Článek
Recept je ideální pro milovníky pikantních jídel bez masa, ale pokud vám přece jen chybí chuť uzeniny, nebojte se do pokrmu nakrájet anglickou slaninu.
Postup
01.
Troubu předehřejte na 180 °C, a pokud máte funkci gril, zapněte ji k tomu.
02.
Nakrájejte cibuli na kostičky, česnek na plátky a dejte je opéct na pánev s trochou oleje - plamen udržujte na středním stupni. Až bude cibule i česnek zlatavé barvy, tedy asi za 6 minut, směs osolte. Pak vsypte kmín a nechte ho rozvonět. Vmíchejte rajčata z plechovky a asi 5 minut zvolna vařte. Přidejte slité fazole, asi 2 minuty je prohřívejte, pak pánev odstavte.
03.
Zapékací mísu, nebo litinovou či jinou pánev vhodnou do trouby, vymažte trochou oleje. Vyložte ji velkou tortillou nebo několika malými tak, aby se překrývaly a mírně přesahovaly přes okraj. Vlijte na ni směs z pánve a udělejte v ní důlky, do kterých dáte vejce - ta postupně rozklepávejte do hrnečku a opatrně je vlijte do důlků ve směsi. Pak vše posypte sýrem a čerstvou i sušenou chilli papričkou a osolte.
04.
Pánev nebo zapékací mísu vložte do trouby do asi dvou třetin a pečte 8–10 minut, má-li trouba gril, počkejte, až se vejce zatáhnou, ale žloutky zůstanou neudělané. Sýr by měl mít zlatavou barvu a být roztavený. Pokud trouba nemá gril, pak můžete pánev dát na další 3–4 minuty o kousek výš a ještě dopéct v troubě do zezlátnutí sýra. Před podáváním posypejte koriandrem, doplňte avokádem a zakysanou smetanou. Můžete přidat i papričku, jíž si pálivost doladí ti, kteří by měli potřebu.