Hlavní obsah

Rakovina vaječníků a syndrom malé sukně

Foto: www.mojemedicina.cz

Rakovina vaječníků se často projevuje zvětšeným objemem oblasti bříchaFoto: www.mojemedicina.cz

Rakovinou vaječníků ročně na celém světě onemocní téměř čtvrt milionu žen a 64 procent zemře.

Článek

Zažívací potíže mohou být prvním příznakem. Zvětšení objemu nebo bolesti břicha, zácpa, nechutenství, zvracení, časté močení a v některých případech i dýchací potíže. S těmito obtížemi se čas od času setká snad každá žena. Málokterou však napadne, že by tyto nespecifické příznaky mohly provázet rakovinu vaječníků. Místo toho si dlouho chybně myslí, že pouze přibraly, přitom se v jejich dutině břišní už může hromadit tekutina vznikající v důsledku rozsevu nádorového bujení. Tento příznak lékaři označují jako „syndrom malé sukně“.

Jako odkvetlá pampeliška

Proč je rakovina vaječníků tak nebezpečná? Zhoubně rostoucí nádor v dutině břišní obvykle na nic netlačí a nezpůsobuje výrazné bolesti. Nádorová masa přitom poměrně rychle bují, a proto je onemocnění často odhaleno až v pokročilých stadiích.

„Rakovina vaječníků se v podstatě chová jako odkvetlá pampeliška. Nádor roste a v určitém okamžiku se rychle rozšíří do dutiny břišní, stejně tak jako když fouknete do odkvetlé pampelišky,“ vysvětlil prof. MUDr. David Cibula, CSc., vedoucí Onkogynekologického centra VFN Praha. Také z tohoto důvodu se onemocnění říká tichý vrah, přichází plíživě a nenápadně. Pokud u pacientky vznikne na základě vyšetření u gynekologa jakékoli podezření, mělo by následovat vyšetření vaginálním ultrazvukem a vyšetření krve, dále specialista určí následnou léčebnou terapii.

Moderní léčba a postupy

Radioterapie či chemoterapie nejsou jedinou možností, jak rakovinu vaječníků léčit. Současná medicína nabízí také biologickou léčbu. Specializovaná léčba je poskytována v komplexních onkologických centrech a každá pacientka s touto diagnózou by do nich měla být odeslána. Prevence rakoviny vaječníků téměř neexistuje. Každá žena by měla docházet na pravidelné gynekologické prohlídky a vyžádat si u svého gynekologa vyšetření vaginálním ultrazvukem.

Foto: www.mojemedicina.cz

Máte-li pochybnosti o svém zdravotním stavu, obraťte se na svého ošetřujícího gynekologaFoto: www.mojemedicina.cz

Švýcarská biotechnologická společnost Roche se nad rámec výzkumu a vývoje léčivých přípravků a diagnostických metod věnuje také vzdělávání a osvětě. Za tímto účelem provozuje portál www.mojemedicina.cz, na kterém najdete další zajímavé informace a videa v sekci Průvodce pacienta.

CZ/OVA/0418/0005

Načítám