Hlavní obsah

Solární panely: Na jakou střechu se hodí, kdy se zaplatí a jaké jsou dotace

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o instalaci solárních a fotovoltaických panelů stále roste a vyvolává řadu otázek. Na ty základní se vám pokusíme odpovědět a také vás varovat před některými záludnostmi.

Článek

Mít na střeše fotovoltaiku vypadá jako dobrý nápad. Opravdu se ale hodí i k vám a opravdu díky ní ušetříte? Právě na to jsme hledali spolu s odborníky odpovědi.

Komu se vyplatí fotovoltaika

Fotovoltaické elektrárny se vyplatí instalovat na novější nebo rekonstruované nemovitosti, jejichž ztráty jsou oproti starším domům minimální a jejich uživatelé aktivně elektřinu spotřebují. „Vhodnější jsou tedy pro vícečetné či několikagenerační domácnosti, kde elektrické spotřebiče využívají každý den či několikrát denně, a i pro ohřev vody, dobíjení elektromobilu či baterií kol, koloběžek a nářadí. Na chalupě, kam jezdíte jen občas, se investice nevyplatí, protože celková spotřeba energie bude velmi nízká,“ vysvětluje Pavel Matějovič, provozní ředitel firmy Schlieger, dodavatele solárních systémů a tepelných čerpadel.

Fotovoltaické, nebo solární termické panely?

Přestože si mnoho lidí myslí, že fotovoltaické a solární panely jsou dvě pojmenování pro to samé, je mezi nimi rozdíl. Fotovoltaické panely mění sluneční energii na elektřinu a solární panely (přesněji solární termické kolektory) mění sluneční záření na teplo.

Jestliže je vaším cílem vyrábět si elektřinu pro provoz domácnosti sami, hodí se vám fotovoltaické panely. Jestliže máte ambici ohřívat sluncem vodu v bojleru, postačí solární termické. Kombinovat lze obojí. Pod pojmem soláry ale většina lidí myslí fotovoltaické panely, k nimž se instalují i střídače a baterie pro akumulaci elektrické energie a společně pak tvoří fotovoltaickou elektrárnu.

Foto: Sahara Prince, Shutterstock.com

Nejlepším místem pro umístění panelů je šikmá střecha otočená směrem na jih, ale pracovat se dá i s ostatními.Foto: Sahara Prince, Shutterstock.com

Kam se panely hodí?

„Ideálním místem instalace panelů je šikmá střecha se sklonem 25–38 °, orientovaná na jih. Orientace na jihovýchod či jihozápad snižuje výkon o 5 až 8 %, na východ či západ až o 20 %. Ztráty lze dohnat instalováním většího množství panelů,“ říká Pavel Matějovič. Střechy orientované na severozápad, sever nebo severovýchod nejsou pro instalaci vhodné. Výběr orientace panelů se provádí i podle toho, v jakou denní dobu má domácnost největší spotřebu.

Pozor na stav střechy

Při instalaci nezáleží na typu střešní krytiny, ale na jejím technickém stavu. „Životnost střechy musí být delší než životnost fotovoltaiky. A střecha musí unést samotnou montáž. Proto je prakticky vyloučena instalace fotovoltaiky na eternitovou krytinu, ale i na starou bobrovku, křehké cementovláknité šablony nebo některé typy chybně namontovaných plechových krytin,“ říká Pavel Kupec ze společnosti Woltair, dodavatele tepelných čerpadel a fotovoltaiky. Panely lze dát i na fasádu, balkon, konstrukci na pozemku nebo třeba na plot, garáž, případně altán. K instalaci není třeba stavební povolení ani souhlas sousedů.

Konzultace je základ

Samotnému navržení vhodného systému předchází návštěvy odborníka, který přijede na místo a posoudí vhodnost umístění, technický stav střechy, pláště, elektrické instalace, otopné soustavy a podle toho navrhne řešení. Posouzení může být zdarma, ale i hrazené. Některé firmy nabízejí konzultaci zdarma, jen když jim pak zadáte realizaci, jiné i bez toho - vždy se dopředu zeptejte. Její cena je velmi rozdílná, ale pro představu - firmy, které nabízejí samostatné technické inspekce nemovitostí, si za prohlídku a stanovení technického stavu domu s výměrou kolem 250 m2 účtují kolem 8-12 000 Kč.

Kolik stojí fotovoltaika

Cena fotovoltaiky se liší podle požadovaného výkonu (počtu instalovaných panelů), systému ukládání energie a volbě střídačů. U menších nemovitostí s plánovaným výkonem kolem 5 kWp může být celková cena kolem 430 000 Kč, u větších instalací 10 kWp kolem 550 000 Kč.

Foto: eva_blanco, Shutterstock.com

Návratnost investic do fotovoltaiky je různá - podle toho, kolik energie z ní využijete, cen energie a dalších faktorů.Foto: eva_blanco, Shutterstock.com

Pomohou dotace

Nejsou to rozhodně malé částky, proto se hodí, že můžete využít program Nová zelená úsporám, ze kterého můžete při splnění podmínek čerpat až kolem 205 000 Kč na fotovoltaickou elektrárnu do 10 kWp s bateriemi. V Ústeckém, Karlovarském či Moravskoslezském kraji je k tomu zvýhodnění 20 500 Kč.

Druhou možností je dotační program Nová zelená úsporám Light, zaměřený na nízkopříjmové domácnosti a seniory, kdy můžete dostat až 90 000 Kč, a to dopředu.

Kdy se vám investice vrátí

Při současných cenách elektrické energie je návratnost investice do fotovoltaiky náročné spočítat, záleží na vstupních investicích před montáží, počtu panelů, samotné instalaci a cenách energie. Na její výpočet existují tabulky, do nichž zadáte všechna svá vstupní data, a vypočtete si ji. Energetická soběstačnost instalací je přitom v rozmezí 77 až 79 %.

Jak vybrat dodavatele?

Mezi dodavateli už jsou ti, kteří jen slibovali a stihli maximálně vybrat zálohy. Proto pozor na nereálně nízké ceny a krátké termíny realizace. Také si ověřujte účinnost panelů, ty kvalitní přesahují 21 %. Důležitý je i následný servis. „Zákonné záruky jsou samozřejmostí, ale ptejte se, zda nabízí firma i prodlouženou záruku, jestli je schopna zajistit snadné vyřízení reklamace nebo rychle vyslat technika na servis či opravu. Například díky tzv. online monitoringu lze totiž reagovat okamžitě a některé problémy odstranit dokonce i na dálku,“ upozorňuje Lukáš Papež z firmy Woltair.

Reklama

Načítám