Hlavní obsah

Zapomenutá zelenina? Patizon je skvělý! Má minimum kalorií a hodí se do slaných i sladkých jídel

Foto: Nataly Studio, Shutterstock.com

Foto: Nataly Studio, Shutterstock.com

Reklama

Je příbuzný s dýní a cuketou, v českých zahrádkách ale zatím tak populární není. Patizon je přitom podobně chutný, sytý, přínosný pro zdraví a nabízí celou škálu možností, jak ho v kuchyni využít a pochutnat si.

Článek

Bílá (ale i zelená či žlutá) tykev zploštělého tvaru připomíná létající talíř UFO. Její povrch je tvrdší a nepravidelný. Slupku čerstvého patizonu odstraníte snadno a mladý plod loupat ani nemusíte. U uskladněných plodů však počítejte s tím, že čím starší kousek máte, tím bude tvrdší a půjde hůř loupat a krájet. Byla by ale škoda kvůli tomu tuto chutnou zeleninu ignorovat! Patizon se hodí pro přípravu vydatných i dietních pokrmů a lze ho zařadit do dětského jídelníčku, klidně mezi první příkrmy.

Patizon je vhodný i při dietě

Patizon je bohatý na vodu a hodí se do redukčního jídelníčku – patří mezi zeleninu s minimem kalorií. Hodnoty se liší podle zralosti a odrůdy, ale obecně se udává cca 18 kilokalorií na 100 gramů. Neobsahuje cholesterol a má docela nízké množství sacharidů (asi 3,8 g na 100 g), tedy je možné patizon konzumovat při keto a low carb dietě.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Patizon má trochu nešikovný tvar na loupání, ale rozhodně se ho proto nevzdávejteFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak poznat zralý patizon

Patizonů existuje víc druhů: mohou mít bílý, žlutý i zelený povrch. Dužina je vždy bílá a lehce moučnatá. Sklízejí se od srpna do listopadu, konzumují se vzrostlé i drobnější plody – ty jsou skvělé například k nakládání. Jak poznáte zralý plod? Když na něj zaklepete, musí znít dutě.

Recepty z patizonu

Najemno nastrouhaný můžete patizon přidat k těstovinám i do míchaných vajíček – tepelnou úpravou rychle změkne. A osvědčil se také do sladkých těst stejně jako cuketa. Plody lze vydlabat a naplnit, například mletým masem, směsí sezonní zeleniny nebo vajíčky s bylinkami. Můžete ho nakládat jako okurky a konzumovat se dá i syrový: nastrouhejte ho třeba do míchaného zeleninového salátu.

Jednoduché jsou patizonové karbanátky, chuťové pohárky potěší smažený patizon v pivním těstíčku. Lze ho grilovat anebo přidat do polévek a zeleninových pokrmů typu lečo či kari. Dá se zapéct na způsob francouzských brambor nebo jako rýžový nákyp naslano. Výborný je také jednoduchý patizon a dýně s cizrnovým pyré.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Z patizonu není nutné odstraňovat semena a mladé plody nemusíte ani loupatFoto: New Africa, Shutterstock.com

Proč je patizon zdravý

Tato nenápadná zelenina pomůže doplnit důležité minerály, jako je hořčík, draslík, fosfor nebo železo, a také vitaminy A, B a C. Pomáhá snižovat hladinu tuků v krvi, čímž je prospěšná v prevenci kardiovaskulárních chorob. Při volbě žlutých plodů doplníte i betakaroten, který udržuje pleť svěží a pomáhá prodloužit opálení.

Zdravotní benefity pravidelné konzumace patizonu míří i do oblasti břicha. Díky obsahu vlákniny čistí střeva a podporuje trávení – a oproti jiným druhům zeleniny nenadýmá. Má také močopudné účinky, takže může být nápomocný při infekcích močových cest. Obsahuje jen málo sodíku, tudíž pomáhá od zadržování vody a ulevuje při potížích s ledvinami. Do jídelníčku ho zařaďte i tehdy, trpíte-li dnou nebo revmatismem.

Opatrně na žlučník a ledviny

Zdravým ledvinám patizon prospívá, ale obsahuje šťavelany, které mohou přispívat k tvorbě močových kamenů. Zvyšují také riziko tvorby žlučníkových kamenů a zpomalují vstřebávání některých důležitých živin, například vápníku.

Stojí to za zkoušku? Mrkněte na jednoduchý videorecept: krémová polévka s patizonem a bramborami.

Reklama

Načítám