Hlavní obsah

Vepřové rizoto z trouby

Hodnocení:
(55)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Nevím, jak vy, ale já mám klasiku v podobě „českého“ rizota z trouby moc ráda. Připravit se dá mnoha způsoby, u nás doma je ale oblíbené s vepřovým masem a houbami. Hotové je za chvíli a nikdy nezůstane ani sousto.

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 400 g vepřové plece
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a pepř
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 hrnky dlouhozrnné rýže
  • 1 lžička drceného kmínu
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Maso očistěte a nakrájejte na kostky velikosti sousta. V kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte olej. Do něj vložte maso, osolte, opepřete a opékejte dohněda.

Krok 2: Mezitím očistěte a nakrájejte nadrobno mrkev a řapíkatý celer, cibuli nakrájejte najemno. Když maso začne zlátnout, přidejte zeleninu a nechte zlehka opéct. Přidejte sušené houby.

Krok 3: Když je maso hotové, zasypte jej rýží a promíchejte. Podle chuti přidejte kmín, někdo má rád i česnek nebo přidá hrst mraženého či čerstvého hrášku. Zalijte 4 hrnky vody nebo vývaru (na 1 díl rýže přijdou 2 díly tekutiny), osolte a přiveďte k varu. Tip: 7 fíglů pro dokonalý vývar: Uvaříte si hovězí, kuřecí, nebo zeleninový?

Krok 4: Když voda začne vřít, ještě jednou promíchejte a vložte do trouby. Pečte asi 30 minut, dokud se nevstřebá všechna tekutina a rýže není měkká. Hotové rizoto promíchejte a podávejte třeba s kyselou okurkou nebo nakládanou červenou řepou, jako se to dělávalo ve školní jídelně.

Nejrůznější pokrmy z rýže, zeleniny a případně i masa se dělají po celém světě. Máte-li rádi krémové italské rizoto, zkuste pórkové rizoto se ztraceným vejcem. Vynikající je i indicko-britská verze kedgeree: kari rizoto s lososem a vajíčky, klasická španělská paella mixta s krevetami, kuřetem, chorizem a mušlemi nebo můžete zkusit i asijskou smaženou rýži.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek