Hlavní obsah

Razantní rekonstrukce: Z historického bytu je industriální! A krásně to ladí

Foto: Archiv Fa Chlap

Byt v historickém domě měl sice kouzelnou atmosféru, ale také historickou dispozici, která příliš neodpovídala současným požadavkům na bydlení. Razantní rekonstrukcí vznikl úžasný prostor s lehce industriálním nádechem.

Článek

Krásný byt v historickém neorenesančním domě před rekonstrukcí odpovídal názoru na bydlení ze začátku minulého století. Jinými slovy: v současnosti žádný velký komfort. Nachází se ale na skvělé adrese v centru Prahy jen pár kroků od nábřeží, má jedinečné kouzlo a byla v něm i řada prvků, například dřevěná špaletová okna a profilované obložky zárubní dveří, které stály za repasování a zachování.

Prozatím dlouhodobý pronájem

Majitel se rozhodl byt rekonstruovat a nabídnout k dlouhodobému pronájmu. K projektu ale přistupoval tak, že jej třeba v budoucnu bude sám užívat, tedy s veškerou péčí. Ke spolupráci přizval studio Archzone architects, pro které se rekonstrukce stala velkou výzvou, klient pak celou rekonstrukci také dozoroval a koordinoval.

Zadání investora bylo jasné: vytvořit jedinečné prostředí, které se bude na první pohled lišit od používaných a zaběhnutých standardů, a upravit dispozici tak, aby byl byt příjemně uživatelný pro jednu nebo dvě osoby.

Foto: Archiv Fa Chlap

Aby v místnosti bylo docíleno potřebné intimity, použili závěsy z neprůhledné látky

Kompletní změna dispozice

Původní rozložení místností mělo několik „vad na kráse“. V bytě byly dvě obytné místnosti s okny do ulice, menší (tzv. zadní) pokoj orientovaný do dvora a samostatná kuchyně uprostřed bytu, tedy absolutně bez přísunu denního světla. Příliš komfortní a uživatelsky příjemná nebyla ani koupelna a toaleta, které se nacházely v malém a poměrně stísněném prostoru.

Řešením byla kompletní změna dispozice. Jejím základem bylo spojení obou hlavních obytných místností, ze kterých se stal velký prostor sloužící jako otevřená kuchyně, jídelna a salon. Původní uzavřená kuchyně se proměnila v dostatečně velkou koupelnu, do níž pak nově proudí (alespoň částečně) denní světlo skrze okno navržené ze skleněných tvarovek.

Z menšího zadního pokoje vznikla prostorná a prosvětlená ložnice s šatnou, kde mají obyvatelé i díky závěsům z neprůhledné látky potřebný pocit intimity. Textilie zútulnily také hlavní obytný prostor – tam však architekti navrhli látky rozptylující denní světlo, nikoli zcela zatemňující.

Foto: Archiv Fa Chlap

Pohledovou stěnu v kuchyni zbavili omítky a odhalené zdivo opatřili bílým nátěrem

Industriální styl spolu s původními prvky

„Když jsme přemýšleli o stylu, který bychom bytu měli vtisknout, inspirovala nás jeho poloha nedaleko nábřeží, původní obytné místnosti s velkou světlou výškou, zaklenutá vstupní předsíň bez oken i zadní pokoj s oknem do dvora vnitrobloku. Výsledkem je loftový industriální styl, který však s lehkostí a hravostí kontrastuje s původními repasovanými prvky, které si majitel přál zachovat, tedy okny a obložkami zárubní,“ říká k tomu architekt Jaroslav Šimek.

Těmi „moderními“ prvky, které podtrhují záměrnou syrovost interiéru, jsou třeba pohledový beton imitující voděodolné stěrky, které použili v koupelně a zkombinovali je s velkoformátovou keramickou dlažbou a mozaikou. Zajímavá je také hlavní pohledová stěna v otevřené kuchyni – byla zbavena omítky a odhalené zdivo získalo bílý nátěr.

Rustikální podlaha a optická kouzla 

Nová je také rustikální dřevěná podlaha prostupující z předsíně bez přerušení do všech obytných místností. Optického zvětšení předsíně bylo docíleno zrcadlovou skříní, v níž se prakticky schovala pračka i sušička. „Dojem otevřenosti a prostornosti umocňují také bezrámové skleněné posuvné dveře, které oddělují hlavní obytný prostor od předsíně. Předsadili jsme je stávající dřevěné obložkové zárubni a pojezdy jsme nechali přiznané, což skvěle podtrhuje industriální charakter interiéru,“ doplňuje architekt.

Foto: Archiv Fa Chlap

Novou rustikální dřevěnou podlahu položila firma Ondřeje Luňáčka Fa Chlap – Handyman Service, která měla na starosti i všechny další dřevěné prvky v bytě

Vizitka studia

ARCHZONE architects je architektonická a projekční kancelář tvořená architekty a inženýry, kteří vzájemně úzce spolupracují v průběhu všech fází vývoje projektu. Věnují se nejen soukromým i veřejným interiérům, ale také návrhům a rekonstrukcím bytových a rodinných domů či obchodních center, kulturních staveb i polyfunkčních objektů. Více na archzone.cz.

Co říkáte na výsledek rekonstrukce? Jak se vám líbí zachované původní prvky?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama