Hlavní obsah

Nechutná vám koriandr? Nejste gastro ignorant, mohou za to geny!

Foto: Maskot - GettyImages.com

Foto: Maskot - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vám chuť koriandru připomíná mýdlo a jeho vůni nemůžete ani cítit, nedělejte si násilí. Řeči okolí o tom, že se k němu musíte „projíst“, hoďte za hlavu: Zřejmě patříte mezi téměř pětinu lidí, která má nechuť k této bylince doslova zakódovanou v genech.

Článek

Milovníci koriandru popisují jeho chuť jako čistou, svěží a citrusovou, odpůrci používají u jeho popisu výrazně expresivnější slovník: Chutná prý jako mýdlo (v tom lepším případě), má kovovou pachuť a někteří ho dokonce přirovnávají k rozemletým broukům.

Mezi jeho vášnivé odpůrce patřila i slavná kuchařka Julie Child: V rozhovoru s Larrym Kingem v roce 2002 přiznala, že ho doslova nenávidí, a kdyby ho viděla ve svém jídle, tak by ho vzala a hodila na podlahu. Další se sdružují ve facebookových skupinách (I Hate Coriander) a od roku 2008 dokonce slaví mezinárodní Den proti koriandru (24. únor). Kde se bere tak výrazný odpor vůči této bylince?

Proč někomu chutná koriandr jako mýdlo?

Esenciální oleje, které najdete v listech koriandru, obsahují asi 82 % aldehydů. Právě tyto organické sloučeniny stojí za jeho typickou vůní a můžou za jeho „mýdlovou“ chuť. Stejné sloučeniny opravdu najdete i v mýdle, čisticích prostředcích či pleťových vodách. A podobné sloučeniny obsahují i výměšky páchnoucích ploštic.

Výzkumy naznačují, že nechuť ke koriandru může mít na svědomí genetika: Lidé, kteří vnímají jeho chuť jako extrémně odpudivou, mají společný konkrétní gen s označením OR6A2. Ten je odpovědný za to, že jeho nositelé jsou citlivější na vůni aldehydových chemikálií.

Není vyloučené, že si lidé na jeho chuť po čase zvyknou. Koriandr je rozšířený zejména v latinskoamerické a karibské kuchyni, hojně se používá v Indii, Vietnamu a Thajsku. Pokud se s chutí nějaké potraviny potkáváte od dětství, máte dost času její chuť přijmout a v dospělosti vám konzumace nedělá problémy.

Zdravotní benefity koriandru

Pokud vám koriandr chutná, máte štěstí: Pomůže vám doplnit vitaminy A, B, C a K, obsahuje antioxidanty, které pomáhají předcházet poškození buněk volnými radikály, tlumí záněty, ale i akutní potíže vyvolané mikroby a pomůže s trávením těžších pokrmů.

Kromě zelené natě se jako koření využívají i jeho semena: Také podporují trávení a tvoří častou přísadu koření typu kari, chlebového koření (a bývají součástí mýdel, parfémů a směsí potpouri).

Nejjistější přísun budete mít, pokud si ho budete pěstovat na zahrádce. Sklízejte vždy jenom tolik, kolik zvládnete ihned spotřebovat: Koriandr rychle vadne a ztrácí na kvalitě. Pokud ho potřebujete chvíli uchovat, volně ho přikryjte navlhčeným kuchyňským ubrouskem a uskladněte v lednici v přihrádce na zeleninu. 

A která jídla by byla bez něj jenom poloviční?

Mezi bylinky, které nesednou každému, patří i aromatický kopr. Někteří ho nemůžou ani cítit, milovníci si ale na jídla jako jsou koprovka, kulajda nebo řecké tzatziki nenechají sáhnout (a nakládané okurky bez něj zkrátka nejsou kompletní).

Související témata:

Načítám