Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Králík na stůl patří nejen na jaře. Vyrazte proto na trh, nakupte bylinky a zeleninu a pusťte se do králíka na česneku a bylinkách.

15 min.
Příprava
1 hod., 35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 1 ks králíka
  • 100 g slaniny
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 dl bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce másla
  • 2 dl králičího vývaru
  • 500 g nových brambor
Článek

Postup

01.

Jednotlivé očištěné porce důkladně prošpikujte špalíčky slaniny. Dvě lžíce oleje smíchejte s vínem a prolisovanými stroužky mladého česneku. Porce králíka zalijte a obalte v této směsi ve velké míse a zasypejte nahrubo nasekaným rozmarýnem. Pak ho obložte na čtvrtiny pokrájenými cibulkami, přiklopte poklicí a nechte aspoň hodinu marinovat.

02.

Troubu zapněte na 200 stupňů Celsia. V hlubokém kastrole nebo pekáči rozpalte zbývající čtyři lžíce oleje a porce masa na něm ze všech stran opečte do zlatohněda. Přidejte máslo, vývar a ještě pár snítek tymiánu, přiklopte poklicí a dejte asi na 70 minut péct do trouby.

03.

Pak sundejte poklici, odstraňte vrchní snítky tymiánu, aby se nespálily, teplotu zvyšte na 220 stupňů a nechte ještě asi 10–15 minut dopéct kůrčičku. Podávejte s novými bramborami.

Související témata:

Načítám