Hlavní obsah

Ratan: nábytek, který neurazí

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ratan je pevný a přitom pružnýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi byl považován za nábytek vhodný tak maximálně do starých chalup. Netrvalo však dlouho a nejen návrháři objevili všechny výhody ratanu. Dnes se z něj dělají kromě židlí a křesílek i čela skříní nebo postelí. A hodí se i do malých panelákových bytů.

Článek

Ratan vzniká z lián palmy, která většinou roste v tropických pralesích Indonésie a Filipín. K jeho hlavním přednostem patří pevnost, pružnost a navíc trvanlivost. Stává se tak ideálním materiálem pro výrobu nábytku.

Ratanový nábytek se dostal na evropský trh z jihovýchodní Asie v 16. až 17. století. Tehdy si ho oblíbili především v Anglii, kde se jím zařizovaly zimní zahrady. Odtud se postupně přesunul prakticky do všech interiérů. Na výrobu nábytku se používá hlavně ratan mořený nebo lakovaný. Ten je totiž nejodolnější a zachovává si svou původní medovou barvu. Ovšem nejsou to jediné možnosti - setkat se můžeme i s ratanem běleným či barevným. K těmto úpravám se používají speciální barvy.

K oblibě tohoto materiálu přispívá i to, že je velmi nenáročný na údržbu. Stačí ho totiž otřít vlhkým hadrem, vyluxovat nebo jednoduše osprchovat a nechat přirozeně oschnout. Pokud je nábytek hodně znečištěný, doporučuje se použít vodu s trochou čpavku. Ten nábytek odmastí a křeslo, židle nebo postel budou opět vypadat jako nové.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V interiéru působí ratan výrazněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Na zahradách raději pozor

Ovšem ratan nachází své místo nejen v interiérech, ale také venku, na zahradách. Sem se ale používá neloupaný ratan. Tento materiál není zbaven kůry, čímž je chráněn proti povětrnostním vlivům. Nemoří se, pouze se lakuje bezbarvým lakem a tím si zachovává přírodní barvu ratanové kůry.

Ale ani takové ošetření nám nedovolí, aby ratanový nábytek stál venku celou sezonu a několikrát zmokl. Proto je dobré ho buď uklízet, nebo umístit do altánu či na krytou terasu. A že jsou katalogy zahradního nábytku plné vyplétaných ratanových křesílek a nikde není nic psáno o nutnosti uklízet ho? Jistě! Protože to není ratan, ale jeho imitace z umělé hmoty.

Konkurence roste také v pralese

Jestliže jste si oblíbila vyplétaný nábytek, nemusíte se omezovat pouze na ratan, na trhu jsou i další velmi podobné materiály. Patří mezi ně třeba banánové listí. Banán se získává z kmene stromu banánovníku a oproti ratanu je světlejší a žíhaný, lakuje se bezbarvým lakem. Další zpracování materiálu je do provazů či širokých vláken, ze kterých se potom vyrábí nábytek.

Velmi podobný banánovníku je vodní hyacint, který se získává z kořenů vodní rostliny. Barva je velmi světlá, barví se však i do tmavé procesem nazývaným wash. Zpracování je podobné jako u banánu - vznikají z něj provazy nebo ho lze různě zaplétat.

Pokud jste se do proutěného nábytku zamilovala už dávno a plánujete, jak si našetříte a zařídíte si takto celý byt, je zde jedno velké varování. Vyplétaný nábytek je natolik výrazný, že v interiéru postačí jeden či dva kousky. Pak teprve může vyniknout jeho krása!

Reklama

Související témata:

Načítám