Hlavní obsah

Ramínka z čistírny jsou tvárný materiál: Máme šest tipů

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Oblečení z čistírny si přineste na drátěných ramínkách. Nejsou nic moc, v šatníku vypadají „chudě“ a zimní kabát stejně neudrží. To však neznamená, že je vyhodíte! Dají se přetvořit na zajímavé věci.

Článek

Relativně silný, zároveň ohebný drát, nemusíte kupovat. Dostanete ho jako vedlejší produkt s oblečením z čistírny. Ano, řeč je o lesklých, někdy pestrobarevných ramínkách. Někdo je rovnou s igelitovým obalem vyhodí, což není dobré hned ze dvou důvodů. Jednak nepatří do směsného odpadu, protože jde o slitinu hliníku (vhoďte ho buď do speciálních kontejnerů na kovové odpady, nebo odvezte do sběrného dvoru), a navíc se z takového drátu dá vyrobit kde co. 

Ramínek se nezbavujte ani v případě, že jisto jistě víte, že na tvoření nejste stavění. Počkejte, až budete lamentovat nad ucpaným záchodem. Dlouhý pevný drát (když se ramínko rozplete a natáhne) vám přijde vhod. Podobně praktický je při „lovení“ věcí zapadlých za skříň nebo pod sedačkou.

Šikovný držák na čtivo

Foto: Tomáš Rubín

Silný drát udrží i několik časopisů tištěných na křídovém papířeFoto: Tomáš Rubín

Skutečně blesková varianta! Ramínko uchopíte za stočený spoj u háčku i uprostřed spodní linie a zatáhnete od sebe. Chce to trochu síly, ale v tu ránu budete mít v ruce kostrbatý ovál. V půlce jej kleštěmi ohněte do pravého úhlu a o kousek dál ještě jednou. Držák na noviny i časopisy je na světě!

Stuha kamufluje

Foto: Tomáš Rubín

Multifunkční držák na nejrůznější věci, které obyčejně nejsou k nalezení, když je nejvíc potřebujete. Příkladně sluneční brýle nebo utěrkyFoto: Tomáš Rubín

Z původního tvaru ramínka zůstal jen závěsný hák. Postupujte stejně jako v předchozím případě, jen roztažený ovál překřižte a vzniklou osmičku složte napůl. Vzniklé „dvojočko“ možná nebude mít úplně kruhový tvar a oba dráty nebudou lícovat. Nevadí. Až budete obvod omotávat stuhou, prostě ji utáhnete, nebo povolíte, kde bude potřeba.

Tvar zůstal, účel se rozšířil

Foto: Tomáš Rubín

Některé špičky můžete udělat ostřejší, jiné více zaoblené. Záleží na velikosti páskových sponFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Kromě pásků budou na zubatém ramínku držet i kravaty Foto: Tomáš Rubín

Na speciální proměnu ramínka na věšák na opasky či kravaty potřebujete jen obyčejné kombinačky. Spodní dlouhou část začněte ohýbat cik-cak tak, aby jednotlivé „zuby“ byly zhruba stejně daleko od sebe. Zdá se to jako pořádná fuška, ale ohýbání do úhlu jde kupodivu snadno.

Už se nezamotají

Foto: Tomáš Rubín

Barevné lepenky, šňůrky, stužky i provázky pěkně pohromadě vytvoří i zajímavou ozdobuFoto: Tomáš Rubín

Pro výrobu kruhu, na který budete něco navlékat, potřebujete mít neukotvený konec drátu. Kleštěmi ucvakněte část ramínka a vytvarujte v ruce kruh. Jeho volný konec zatočte pomocí špičky kleštiček do malého očka. Z druhého konce podobným způsobem udělejte smyčku. Tato vychytávka se hodí zejména na věci, které se volně položené v šuplíku či krabičce okamžitě zamotají, případně zauzlují.

Rychlá, dočasná pomoc

Foto: Tomáš Rubín

Hranaté ohýbané věšáky vyžadují přesnější měření, aby se zachovala jejich souměrnostFoto: Tomáš Rubín

Když se toaletní papír povaluje po podlaze, není to moc praktické. Než si pořídíte hezký, designový držák, poslouží jednoduchý drátěný. Nemusíte nic zkracovat ani napojovat, délka drátu jednoho ramínka ideálně sedí. Začněte ohýbat vrchní souměrnou část a pokračujete směrem dolů. Šířku místa, kam se nasunuje rolička papíru, si raději předem odměřte.

Srdce + břečťan = parádní dekorace

Foto: Tomáš Rubín

Jakmile se lístky rozrostou a zazelenají, nikdo nepozná, co vlastně popínavku tvaruje Foto: Tomáš Rubín

Popínavé rostliny vyžadují oporu. Drát má tu výhodu, že je tvárný, takže mu můžete vdechnout i trochu romantiky. Kleštěmi ucvakněte horní závěsnou část ramínka a zbytek vytvarujte do srdíčka, které zapíchněte do květináče.

Staré věci nevyhazujte! To platí pro použité plechovky, stejně jako starou klávesnici. Vždy jim můžete dát šanci. Chce to jen dobrý nápad.

Reklama

Související témata: