Hlavní obsah
3,4
(66)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nevím, jak vy, ale my máme klasiku v podobě „českého“ rizota z trouby moc rádi. Připravit se dá mnoha způsoby, ale nejvíc oblíbené je s vepřovým masem a houbami.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g vepřové plece
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 ks mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 ks cibule
  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 hrnky dlouhozrnné rýže
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Maso očistěte a nakrájejte na kostky velikosti sousta. V kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte olej. Do něj vložte maso, osolte, opepřete a opékejte dohněda.

02.

Mezitím očistěte a nakrájejte nadrobno mrkev a řapíkatý celer, cibuli nakrájejte najemno. Když maso začne zlátnout, přidejte zeleninu a nechte zlehka opéct. Přidejte sušené houby.

03.

Když je maso hotové, zasypte jej rýží a promíchejte. Podle chuti přidejte kmín, někdo má rád i česnek nebo přidá hrst mraženého či čerstvého hrášku. Zalijte 4 hrnky vody nebo vývaru (na 1 díl rýže přijdou 2 díly tekutiny), osolte a přiveďte k varu. Tip: 7 fíglů pro dokonalý vývar: Uvaříte si hovězí, kuřecí, nebo zeleninový?

04.

Když voda začne vřít, ještě jednou promíchejte a vložte do trouby. Pečte asi 30 minut, dokud se nevstřebá všechna tekutina a rýže není měkká. Hotové rizoto promíchejte a podávejte – třeba s kyselou okurkou nebo nakládanou červenou řepou, jako se to dělávalo ve školní jídelně.

Nejrůznější pokrmy z rýže, zeleniny a případně i masa se dělají po celém světě. Máte-li rádi krémové italské rizoto, zkuste pórkové rizoto se ztraceným vejcem. Vynikající je i indicko-britská verze kedgeree: kari rizoto s lososem a vajíčky, klasická španělská paella mixta s krevetami, kuřetem, chorizem a mušlemi nebo můžete zkusit i asijskou smaženou rýži.

Reklama

Načítám