Hlavní obsah

Senioři jako terč internetových podvodníků. Naučte babičku a dědu bránit se šmejdům!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetoví podvodníci se zaměřují na ty nejslabší a nejdůvěřivější, což jsou nejen děti a mladiství, ale i senioři. Většina z nich není připravena na velmi dobře propracované psychologické hrátky, kterými podvodníci ovládají své oběti. Na co by si měl každý, a senioři zvlášť, dávat pozor?

Článek

Falešní bankéři, historky o vnoučatech v nesnázích nebo nabídka velmi výhodného zboží, které bohužel nikdy nedorazí… To jsou běžné podvody, na které často naletí i senioři. Co udělat pro to, aby starší důvěřiví lidé dovedli odhalit riziko dřív, než za to draze zaplatí?

Jak poznat šmejdy? Těžko…

Propracovaná manipulace a využívání emocí strachu je to, co podvodníci ovládají bravurně. Odhalit jejich důmyslné praktiky je těžké pro každého, ale oni se často soustředí právě na starší lidi, protože bývá snazší je oklamat.

Prevence podvodů: Jak pomoci seniorům?

Mají rodiče nebo prarodiče zájem o vaši pomoc ohledně pohybu na internetu? Pokud obsluhují chytrý mobil či počítač a využívají internetové bankovnictví a nakupují v e-shopech, pak společně udělejte tyto čtyři kroky:

  1. Překontrolujte, zda mají kvalitní antivirový program a zda je aktualizován. Jestliže ho nenajdete, pak ho nainstalujte.
  2. Pomozte jim zvolit bezpečné heslo do počítače.
  3. Najděte spolu webové stránky jejich banky a ukažte jim, jak vypadá přihlašovací stránka, kam vepisovat přihlašovací údaje. „Vysvětlete jim, jak důležité je, aby je nikdy nikomu nesdělovali. Zdůrazněte, že je po nich rozhodně nikdy nikdo nebude požadovat po telefonu nebo v SMS – a to ani banka!“ radí Petr Zíma, manažer České spořitelny pro klientskou bezpečnost.
  4. Vysvětlete, proč neotvírat bezmyšlenkovitě přílohy přeposílaných řetězových e-mailů nebo i samotné e-maily od neznámých odesílatelů.

Zkuste si udělat společně kvíz: Kyberzločinci útočí. Poznáte podvod od reality?

Foto: fizkes , Shutterstock.com

Starší lidé mají tendenci víc důvěřovat a to se jim v případě internetových podvodníků nemusí vyplatitFoto: fizkes , Shutterstock.com

Podvodné telefonáty

Mobilní telefon má už skoro každý, proto je důležité varování i před falešnými telefonáty. Někdy to mohou být podvodníci vydávající se za bankéře, ale také ti, kdo jménem například vnoučat žádají o půjčku, pro kterou si neváhají přijít a při té příležitosti důvěřivé seniory okrást. Na co tedy upozornit?

  • Najděte jim telefonní číslo na klientskou linku jejich banky a vysvětlete, proč by přes ni měli kontaktovat banku v případě, že jim nějaký „bankéř“ volá a chce po nich přístup k účtu. Informujte je o nejčastějších historkách, např. o napadeném účtu nebo problematické platbě, kterou na to využívají.
  • Vysvětlete, že nemají po telefonu, bez konzultace s někým dalším, uzavírat žádné velmi výhodné smlouvy například s dodavateli energií. Zdůrazněte, že jim nesmějí sdělovat soukromá data, hesla a vstupy do bankovnictví nebo údaje z karty!
  • Upozorněte na falešné SMS, které tlačí k potvrzení platby formou zaslání kódu na číslo odesílatele zprávy. Falešná SMS může stát tisíce korun. Co dělat, když jste naletěli?
  • Naučte je ihned ukončit hovory, které se odkazují na nedávnou schůzku nebo vyplnění dotazníku, pokud se ničeho takového neúčastnili. Vysvětlete, že se podvodníci bez ostychu vydávají za bankéře, poštu, úřad nebo ministerstvo, a je tedy zapotřebí si vše dobře prověřit.
  • Zdůrazněte, že ani zpráva s informací o přeplatku nebo vrácení peněz nemusí být pravá, a pokud je spojena s žádostí o zaslání citlivých údajů k účtu, na které by pak peníze byly zaslány, je to podvod.

Bezpečné nákupy na e-shopu

Online nakupování představuje pro mnoho seniorů skvělou možnost, jak být soběstační, takže je naučte, jak to dělat bezpečně. „Skepse a zvědavost místo slepé důvěry může seniorům ušetřit spoustu problémů a smutný pohled do prázdné peněženky. Zvlášť u podezřele výhodných, neodolatelných nabídek,“ komentuje Eduarda Hekšová, ředitelka časopisu dTest. Naučte je proto hledat v recenzích ostatních spotřebitelů a také na stránkách, které nabízejí zboží mnoha prodejců, kde se dají porovnat běžné ceny. A také je důležité vědět, jak se pozná podvodný inzerát.

Načítám