Hlavní obsah

Rande vs. gesta: Jak pracovat s rukama, abyste udělali dojem?

Foto: shutterstock

Chcete se seznámit? Nacvičte si správná gesta. Pomůžou vám skrýt nervozituFoto: shutterstock

Reklama

A je to tady. Sedíte naproti sobě a vy chcete udělat dojem. Dobře jste se oblékly, snažíte si vybavit pohyby a gesta, které používají sebevědomé ženy. Říkáte si, co s rukama? Trénujte!

Článek

Když se člověk stydí nebo je nervózní, dělá různé věci. Bohužel ne všechny působí příjemně a přirozeně. Přední český odborník na mezilidské vztahy Otmar Chadim upozorňuje, že prudké sahání po sklence, příliš rychlé vytahování cigarety z krabičky či zbrklé počínání se zapalovačem jsou jevy v psychologii označovány jako „Brown Hardyho syndrom“, který poukazuje na vnitřně nevyrovnanou osobu.

„A muži se děsí vnitřně nevyvážených žen, neboť od nich se dá čekat cokoli,“ varuje známý psycholog. Tak jak nebýt za „tu divnou“? A co tedy dělat s rukama?

Nejhorší je pozice nehybného robota

„Tak to je jedna z nejčastějších otázek, které slýchám,“ popisuje britská sexpertka a odbornice na řeč těla Tracey Cox s tím, že každé postavení rukou bude působit nepřirozeně, pokud v něm vydržíte moc dlouho.

„Natrénujte si před zrcadlem dvě až tři pozice a ty pak střídejte. Nejprve se usaďte ke stolu tak, jak obvykle sedíte při večeři nebo v baru. Zaprvé si zapamatujte, že ruce nesmíte schovávat. Takže na nich neseďte a netiskněte je mezi kolena. Děláte to, aby ostatní neviděli, že se vám třesou, ale lidé si sedí na rukou také tehdy, když lžou a něco skrývají, a proto toto gesto budí podezření. Takže ruce vzhůru a na stůl,“ radí Tracey Cox prostřednictvím své knihy Superflirt.

Foto: shutterstock

Ideální je dokreslovat svá slova pohybem těla a rukouFoto: shutterstock

Nácvik o samotě. Proč ne?

„Položte si předloktí na desku, paže od sebe, ale ne směšně roztažené, a nechte je volně klesnout. Zřejmě skončily asi půl metru od sebe, s prsty uvolněnými a mírně natočenými dovnitř. Jestli se vám paže klátí v prostoru, posuňte se blíž ke stolu. Položit si je na stůl je také přípustné,“ pokračuje odbornice v manuálu. Co teď? Předstírejte, že s někým mluvíte a gestikulujte v souladu s tím, co povídáte.

Podle sexpertky byste si měly osvojit pozice, při kterých jsou paže uvolněné a rozevřené, a ukazovat člověku, na něhož chcete zapůsobit, dlaně spíš než hřbety rukou. A čemu se vyhnout?

Jak vypadá cesta do pekel?

„Je lepší nemít paže překřížené, ale pokud se předkláníte a lokty opíráte o desku stolu, můžete je volně založit. Jen si dejte pozor, ať v této pozici nesetrváte přehnaně dlouho a netisknete je k sobě moc pevně,“ dál radí Tracey Cox a přidává další skvělou radu. Účinný trik, jak na první schůzce překonat nejistotu, je „stříška“ z rukou.

Opřete si zápěstí o stůl, dlaně otočte naproti sobě, paže dejte od sebe, mírně roztáhněte prsty a spojte je bříšky. Dotek konečků prstů má zklidňující efekt a dodá vám sebevědomý dojem. Stříšku z rukou vytváříte, když si stojíte za svým názorem a nepochybujete, že vám posluchači uvěří, protože máte situaci pod kontrolou.

„Při mluvení prsty obvykle směřují nahoru, při poslechu je zpravidla otáčíme dolů. Obecně však platí, že jste tím sebejistější, čím výš dosahují vaše prsty,“ ještě upozorňuje sexpertka.

Foto: shutterstock

Zkuste si svoji řeč těla natrénovat doma před zrcadlem. Na schůzce s panem Vyvoleným za to budete rádyFoto: shutterstock

Mluvte a pomáhejte si gesty

Až natrénujete pohyby rukou při sezení, postavte se před zrcadlo a přesvědčte se, jak se vaše gesta promění. Uvidíte, že uvolněné či spojené ruce a dlaně obrácené k lidem fungují vestoje stejně.

„Základem úspěchu je co největší pohyb. Dokreslujte rukama své myšlenky, když vás něco nadchne, nestyďte se s nimi zamávat či zavlnit, předkloňte se a dotkněte se člověka, se kterým mluvíte, uhlaďte si oblečení, odhrňte vlasy z obličeje. Dělejte cokoli, hlavně neustrňte v klasickém postoji vyjadřujícím zděšení, se skleničkou sevřenou v rukou,“ uzavírá odbornice.

A co s rukama při rozhovorech děláte vy?

Reklama

Načítám