Článek
Jídla z polenty už se pomalu dostávají i na český jídelníček, a pokud ji máte rádi, pak z ní zkuste udělat placičky. V tomto receptu použijte čerstvé bylinky – sáhněte třeba po tymiánu a oreganu, a to do polenty i dipu. Pokud nemáte po ruce vývar, můžete ho nahradit jen vodou.
Postup
01.
Vývar a mléko přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, za stálého míchání přisypávejte pomalu a po troškách polentu, tak se v ní neudělají žmolky. Vařte na mírném plameni a stále míchejte. Asi po 3 minutách začne polenta houstnout, tak plamen ještě stáhněte a stále míchejte. Přibližně po 7 minutách se začnou na povrchu tvořit malé prohlubně a kaše zhoustne do finální podoby. Sejměte z plamene.
02.
Hotovou kaši osolte, lehce opepřete, vmíchejte kurkumu a špetku muškátového oříšku. Dochuťte nasekanými bylinkami a strouhanými sýry. Vmíchejte olivový olej a kaši přendejte do olejem vymazané formy o velikosti 25 × 20 cm.
03.
Formou jemně zatřeste, abyste vyrovnali povrch polenty. Nechte ji zchladnout, pak ji zakryjte a dejte do lednice ztuhnout (alespoň na hodinu nebo ideálně přes noc).
04.
Pevnou polentu opatrně vyklopte na prkénko a pomocí kulatého vykrajovátka z ní vyrobte kolečka. Můžete použít i sklenku nebo vykrájet úplně jiné tvary dle libosti.
05.
Placky potřete mašlovačkou olejem a dejte na středně rozpálený gril nebo grilovací pánev. Opékejte 3 až 5 minut dozlatova z jedné strany. Neuspěchejte to! Polenta potřebuje opravdu několik minut, než se opeče a při otáčení se nebude lepit. Pak placičku opatrně podeberte, otočte a opečte z druhé strany .
06.
Připravte dip: Smíchejte zakysanou smetanu, nasekané bylinky, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej. Placičky ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte s vychlazeným bylinkovým dipem. Jsou výborné jako samostatné jídlo a jsou skvělé i jako příloha.