Hlavní obsah

Podvody na internetu. Ženy oslovují „vojáci“, muže krásné nevěsty. Naletět je snazší, než si myslíte

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechápu, že jsem naletěla… Tehdy mi to ale připadalo opravdové a možná jsem se i zamilovala, vypráví účetní Jitka. Za svou zkušenost s internetovým podvodníkem zaplatila přes 300 tisíc. Jak takové podvádění funguje? Metody manipulátorů nepodceňujte, naletí jim i vzdělaní a rozumně uvažující lidé.

Článek

Příběh pětadvacetileté Jitky vám ukáže, jak pracují internetoví podvodníci. Někdy nenabízejí podezřelé investice a nic neprodávají, jejich „komoditou“ je láska, tedy hra s city. Že vás by nedostali, že vám by se to stát nemohlo? To si Jitka myslela také!

Uvěřila jsem mu, využil mé slabiny

Jitku oslovil „její“ cizinec na LinkedInu, tedy na celosvětové profesní sociální síti: „Kdyby mi napsal na Facebook nebo na Instagram, asi bych váhala, ale tohle jsem brala zprvu jako pracovní kontakt a možnost zlepšit se v angličtině, tak jsem odepsala.“

Sama sebe považuje za velmi racionálního člověka, ale tehdy ji mozek nevaroval. „Procházela jsem rozchodem, byla jsem rozhádaná s rodinou a cítila jsem se sama. Proto jsem byla ráda, že jsem si s ním mohla povídat ve chvílích, kdy jsem se cítila opuštěná. Z nezávazných zpráv jsme přešli na osobnější konverzaci na WhatsAppu. Říkal, že pracuje v ropném průmyslu, ale chce se přestěhovat do Česka, odkud pochází jeho maminka. Posílal fotky rodiny, z oslav, ale i kontakt na svůj instagramový profil – i tam bylo všechno. Psali jsme si a volali a do toho přišel covid. Nemohla jsem chodit do práce ani mezi lidi a v podstatě jsem komunikovala jen s ním. V tu chvíli jsem si uvědomila, že jsem se zamilovala,“ vypráví Jitka.

Jsou to zdatní psychologové a dávají si načas. Než přijde žádost o peníze, trvá to mnohdy i měsíce…

Peníze jsem mu nabídla já!

Po dvou měsících konverzace, kdy se znali jen z telefonu a fotek, údajně odletěl do Malajsie za prací. „Najednou se ozval, že je v Malajsii, ale má problém, protože ho dali do karantény a nemůže nastoupit do práce a nemá peníze. Vlastně mě nepožádal, abych mu je poslala, ale mluvil tak, že jsem mu to nabídla sama. První částka byla dvacet tisíc, které mi slíbil vrátit, hned jak podepíše pracovní smlouvu,“ pokračuje Jitka.

Samozřejmě nic nevrátil a nezůstalo jen u dvaceti tisíc – údajné potíže se vršily a peněz bylo zapotřebí stále víc a víc. „Posílala jsem mu peníze a on mi, abych mu uvěřila, posílal ofocené dokumenty – pracovní smlouvu, doklady z banky i za daně. Vše s jeho jménem a věrohodné.“

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Podvodníci dobře vědí, jak pracovat s vašimi emocemi, a klidně si dají načas, aby vás lapili a vzbudili vaši důvěruFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Odhalila jsem stejný scénář

„Jednou jsem ho požádala, abychom si pustili u telefonování video a aby mi ukázal, kde právě je. Odmítl a já jsem měla poprvé pocit, že je něco špatně,“ vzpomíná Jitka. Začalo v ní hlodat podezření a pustila se do pátrání. Ukázalo se, že rodinné fotky jsou stažené z internetu, a také narazila na podobné příběhy, které končily posíláním peněz. Uvědomila si, že i jejich „vztah“ má stejný scénář a uhodila na něj, aby peníze vrátil - tou dobou už to bylo přes 300 tisíc. On tvrdil, že je vrátí, ale teď že nemá…

Využil mých slabých míst a byl velmi věrohodný. Nezastavilo mě, ani když mu banka odmítla odeslat další peníze, protože to považovala za podezřelou transakci…

V hlavní roli skvělá manipulace

Policisté potvrzují, že jsou tito internetoví podvodníci velmi šikovní a umějí s oběťmi dokonale manipulovat, aby je mohli ovládat. Jsou to zdatní psychologové a skvěle využívají informace, které jim oběti sdělí. Dávají si přitom načas: než přijde žádost o peníze, trvá to mnohdy i měsíce!

Mezi oběťmi jsou ženy i muži, mladí i starší a také s různým vzděláním. Ženy oslovují podvodníci vydávající se za vojáky na misích, muže zas ženy, které hledají partnera. Pokud jim uvěří, přijdou o desítky i stovky tisíc, ale mohou to být i miliony,“ uvádí kapitán Jakub Vinčálek, tiskový mluvčí Policie ČR.

Peníze zpátky nedostanete

Nikdo se nechce svěřovat s tím, že naletěl. „Není divu, lidé se za to stydí a často se bojí odsouzení ze strany rodiny i známých,“ říká Jakub Vinčálek. Jeho slova potvrzuje i Jitka. Na policii šla, ale nebylo jí nijak příjemné, když se musela svěřovat policistovi v jejich malém městě. „Znal mě i mou rodinu, bála jsem se, aby to neprozradil. Dodnes jsem to nikomu neřekla,“ přiznává.

„Beru to jako draze zaplacenou zkušenost. Teď sama nechápu, jak jsem mohla takhle zblbnout a uvěřit. Byla jsem zaslepená, využil mých slabých míst, která jsem mu nevědomky prozradila, měnil příběh podle situace s covidem, prostě byl velmi věrohodný. Nezastavilo mě, ani když mu banka odmítla odeslat další peníze, protože to považovala za podezřelou transakci… Ale v té době se o těchto podvodech až tak nemluvilo a jsem ráda, že teď už i banky pomáhají s osvětou a takové případy zveřejňují,“ uzavírá Jitka. Tím spíš, že peníze se podvedeným nevrátí, ani když jsou pachatelé díky mezinárodní spolupráci odhaleni.

Načítám