Hlavní obsah

Vypěstujte si medvědí česnek! Právě teď je ideální čas na jeho sázení. Nic nepotřebuje a skvěle chutná

Foto: Eileen Kumpf, Shutterstock.com

Foto: Eileen Kumpf, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na medvědí česnek se nemusíte vydávat jen do hor. Hravě si ho zvládnete vypěstovat i doma na zahradě, nebo dokonce v truhlíku. A právě na podzim je vhodný čas vytvořit česnekový záhon.

Článek

Na medvědí česnek většinou narazíte v lužních lesích, v blízkosti potůčků a na jiných vlhkých a zastíněných místech. A jestli ho opravdu milujete, můžete si ho vypěstovat i na zahradě. Není totiž jen zdravý a dobrý, ale také pěkný a zdobný.

„Vysazuje se nejen kvůli sklizni lístků, ale i jako efektní jarní cibulovina s bílým květem. Je ideální kombinovat ho například s bohyškou. Díky podobným nárokům na stanoviště budou spolu rostliny dobře prospívat. Protože bohyšky raší poměrně pozdě, pěkně se na záhonu s medvědím česnekem vystřídají, navíc jsou schopny svými listy zakrýt prázdné místo, které by vzniklo po zatažení listů česneku,“ radí Kateřina Sedláčková ze zahradnického studia Jami Gardens.

Pěstování medvědího česneku

Medvědí česnek (Allium ursinum) je při dodržení základních podmínek velmi nenáročný na pěstování: nepotřebuje hnojit a na správném stanovišti ani zalévat. Důležité je poskytnout rostlině podobné podmínky jako ve volné přírodě.

Kam sázet medvědí česnek

Má rád vlhkou, humózní půdu, a pokud mu ji nemůžete poskytnout, musíte počítat s častou zálivkou. Při výsadbě nesmí být země pohnojená! Stanoviště má rád přistíněné, a proto ho nikdy nevysazujte na přímé slunce. Ideální je orientace na sever a místo pod keři nebo stromy, kde má dostatek stínu, ale sem tam k němu pronikne i sluneční paprsek.

Kdy sklízet medvědí česnek

Listy se sklízejí přibližně od dubna do května a jen do té doby, než začne rostlina kvést. Kvete jemnými bílými hvězdicovitými kvítky a po odkvětu listy uvadají a rostlinka se zatahuje zpět do půdy.

  • PĚSTOVÁNÍ V KVĚTINÁČI: Medvědí česnek je možné pěstovat i v truhlíku nebo květináči na okně či balkoně ve vhodné půdě. Nesmí na něj pražit slunce (i tady je ideální severní strana) a velice důležitá je správná a pravidelná zálivka, aby cibulky neuschly.
Foto: Pavel Rumlena, Shutterstock.com

Medvědí česnek můžete pěstovat i v květináči, ale nesmíte ho nechat vyschnoutFoto: Pavel Rumlena, Shutterstock.com

Sázení medvědího česneku

Jak už bylo řečeno, základním pravidlem je, že zem, do které medvědí česnek sázíte, nesmí být pohnojená. Několik týdnů po výsadbě musíte dávat pozor, aby půda příliš nevyschla. Pokud toužíte po vlastní sklizni, máte několik možností, jak rostlinu vysazovat: ze semen, cibulek a ze sazenic. Jak na to krok za krokem?

Medvědí česnek ze semen

Semínka koupíte většinou na podzim. Od září do listopadu je také vhodná doba výsevu – semínka k správné klíčivosti potřebují projít zimními teplotami. Vysévejte je do hloubky 1 cm a snažte se z nich vytvářet shluky, aby medvědí česnek rostl v trsech jako v přírodě. Záhon můžete na zimu přikrýt spadaným listím, které udrží vlhkost v půdě. Je-li zima suchá, nezapomeňte alespoň jednou za čas záhon zalít. Nevýhodou výsevu je, že na první sklizeň musíte počkat rok a půl.

Medvědí česnek z cibulek

Cibulky můžete sázet na podzim nebo na jaře, ale vzhledem k přijímání vláhy přes zimu bývá lepší sklizeň z podzimní výsadby. Cibulky prohlédněte a vyřaďte poškozené kousky. Jelikož se sázejí do trsů, ve kterých je 10 a více cibulek, zamezíte tak možnému šíření případné nákazy. Cibulkám zarovnejte kořeny na délku kolem 3–4 cm a sázejte je přibližně 5 cm pod povrch zeminy. Máte první rok z každé cibulky jen pár drobných lístků? Nezoufejte! Medvědímu česneku pár let trvá, než vytvoří bohaté trsy.

Medvědí česnek ze sazenic

Na jaře jsou v zahradnictví běžně dostupné zakořeněné sazenice v květináčích. Výhodou je, že získáte již vzešlé a uchycené rostlinky a můžete je lépe naaranžovat do záhonu nebo truhlíku. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena.

Načítám