Hlavní obsah
0,0
(0)
Aktualizováno

Máte rádi jitrnice a jelítka? Udělejte si jaterničky podle našeho receptu. uvidíte, ža si na nich pochutnáte.

Neuvedeno
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 porcí
  • 4 kg vepřových hlav, laloků a bůček
  • 1 000 g vepřových jater
  • 1 ks vepřových plic
  • 3/4 g nového koření
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžíce soli
  • 500 g housky
  • 5 stroužků česneku
Článek

01.

Z tohoto množství ingrediencí je cca 6-7 kg (tj. asi na střeva z jednoho vepře). Maso vložte do hrnce, zvolna vařte, aby bylo spíš tužší. Plíce uvařte doměkka.

02.

Dobře namočenou a vymačkanou žemli dejte do větší nádoby a zalijte vývarem. Plíce umelte na jemné desce a rovněž tak umelte syrová játra.

03.

Uvařené maso hruběji umelte, vše přidejte k namočeným žemlím a dobře promíchejte. Dochuťte česnekem, novým kořením, majoránkou, pepřem a solí a znovu promíchejte. Přidejte něco málo polévky a ochutnejte.

04.

Při kořenění dbejte, aby chuť trochu vynikla, protože koření se vyvaří. Plňte do vepřových střev a zašpejlujte.

05.

Jaternice vložte do vařící vody, ale dejte pozor, aby se dále nevařily. V horké vodě (asi 90 °C) nechte 15–20 minut.

06.

Správně vařené jaternice po vyndání z kotle rychle osychají. Vařené jaternice opláchněte ve studené vodě a rovnejte k vychladnutí.

Související témata:

Načítám