Článek
Pro spoustu lidí představují houby chutné a zdravé zpestření jídelníčku, které navíc získají zdarma – a ještě při procházce lesem. Jsou až z 92 % tvořeny vodou, a proto je mnozí vnímají jako lehkou, až dietní stravu.
Na první pohled se tedy zdá, že při konzumaci hub nemůžete šlápnout vedle. Jenže to je omyl. Jsou totiž těžce stravitelné a organismus zatíží. „Například pro starší lidi je proto lepší zařadit je do jídelníčku spíš přes den než navečer,“ upozornila na webu Ordinace Dana Sasaková, nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius Medical Care.
Nebezpečné zapaření. Ale co ohřívání?
Houby nikdy nesbírejte do igelitového pytlíku či do neprodyšné nádoby ani je nenechávejte dlouho v teple. Když se zapaří, rozmnoží se v nich mikroorganismy a riziko trávicích obtíží je pak opravdu vysoké.
Když si voňavou kořist přinesete z lesa domů, okamžitě ji zpracujte a uložte do lednice. Čerstvé houby v chladničce vydrží do dalšího dne, pak je ale tepelně upravte, a to i když je chcete zamrazit. Říkává se, že po uvaření by se již neměly znovu ohřívat, protože to způsobuje trávicí potíže. Většina mykologů se ale shoduje, že se jedná o mýtus. Důležité ovšem je, aby byl houbový pokrm mezitím uložený v chladu.
Houby v dětském jídelníčku
Dřív se uvádělo, že děti do tří let by houby neměly konzumovat vůbec. Obsahují totiž chitin, což je těžko stravitelný polysacharid, který se nachází třeba v krunýřích korýšů. Současné názory expertů na houby v dětském jídelníčku už tak radikální nejsou, ale platí, že by je neměli dostávat kojenci do jednoho roku.
A i později by měli být rodiče opatrní a batolata s nimi seznamovat postupně: nejprve je jen přidat do polévky, omáčky nebo rizota. Plně houbový pokrm pak lze ratolestem podávat až okolo pátého či šestého roku, do té doby je pro ně jen velmi těžko stravitelný.
Ochrana nemocných ledvin
Na pozoru by se měli mít ti, kdo mají problém s ledvinami a docházejí na dialýzu. Houby totiž obsahují značné množství draslíku a fosforu, jejichž příjem musí být v takovém případě pod kontrolou. „Obsahují sice mnoho prospěšných látek, ale dialyzovaní pacienti musejí při konzumaci zohlednit obsah sledovaných minerálů,“ říká Dana Sasaková. Pokud se vás to týká, množství hub, které můžete přijmout, konzultujte s lékařem.

Houby obsahují vlákninu, vitaminy A, B či D a draslík, hořčík i železo. Prospívají srdci i cévám, příznivě působí na imunitu… Přesto houbové jídlo není vhodné pro každého! Foto: Klimek Pavol, Shutterstock.com
Houby a alkohol? Pozor na hnojník
Traduje se také, že by se houby neměly zapíjet alkoholem. „Pozor byste si měli dávat jen v případě některých druhů, jako je hřib koloděj, hnojník inkoustový nebo václavky. Tyto houby obsahují látky, které mohou v kombinaci s lihovinami vyvolat v trávicím traktu nežádoucí reakce,“ varuje mykolog Eduard Burešovský v magazínu Kupi.
Nejnebezpečnější je kombinace alkoholu s hnojníkem, kdy dochází k takzvanému antabusovému efektu, který se projevuje vážnou bolestí hlavy, křečemi, zvracením a potížemi s dechem. Jinak ale není důvod, proč si skleničku vína či piva nedopřát, nicméně je dobré vědět, že alkohol prodlužuje dobu, po kterou se houbová jídla tráví. A navíc: pokud se náhodou houbami otrávíte, etanol situaci značně zhoršuje.
Těžké kovy? V přírodě nehrozí
Stejně jako bylinky či ovoce ani houby nesbírejte v blízkosti frekventovaných silnic nebo továrenských provozů – mohly by obsahovat olovo, rtuť nebo arzen. Když se ale na „lov“ vydáte do běžného českého lesa, obsah nežádoucích látek je zanedbatelný. Houby navíc obsahují velké množství vlákniny, což zrychluje jejich průchod střevy a snižuje tak vstřebávání těžkých kovů a dalších škodlivin z ovzduší.
Jak se pozná otrava houbami
Příznaky otravy houbami: zažívací potíže, nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti břicha
Psychické potíže: veselost, neklid, deprese se sebevražednými sklony, ztráta koordinace, dezorientace, zrakové a sluchové halucinace
Oběhové potíže: pokles krevního tlaku a srdečního tepu, zrudnutí, bolest hlavy
Další potíže: záškuby v lýtkovém svalu, slabost, mírně zvýšená teplota, zvýšená sekrece potu a slin, celkové zpomalení