Hlavní obsah

Nová zelená úsporám: Dotace na dům po babičce i panelák

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se rozhodnete ušetřit na vytápění domu nebo zateplení, abyste snížili tepelné ztráty, je to poměrně nákladná záležitost. Proto je dobré se podívat, zda byste nemohli využít od září dotace v rámci programu Nová zelená úsporám, který pamatuje na seniory i mladé rodiny.

Článek

Nová zelená úsporám nabídne lepší podmínky majitelům rodinných domů, kteří s investicí do úsporných opatření váhají. „Chystáme pro ně speciální, výhodnější úvěr, jenž umožní investovat peníze do opatření, která povedou k budoucí úspoře na energiích,“ uvedl ředitel realizace projektů energetiky Státního fondu pro životní prostředí Jakub Hrbek.

Co chystá Nová zelená úsporám nového?

Nový dotační program nabízí několik novinek

  • Nemusíte si vybírat stavební materiály podle oficiálního seznamu, ale stačí u těch vámi zakoupených doložit jejich energetickou náročnost.
  • Při žádosti o dotaci si nemusíte zakládat elektronickou identitu, ale přihlásíte se pouze pomocí bankovní identity.
  • Dostanete dotace na výměnu plynového kotle za tepelné čerpadlo. „Podpoří se tím trend energetických úspor v domácnostech a také jde naproti nutnosti snižování celkové spotřeby plynu v Česku,“ uvádí Miloš Hutník, zástupce pro odbornou veřejnost ze společnosti Weber.
  • O dotace mohou požádat i bytové domy v majetku měst a obcí. „Bytový fond po celé republice je velmi zastaralý a je ideální, aby se jeho obnova spojila s poklesem energetické náročnosti,“ uvádí výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.
  • Dotace budou vyšší - u zmíněných bytových domů by mohly pokrýt až 70 % nákladů a víc dostanou i majitelé rodinných domů. „U takzvaných optimálních, tedy komplexních renovací rodinných domů stoupne maximální výměra dotace o 20 až 30 % a maximální částka bude až 950 tisíc korun,“ uvedl Miloš Hutník.

Podpora pro seniory a nízkopříjmové domácnosti

Lidé s nižšími příjmy měli problém s tím, že se dotace vyplácí až zpětně, tedy poté, co je vše hotovo a bylo nutné investovat. Reakcí na to byl program Nová zelená úsporám Light, který nabídl peníze předem a s možností ušetřit tím, že si šlo úpravy udělat i svépomocí. S výjimkou úprav, jež vyžadují odbornou montáž, jako je třeba fotovoltaika.

Foto: evrymmnt, Shutterstock.com

Dotace pamatují i na seniory, kterým vyplácí potřebnou částku předem, aby měli na stavební úpravy spojené hlavně se zateplením a úsporami energiíFoto: evrymmnt, Shutterstock.com

Podmínky pro variantu Light

O dotaci v programu Light mohou žádat vlastníci nebo spoluvlastníci rodinného domu, včetně těch rekreačních, využívaných pro trvalé bydlení, ve kterém jsou trvale hlášení déle než od 12. září 2022. Podmínkou je, aby žadatel i všichni členové domácnosti pobírali starobní nebo invalidní důchod 3. stupně, a to ke dni podání žádosti o dotaci. Žádat mohou i ti, kteří mezi 12. zářím 2022 a dnem podání žádosti pobírali příspěvek na bydlení.

Oprav dům po babičce

Velmi diskutovaný je i další nový dotační program s názvem Oprav dům po babičce. Chce podpořit rekonstrukce starších nemovitostí, zejména těch vlastněných mladými rodinami. Měl by pomoci nejen uspořit energie, ale také motivovat k rekonstrukcím stávajících domů než ke stavbě nových. Zhruba 17 % rodinných domů u nás je neobydlených - to jsou statisíce domů, které jsou prázdné třeba jen proto, že jejich majitelé nemají peníze na renovaci.

O dotaci bude moci zažádat každý vlastník rodinného či rekreačního domu, který se rozhodne investovat do optimálního zateplení vedoucího k úsporám na vytápění. „Podmínkou je, aby se jednalo o objekt, pro který bylo stavební povolení schváleno nejpozději v červnu roku 2013,“ vysvětluje Miloš Hutník. Dotaci ve výši až milionu korun můžete dostat i zpětně, začala-li renovace po 1. lednu roku 2021.

Podmínkou pro udělení dotace je optimální zateplení. „Tedy izolace obvodových zdí, podlahy nad rostlou zeminou a izolace střechy a nové výplně otvorů, tedy nová okna a dveře,“ popisuje odborník.

„Na zateplení lze čerpat od 1 300 do 4 900 korun za metr čtvereční. Na standardní zateplení stěn, střechy a podlahy dostanete právě 1 300 korun za metr čtvereční, na konstrukce k zemině 1 700, na stínicí techniku 1 500. U výplní otvorů se jedná o částku 4 900 korun. V rámci této dotace můžete dostat i 50 tisíc například na vypracování projektu,“ říká Hutník a doplňuje, že až když je zateplení hotovo, lze instalovat tepelné čerpadlo, rekuperační jednotku či fotovoltaické panely. „Taková opatření jsou totiž skutečně efektivní až ve chvíli, kdy je dům dostatečně zateplen. To je důvod, proč dotační program obsahuje tuto podmínku.“

Odměna za děti

Program Oprav dům po babičce podpoří mladé rodiny i tím, že za každé nezaopatřené dítě dostanou 50 tisíc Kč nad rámec dotace. Tuto částku navíc půjde také vyplatit zpětně a bude se vztahovat na všechny děti narozené do roku 2030. Od začátku příštího roku byste měli mít možnost vzít si i výhodnější úrok ve stavební spořitelně.

Podpora zelených střech

Dotaci můžete získat i na zelené čili vegetační střechy, které v zimě pomáhají udržet v interiéru teplo a v létě jej zase ochlazují a přispívají i k pročištění vzduchu a rozvoji biodiverzity. Podle jejich typu lze získat od 800 do 1 000 Kč na metr čtvereční.

Načítám