Článek
Pokud plánujete grilování nebo prostě jen výrobu domácích burgerů pro větší společnost, možná narazíte i na potřebu verze pro vegetariány. Ač může mít někdo zprvu pocit, že budou chuťově ošizené, tak tyhle si napříště budou objednávat i masojedi, to se můžete vsadit! V receptu je návod na přípravu v troubě, ale burgery lze nachystat i na grilu.
Postup na domácí houstičky
01.
Droždí rozdrobte a smíchejte se lžičkou cukru a trochou vlažného mléka. Nechte vzejít na teplém místě asi 10 minut. V míse robota smíchejte prosáté mouky, sůl, zbylý cukr, změklé máslo, 1 vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Hněťte 5 až 10 minut, dokud nezískáte hladké pružné těsto. Z něj vytvarujte bochánek, který lehce zaprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout - zdvojnásobí objem. Lze dělat i v ruce, ale robot vám hodně ulehčí práci.
02.
Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké díly a z každého vytvarujte hladký bochánek. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
03.
Před pečením potřete bochánky rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Pečte při 190 °C cca 12 až 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
Postup na burgery
01.
Čočku uvařte v osolené vodě doměkka, sceďte a nechte vychladnout. V pánvi na rozehřátém oleji zatím osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a jemně nastrouhanou mrkev. Nechte změknout, rozvonět a vychladnout.
02.
V mixéru nahrubo rozmixujte scezené a propláchnuté fazole, vychladlou čočku se zeleninou a vejce. Smíchejte s kari kořením, lahůdkovým droždím, solí a strouhankou. Pečlivě promíchejte a vytvořte 4 placky po cca 150 až 200 gramech. Položte je na plech vyložený pečicím papírem potřeným trochou oleje. Pečte při 190 °C asi 35 minut dozlatova a zhruba v polovině pečení obraťte.
03.
Vychladnuté bulky prořízněte a na řezných stranách opečte v pánvi nasucho. Spodní část každé bulky potřete hummusem, přidejte pár koleček cibule, listy salátu, plátky rajčete, okurek a burger. Přiklopte horní částí bulky potřené majonézou.