Hlavní obsah

Rakovina: Ortel smrti? Nemusí to tak být

Foto: Thinkstock

Nové metody jsou nadějí pro pacienty, kteří onemocní rakovinou. My vás s některými dnes seznámíme!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diagnóza „zhoubný nádor“ vyděsí, už dávno to ale není totéž co rozsudek smrti. Přečtěte si, jakých pokroků vědci a lékaři dosáhli a jak bude nejspíš vypadat léčba blízké budoucnosti!

Článek

Nemocných s nádorovým onemocněním stále přibývá. Podle profesora Luboše Petruželky, přednosty Onkologické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze, je to způsobené především stárnutím populace: dožíváme se vyššího věku, a tak se stále větší množství lidí bohužel dočká i rakoviny.

Dobrá zpráva je, že přibývá také pacientů, kteří se vyléčí. O spolehlivém léku zatím můžeme jen snít; přesto jsou lékaři stále úspěšnější.

Imunoterapie: tělo si pomůže samo

Metastázující zhoubný melanom kůže patří mezi nejhůře léčitelná nádorová onemocnění, s průměrnou dobou přežití mezi šesti a devíti měsíci. Ti, kdo onemocní, bývají lidé v produktivním věku, v plné síle. A teď si představte: na Evropském ekologickém kongresu v Amsterodamu vědci oznámili výsledky studie, dokazující, že pacienti léčení přípravkem s názvem Ipilimumab mohou žít až deset let (a nejspíš i déle, tam ale zatím studie nesahá).

Ipilimumab se využívá při takzvané imunoterapii. „Jde o odlišný způsob léčby nádorového onemocnění, který není zaměřený na samotný nádor, ale na ,ochrnutý' imunitní systém,“ vysvětluje onkoložka MUDr. Milada Zemanová.

Foto: Thinkstock

Protonová léčba je k tělu šetrnější než ozařování. Hodí se ovšem jen na některé typy nádorůFoto: Thinkstock

Lék odblokuje imunitní reakci pacienta a umožní jeho organismu, aby se proti zhoubným buňkám bránil sám. U nás se zatím používá k léčbě melanomu na Dermatovenerologické klinice VFN a 1. LF UK, je ale i v poslední fázi klinických zkoušek pro nemocné s pokročilým karcinomem plic. Využití bohužel u části pacientů komplikují nebezpečné vedlejší účinky.

Léčení protonem: cílenější a šetrnější

Protonová terapie plnila v posledních měsících stránky novin ne kvůli svým léčebným účinkům, ale kvůli sporu Protonového centra v Praze se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Ten už je ale snad zažehnán, a tak se metoda brzy stane dostupnou pro všechny pacienty, kterým ji odborníci doporučí. Oč jde?

Při běžně používaném ozařování se nádor „bombarduje“ proudem protonů, které poškozují zhoubné buňky, ale do značné míry i okolní tkáň. Při protonové terapii se protony (částice atomového jádra s kladným nábojem) nejprve urychlí, koncentrují do tenkého paprsku a vyšlou na přesně určené místo, kde uvolní svou energii právě jen do nádorové tkáně. Dávka záření je tedy stejná, ale nadělá menší „škodu“ a u některých typů nádorů má i větší účinek než běžné ozařování.

Hodí se především k léčbě karcinomu oka, prostaty, plic, hlavy a krku a nádorů ležících v oblasti páteře.

Foto: Thinkstock

Je na lékařích, aby zvolili nejlepší a nejúčinnější metodu léčbyFoto: Thinkstock

Hormonální léčba: šitá na míru

„Hormonální léčba karcinomu prsu je levná, účinná u velké části pacientek a její výsledky jsou dlouhodobé,“ říká onkolog docent Bohuslav Konopásek.

To, že lze růst některých druhů nádorů zpomalit hormonálními léky, se ví již několik desítek let. Teprve objev hormonálních receptorů („přijímačů“, které umožňují hormonu spojit se s buňkou) ale odstartoval novou éru této léčby. Je založena na podávání antihormonů (nejčastěji se používá tamoxifen), látek, které zabírají místo přirozeným hormonům na receptorech. Tím se receptorům zabrání v navázání ženských pohlavních hormonů, které stimulují prsní karcinom.

Hormonální léčba se využívá i při léčbě nádorů dělohy a některých onemocnění krvetvorby. Má výrazně méně nežádoucích účinků než chemoterapie a při dlouhodobém užívání poskytuje dlouhodobou ochranu před návratem nemoci.

Je to trochu hořkosladké pomyšlení, viďte, že ti, kteří prohráli svůj boj s rakovinou třeba před pouhými deseti lety, by dnes už možná měli šanci!

Reklama

Načítám