jít s konkrétní představou, o kolik by se vám měla mzda zvednout, abyste byli spokojení.

Je dobrá taktika argumentovat odchodem ke konkurenci? Jak často si říkat o zvýšení mzdy? Jaké chyby při tom nejčastěji děláme? A jak pracovat s odmítnutím zvýšení mzdy? Poslechněte si dnešní díl podcastu.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám