Hlavní obsah

Podzim velí hmyzu a pavoukům stěhovat se k vám domů. Odraďte je! Vyhoďte popínavky a zhasínejte na balkoně

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva se začnou zkracovat dny, pavouci a další druhy hmyzu opouštějí venkovní prostory a stěhují se třeba i k vám domů. Proč to dělají a můžete se proti tomu nějak bránit?

Článek

Příchod podzimu ohlašují nejen nižší teploty, ale hlavně zkracující se dny. A právě změny intenzity světla umí oči hmyzu velmi dobře sledovat a nastavit podle toho vnitřní hodiny - a ty pak vyšlou signál, že je třeba se začít poohlížet po nějakém bezpečnějším úkrytu pro případ, že by dorazily první přízemní mrazíky.

Rybenky, mouchy a pavouci

S kratšími dny můžete doma potkat častěji škvory, rybenky, různé druhy much a také pavouky. Ti se k vám vydávají právě ve stopách hmyzu, který je jejich potravou. V bytech potkáte z pavouků nejčastěji snovačky, pokoutníky a třesavky. Mezi největší patří pokoutníci, ale ani od těch vám nehrozí nějaké útoky či kousnutí, čehož se lidé často bojí.

Foto: Profimedia.cz

Pavouci mají rádi vlhké prostředí, takže je můžete často potkat ve vaně nebo umývadle v koupelněFoto: Profimedia.cz

Co pavouky láká k vám domů?

Pavouci vyhledávají místa, kde mají hodně potravy. Jestliže si tedy začnete všímat, že jich u vás je najednou víc, hledejte i to, čím se živí, a zlikvidujte to. Mohou to být například octomilky (takhle se jich zbavíte).

Pavouci mají rádi vlhko - proto je častěji najdete ve sklepě nebo starších domech, kde se málokdy větrá. Pokud se vlhkost spojí i s přítmím, můžete si být jisti, že v takovém místě pavouci budou a bude se jim tu i líbit, takže ho dobrovolně neopustí.

Jak odradit pavouky?

Abyste pavoukům znepříjemnili cestu k vám, můžete udělat pár základních opatření:

  • Dejte sítě a těsnění do oken - i když okna nejsou jedinou vstupní branou (pavouky si můžete přinést i na oblečení zvenku nebo třeba na košíku s ovocem či houbami), je fajn je zabezpečit. Překontrolujte i kvalitu těsnění v nich - může být zpuchřelé nebo děravé a tudy se pavouci dovnitř dostanou.
  • Odstraňte popínavky - jestliže máte na fasádě pnoucí rostliny, pak by neměly být až do oken, protože se v nich pavoukům dobře dělají sítě a mohou po nich pak přelézt dovnitř. Ze stejného důvodu byste neměli mít bujnou vegetaci ani kolem vstupních dveří, ale ani mít záhonky příliš blízko domu.
  • Zhasínejte venku - někteří lidé nechávají venku přes noc svítit, ať již u vchodu, nebo na příjezdové cestě. Dělají to většinou jako prevenci proti zlodějům, ale netuší, že pro pavouky je to pozvánka - na světlo přilétá hmyz a za ním se stahují pavouci.
  • Uklízejte i v koutech - pavoukům se v bytě líbí tam, kde je nikdo neruší. Takže jestli najdou kout, kam ani koště nebo vysavač běžně nezajedou, usídlí se tam rádi. Dejte tedy pozor, aby taková místa ve vašem bytě nebyla.

Odraďte je vůní

Stejně jako ostatní hmyz mají i pavouci své neoblíbené vůně. Je to máta, takže dejte do rozprašovače vodu a esenciální mátový olejíček a používejte ho jako bytovou vůni, aplikujte ho častěji kolem oken a dveří. Nemají rádi ani vůni citronu, octa, skořice nebo eukalyptu.

Jak pavouka odstranit?

Pokud se pavouka nebojíte nebo neštítíte, můžete ho vzít do ruky nebo přiklopit opatrně skleničkou, následně opatrně zavřít a odnést ven. Prodávají se i speciální chytače na násadě, které vám umožní asi metrový odstup. Jestliže se ho vyloženě štítíte a napadne vás, že ho prostě vyluxujete, tak pozor, ve vysavači může přežít! Takže jediná spolehlivá metoda je zavolat někoho, kdo vetřelce odstraní za vás.

Pozorujte pavouka, věští budoucnost!

Jestliže vám pavouk v bytě nevadí a berete ho jako symbol štěstí nebo živou mucholapku, můžete si z jeho chování vyvěštit budoucnost. Uvidíte pavouka, jak leze po zdi nahoru? Podle staré pověry přijdete k penězům. Jestliže leze dolů, čekejte nějaký průšvih. Pokud ho potkáte, jak běží po podlaze, očekávejte životní změny. Všimnete-li si ho večer, něco si přejte. Když je to při západu slunce, těšte se na radostné novinky. Kdo ho potká ráno, měl by se připravit na nepříjemné zprávy. A pokud se vám pavouk usadil v autě a vy ráno zjistíte, že přes noc natáhl nad vámi na stropě sítě, pak mu poděkujte - říká se, že vám tak předává vzkaz od vašich strážných andělů, že nad vámi drží ochrannou ruku! Obecně je pavučina považovaná za dobré znamení, ať už je kdekoli.

Související témata:
Arachnofobie

Načítám