Hlavní obsah

Nadace Krása pomoci pomáhá seniorům stárnout důstojně. Zapojit se můžete i vy

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Reklama

Fakta jsou neúprosná. Pětina domácností seniorů má problém vyjít s penězi, každý čtvrtý potřebuje pravidelnou péči a více než půl milionu jich žije osaměle. Za důstojné a plnohodnotné stáří se pere nadace Krása pomoci, která se snaží flexibilně reagovat na potřeby svých klientů.

Článek

Provází stárnutím a propojuje generace. Nadace Krása pomoci funguje od roku 2008, kdy ji založila modelka a Miss World Taťána Kuchařová. Od té doby se organizaci povedlo seniory podpořit částkou přesahující 60 milionů korun a ve své práci pokračují dál. Co je hlavní náplní nadační práce, kdo si může říct o pomoc a jak její činnost podpořit?

Čemu se nadace věnuje

Primárním posláním nadace je podpora seniorů a rozvíjení pozitivního přístupu ke stáří. Krása pomoci se snaží zajistit důstojný život starších lidí v domácím prostředí, a zabránit tak jejich zbytečnému umisťování do institucionální péče, která je pro stát velmi nákladná, a navíc častokrát nedostupná (uspokojena je momentálně jen polovina žádostí).

Kdo si může říct o pomoc

Na nadaci se může s prosbou o pomoc obrátit jak přímo senior, tak také jeho rodina. A může jít o podporu nejrůznějšího charakteru, ať už jde o vyřízení příspěvků na péči, propojení s dobrovolníkem, nebo psychologickou podporu.

Potřebujete pomoct? Můžete využít linku určenou pro seniory a jejich blízké na telefonním čísle +420 725 692 170. Napsat se dá také na e-mail poradna@krasapomoci.cz.

Foto: Greta Blumajerová

Nadace Krása pomoci pomáhá seniorům i jejich rodinám.Foto: Greta Blumajerová

Jak to funguje

Pokud se senior nebo jeho blízcí spojí s nadací, ujme se jich koordinátorka péče, která jim podá pomocnou ruku a zůstává s nimi ve spojení. Zjišťuje, jaké jsou životní podmínky daného klienta, co aktuálně potřebuje a také na co má nárok.

Konkrétní příklady nastiňuje koordinátorka Krásy pomoci Míša: „Nejčastěji seniorům pomáhám zprostředkovat terénní službu a sociální dávky, na které mají nárok. Kromě toho jim ale pomáhám také v komunikaci s úřady, lékaři, bankami nebo třeba s mobilními operátory či dodavateli energií.“

Jak můžete pomoci

Pomáhat seniorům můžete i vy. Každých 150 korun může nadace proměnit v hodinu péče o seniora. Darovat můžete jednorázový, ale i pravidelný měsíční příspěvek přímo přes stránky Krásy pomoci nebo její bankovní účet 26 26 26 26 26 / 0100.

Chcete-li se zapojit i jinak než finančně, můžete se stát dobrovolníkem. Nadace vás pak umí propojit se seniory, kteří nemají s kým chodit na procházky nebo si potřebují popovídat u kávy.

Reklama

Načítám