Hlavní obsah

Recept: Delikatesní roláda a pečený čaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni známe piškotovou roládu. Pokud ale použijete efektní trik s kakaovými ornamenty a přelivem HOT Fruits, pozdvihnete tento zákusek o úroveň výš, a můžete jej pak pyšně podávat i během svátků.

Článek

Vánoce, narozeniny, svátky, Velikonoce. Na tyto i další sváteční dny si můžete nachystat tuto vděčnou a chutnou sladkou pochoutku, která vám nevezme tolik času a výsledek bude stát za to.

Zdobená roláda s višněmi

Suroviny (4 osoby):Kakaový krém na ornamenty: 1 vejce (použije se polovina žloutku a polovina bílku), 1 lžíce kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce hladké mouky

Těsto na roládu: Bílky a žloutky z 5 a ½ vajec, 120 g krupicového cukru, 80 g hladké mouky, pečicí papír

Náplň rolády: 2 vysokoprocentní smetany na šlehání, 2 ztužovače šlehačky, višňový extra džem od Hamé , višňový kompot

Na ozdobu:HOT Fruits Hamé s višněmi

Důležitou součástí receptu je vysoce kvalitní extra džem s vysokým podílem ovoce a menším obsahem cukru

Příprava kakaového krému:K přibližně polovině žloutku a polovině bílku (vejce vyklepněte a polovinu odeberte) přidejte lžíci kakaa, dvě lžíce moučkového cukru, tři rovné lžíce hladké mouky a vše smíchejte. Výsledné těstíčko by se nemělo rozpíjet, konzistence je přibližně stejná jako ušlehaný bílek s cukrem, kterým se malují perníčky.

Na rub pečicího papíru si předkreslete ornamenty, položte jej na plech a na lícové straně ornamenty obtáhněte kakaovým krémem. Vložte na chvíli do mrazáku a nechte ztuhnout.

Ornamenty vykouzlíte kakaovým krémem

Připravte si těsto na roládu. Ušlehejte sníh z bílků s krupicovým cukrem, poté postupně zašlehejte žloutky a nakonec vmíchejte hladkou mouku. Hotové těsto vlejte na plech se ztuhlými ornamenty.

Pečte při teplotě 180 stupňů po dobu přibližně 7 až 10 minut. Po upečení nechte vychladnout, pak sejměte z plátu těsta pečicí papír. Ornamenty se s těstem během pečení krásně spojí.

Tip: Nakupujte výhodně sladké neřesti na www.hame-eshop.cz.

Plát těsta ze strany, na které nejsou ornamenty, potřete nejprve višňovým extra džemem Hamé. Poté jej potřete dvěma šlehačkami ušlehanými se 2 ztužovači šlehačky podle návodu uvedeném na obalu. Povrch poklaďte okapanými vypeckovanými višněmi z višňového kompotu a roládu opatrně zaviňte.

Kvalitní extra džem Hamé svou charakteristickou jemně nakyslou chutí vtiskne lákavý ráz celé roládě

Před podáváním roládu nakrájejte a ozdobte višňovým HOT Fruits

Před podáváním roládu nakrájejte a ozdobte višňovým HOT Fruits. Doporučujeme podávat s pečeným čajem.

Inspirujte se dalšími nejen vánočními sladkými recepty na www.sladkanerest.cz.

Pečený čaj – vynikající k sladké roládě

Suroviny (4 osoby): 2 kg hrušek (nebo jablek, můžete i zkombinovat), 13 dkg čerstvého zázvoru, 17 dkg cukru krupice, půl velké sklenice medu, 2 dl rumu, dužina ze dvou citronů, hřebíček, dvě tyčinky skořice, vyvařené skleničky s víčky na uskladnění hotového čaje

Základem je čerstvé ovoce

Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky, zázvor oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V misce smíchejte s cukrem, medem, kořením a rumem, a přemístěte vše na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 185 stupňů po dobu asi 50 minut.

Hruškám dodá aroma tyčinka skořice

Z upečeného čaje vyjměte hřebíček i skořici a ještě horkou směsí plňte vyvařené skleničky otřené čistým lihem. Zavíčkované sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Pečený čaj ve skleničkách může být milým dárkem pro vaše blízké

Podávat můžete třeba tak, že do 200 ml hrnku dáte 2 lžičky čaje a zalejete horkou vodou. Dle chuti lze přidat čerstvou citronovou šťávu.

Přejeme dobrou chuť!

Článek byl připraven ve spolupráci s časopisem S chutí o jídle.

Související témata:

Načítám