Hlavní obsah

Radiátor ozdobí nejen koupelnu

Foto: Kermi

Designový radiátor se stává výrazným doplňkem interiéruFoto: Kermi

Reklama

Radiátor vždy působil v bytě jako Popelka, proto se schovával za ozdobné kryty nebo dlouhé záclony. Ale stejně jako v pohádkách i tento příběh má dobrý konec. Otopná tělesa změnila svůj vzhled a stávají se ozdobou v interiéru.

Článek

Největší prostor designérům nabízejí takzvaná trubková otopná tělesa, kterým se říká žebříky. Své místo si nacházejí hlavně v koupelnách, ale pokud ho postavíme do prostoru, což je technicky možné, získáme zároveň i dělicí příčku například mezi předsíní a chodbou nebo koupelnou a toaletou.

Krása a užitečnost v jednom

Na trhu lze objevit stovky trubkových radiátorů, které se pohybují v cenovém rozmezí od tisícikoruny až po třiceti někdy i padesátinásobnou sumu. Rozdíl je nejen ve velikosti, ale také povrchu. Nejlevněji přijdou klasické bílé, ty nejvyšší částky se platí za skoro dvoumetrová tělesa z hliníku, nerez oceli nebo chromu.

Dopřát si však můžeme i zlatý střed - tedy výrobky v pastelových barvách. Na základ, který je z ocelového plechu ošetřeného antikorozním vypalovacím nátěrem, lze totiž nanést jakoukoli barvu podle přání majitele nebo mezinárodního vzorníku RAL. Ten obsahuje stovky odstínů.

Foto: Kermi

Trubková otopná tělesa nacházejí své místo hlavně v koupelněFoto: Kermi

Ovšem při výběru se můžeme orientovat i podle takových detailů, jako je tvar a uspořádání jednotlivých „špryclů". Mohou být kulaté či trojúhelníkové, umístěné pravidelně, nebo do několika skupinek, rovné nebo prohnuté do oblouku. Ano je to detail, ale jak ukázala praxe, například na mírně zaoblené vodorovné trubky se lépe věší prádlo. A trubková tělesa jsou k sušení dětských věcí či drobnějších kusů přímo ideální.

Pozor na zimu!

Trubkové radiátory mají výhodu i při instalaci. Lze je pověsit nejen na stěnu, ale také postavit do prostoru. Snadno tak nahradí příčku oddělující toaletu od zbytku koupelny, vstup do bytu od zbytku chodby. Výrobci k nim nabízejí i různé háčky či poličky, čímž ještě roste jejich praktické využití v domácnosti.

Tato otopná tělesa však mohou přinést i zklamání, za které si většinou můžeme sami. Pozor proto na situace, když chceme vyměnit v koupelně, kuchyni nebo třeba na chodbě klasický radiátor za krásnější trubkový. Už na první pohled je totiž jasné, že plocha, ze které sálá teplo, je u trubkových mnohem menší. Podle měření mohou mít „žebříky" až třikrát menší výkon než ty klasické. Pokud bychom tedy vyměnili stejně velký „kus za kus", mohla by nám být doma zima.

Je proto třeba se poradit s odborníkem, který doporučí ten správný výkon. Podle něj potom musíme vybrat buď otopné těleso větší, nebo dvouřadé. Vhodné jsou potom i takzvané otopné stěny. Ty se neskládají z trubek, ale z plochých profilů, které vydávají více tepla.

Kdo tedy uvažuje o výměně radiátorů, má nejvyšší čas začít shánět katalogy a listovat jimi. Konec topné sezony se pomalu blíží a přichází ideální čas na výměnu topení!

Reklama

Související témata:

Načítám