Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nudí vás knedlíky, hledáte něco malého k salátu nebo jen tak k zakousnutí? Odpovědí jsou polentové placičky, které si většina lidí velmi rychle zamiluje.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
14 placek
Placky
  • 400 ml vývaru
  • 250 ml mléka
  • 100 g instantní polenty
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 g muškátového oříšku
  • 2 lžíce bylinek podle chuti
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 30 g goudy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce oleje na vymazání
Bylinkový dip
  • 160 g zakysané smetany
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 1 lžička olivového oleje
Článek

Jídla z polenty už se pomalu dostávají i na český jídelníček, a pokud ji máte rádi, pak z ní zkuste udělat placičky. V tomto receptu použijte čerstvé bylinky – sáhněte třeba po tymiánu a oreganu, a to do polenty i dipu. Pokud nemáte po ruce vývar, můžete ho nahradit jen vodou.

Postup

01.

Vývar a mléko přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, za stálého míchání přisypávejte pomalu a po troškách polentu, tak se v ní neudělají žmolky. Vařte na mírném plameni a stále míchejte. Asi po 3 minutách začne polenta houstnout, tak plamen ještě stáhněte a stále míchejte. Přibližně po 7 minutách se začnou na povrchu tvořit malé prohlubně a kaše zhoustne do finální podoby. Sejměte z plamene.

02.

Hotovou kaši osolte, lehce opepřete, vmíchejte kurkumu a špetku muškátového oříšku. Dochuťte nasekanými bylinkami a strouhanými sýry. Vmíchejte olivový olej a kaši přendejte do olejem vymazané formy o velikosti 25 × 20 cm.

03.

Formou jemně zatřeste, abyste vyrovnali povrch polenty. Nechte ji zchladnout, pak ji zakryjte a dejte do lednice ztuhnout (alespoň na hodinu nebo ideálně přes noc).

04.

Pevnou polentu opatrně vyklopte na prkénko a pomocí kulatého vykrajovátka z ní vyrobte kolečka. Můžete použít i sklenku nebo vykrájet úplně jiné tvary dle libosti.

05.

Placky potřete mašlovačkou olejem a dejte na středně rozpálený gril nebo grilovací pánev. Opékejte 3 až 5 minut dozlatova z jedné strany. Neuspěchejte to! Polenta potřebuje opravdu několik minut, než se opeče a při otáčení se nebude lepit. Pak placičku opatrně podeberte, otočte a opečte z druhé strany .

06.

Připravte dip: Smíchejte zakysanou smetanu, nasekané bylinky, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej. Placičky ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte s vychlazeným bylinkovým dipem. Jsou výborné jako samostatné jídlo a jsou skvělé i jako příloha.

Energetická hodnota celkem pro 1 placku
Energie413,78 kJ
Bílkoviny2,62 g
Tuky6,66 g
Sacharidy7,01 g
Sůl0,12 g
SAFA2,62 g
Vláknina0,44 g
Cukry1,47 g

Načítám