Článek
Kulajda patří mezi nejoblíbenější česká houbová jídla. Ještě než přidáte brambory a houby, můžete vývar s jíškou scedit, aby byla polévka naprosto bez hrudek. Chcete-li získat ještě intenzivnější chuť, přidejte do polévky domácí houbové koření. A jestli nemáte po ruce čerstvé úlovky z lesa, můžete použít i houby sušené či mražené.
Postup
01.
Z hladké mouky a másla usmažte světlounkou jíšku. Zalijte ji asi 600 ml vody nebo zeleninového či kuřecího vývaru a prošlehejte, aby nevznikly hrudky.
02.
Přidejte na kostičky nakrájené brambory, na kousky pokrájené očištěné houby a koření. Patnáct minut vařte doměkka, pak koření vyndejte a vmíchejte smetanu.
03.
Dochuťte cukrem a octem a podávejte posypané koprem a se ztracenými vejci, skvělá jsou i vejce uvařená natvrdo.

Video: Trik pro perfektní ztracená vejce
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice