Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Obliba domácích burgerů roste a velmi často se dělají při větších sešlostech či oslavách. Připravit je lze na grilu, ale i v troubě - a ve verzi z masa, nebo té vegetariánské. Rozhodně ale nejsou chuťově horší než masové - zaručujeme vám, že budou mít úspěch naprosto u všech!

45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Domácí housky
  • 10 g droždí
  • 20 g třtinového cukru
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 160 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 40 g másla
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička sezamových semínek
Burgery
  • 120 g červené čočky
  • 1,5 lžíce rostlinného oleje
  • 1 ks šalotky
  • 2 ks stroužku česneku
  • 1 ks mrkve
  • 240 g sterilovaných červených fazolí
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička kari koření
  • 0,3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 lžíce strouhanky panko
Ochucení a dokončení
  • 4 lžíce hummusu
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 ks červené cibule
  • 2 hrsti mixu listových salátů
  • 1 ks rajčat
  • 1 půlka salátové okurky
Článek

Pokud plánujete grilování nebo prostě jen výrobu domácích burgerů pro větší společnost, možná narazíte i na potřebu verze pro vegetariány. Ač může mít někdo zprvu pocit, že budou chuťově ošizené, tak tyhle si napříště budou objednávat i masojedi, to se můžete vsadit! V receptu je návod na přípravu v troubě, ale burgery lze nachystat i na grilu.

Postup na domácí houstičky

01.

Droždí rozdrobte a smíchejte se lžičkou cukru a trochou vlažného mléka. Nechte vzejít na teplém místě asi 10 minut. V míse robota smíchejte prosáté mouky, sůl, zbylý cukr, změklé máslo, 1 vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Hněťte 5 až 10 minut, dokud nezískáte hladké pružné těsto. Z něj vytvarujte bochánek, který lehce zaprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout - zdvojnásobí objem. Lze dělat i v ruce, ale robot vám hodně ulehčí práci.

02.

Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké díly a z každého vytvarujte hladký bochánek. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.

03.

Před pečením potřete bochánky rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Pečte při 190 °C cca 12 až 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

Postup na burgery

01.

Čočku uvařte v osolené vodě doměkka, sceďte a nechte vychladnout. V pánvi na rozehřátém oleji zatím osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a jemně nastrouhanou mrkev. Nechte změknout, rozvonět a vychladnout.

02.

V mixéru nahrubo rozmixujte scezené a propláchnuté fazole, vychladlou čočku se zeleninou a vejce. Smíchejte s kari kořením, lahůdkovým droždím, solí a strouhankou. Pečlivě promíchejte a vytvořte 4 placky po cca 150 až 200 gramech. Položte je na plech vyložený pečicím papírem potřeným trochou oleje. Pečte při 190 °C asi 35 minut dozlatova a zhruba v polovině pečení obraťte.

03.

Vychladnuté bulky prořízněte a na řezných stranách opečte v pánvi nasucho. Spodní část každé bulky potřete hummusem, přidejte pár koleček cibule, listy salátu, plátky rajčete, okurek a burger. Přiklopte horní částí bulky potřené majonézou.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 627,87 kJ
Bílkoviny32,25 g
Tuky35,06 g
Sacharidy103,49 g
Sůl2,48 g
SAFA8,72 g
Vláknina13,9 g
Cukry14,16 g

Načítám